Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
CUKRY = SACHARIDY
2
Složení molekul sacharidů:
Sacharidy obsahují prvky: C, H, O V molekulách sacharidů jsou obsaženy skupiny: karbonylová (jedna) a hydroxylová (několik) Fischerův vzorec glukózy:
3
Strukturu molekul sacharidů lépe (přesněji) vystihují vzorce:
Tollensovy Haworthovy
4
Vznik a význam sacharidů:
Rostliny: vznik sacharidů při fotosyntéze Živočichové: příjem sacharidů v potravě Význam sacharidů: zásobní látka, zdroj energie využití v průmyslu (výroba papíru a textilu), farmacie, lékařství
5
Dělení sacharidů: Monosacharidy (jednoduché cukry)
Disacharidy (vznik spojením 2 molekul monosacharidů) Polysacharidy (vznik spojením mnoha molekul monosacharidů)
6
1. MONOSACHARIDY Vlastnosti: bílé, krystalické látky, rozpustné ve
vodě Vznik: při fotosyntéze Rovnice fotosyntézy:
7
Významné monosacharidy:
GLUKÓZA (= hroznový cukr) Výskyt: v ovoci a v medu (vznik fotosyntéza) v krvi živočichů (zdroj energie) Využití: výroba organických sloučenin výroba cukrovinek umělá výživa („kapačky“)
8
Důkaz glukózy: Provádí se Fehlingovým činidlem (NaOH, CuSO4).
Roztok glukózy s NaOH a CuSO4 vytvoří modrou sraženinu Cu(OH)2. Při zahřívání sraženina změní barvu na cihlově červenou.
9
FRUKTÓZA (= ovocný cukr)
Výskyt: v ovoci a v medu Využití: sladidlo při diabetu (cukrovce)
10
2. DISACHARIDY Vznikají spojením 2 molekul monosacharidů za odštěpení vody: C6H12O6 + C6H12O C12H22O11 + H2O
11
Významné disacharidy SACHARÓZA (= řepný, třtinový cukr) C12H22O11
Vznik: spojením molekul glukózy a fruktózy Výskyt: v bulvách řepy cukrovky (20%) ve stéblech cukrové třtiny ve sladkém ovoci
12
Vlastnosti: bílá krystalická látka, sladká, rozpustná ve vodě
Využití: E – 150 = karamel (vzniká zahříváním sacharózy)
13
Téma na referát: Historie výroby kostkového cukru.
14
Laktóza (=mléčný cukr) C12H22O11
Glukóza + galaktóza Výskyt: v mateřském mléce savců kvašením laktózy vzniká kyselina mléčná
15
Maltóza (=sladový cukr) C12H22O11
Výskyt: vzniká rozkladem škrobu v klíčících obilkách (SLAD = naklíčené a usušené obilky ječmene) Využití: Vaření piva = slad + chmelové výtažky + kvasinky
16
Slad a vaření piva
17
3. POLYSACHARIDY Vznikají spojením velkého počtu molekul monosacharidů (až ). Rovnice vzniku polysacharidů: n C6H12O (C6H10O5)n + n H20
18
Významné polysacharidy:
Se zásobní funkcí: škrob, glykogen Se stavební funkcí: celulóza
19
Škrob Výskyt: v rostlinách (vznik při fotosyntéze) Např.: hlízy brambor
20
Vlastnosti: bílá práškovitá látka
ve studené vodě se nerozpouští, v teplé vytvoří tzv. škrobový maz
21
Využití: výroba lepidel, škrobení textilu,
potravinářství, výroba papíru
22
Glykogen (=živočišný škrob)
Výskyt: zásobní látka v játrech a kosterních svalech při hladovění se rozkládá na glukózu (ta jde do krve)
23
Celulóza Výskyt: součást buněčných stěn rostlin Využití: získává se ze dřeva výroba papíru, vaty, celofánu buničina = technická celulóza (zdroj: bavlník, len, technické konopí)-textil tvoří vlákninu = součást stravy
24
Další polysacharidy: Inulin – v pampelišce, čekance –sladidlo pro diabetiky Chitin – v buňkách hub, kutikule hmyzu, krunýři korýšů
25
Referáty: Výroba piva, výroba papíru ze dřeva
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.