Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CUKRY = SACHARIDY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CUKRY = SACHARIDY."— Transkript prezentace:

1 CUKRY = SACHARIDY

2 Složení molekul sacharidů:
Sacharidy obsahují prvky: C, H, O V molekulách sacharidů jsou obsaženy skupiny: karbonylová (jedna) a hydroxylová (několik) Fischerův vzorec glukózy:

3 Strukturu molekul sacharidů lépe (přesněji) vystihují vzorce:
Tollensovy Haworthovy

4 Vznik a význam sacharidů:
Rostliny: vznik sacharidů při fotosyntéze Živočichové: příjem sacharidů v potravě Význam sacharidů: zásobní látka, zdroj energie využití v průmyslu (výroba papíru a textilu), farmacie, lékařství

5 Dělení sacharidů: Monosacharidy (jednoduché cukry)
Disacharidy (vznik spojením 2 molekul monosacharidů) Polysacharidy (vznik spojením mnoha molekul monosacharidů)

6 1. MONOSACHARIDY Vlastnosti: bílé, krystalické látky, rozpustné ve
vodě Vznik: při fotosyntéze Rovnice fotosyntézy:

7 Významné monosacharidy:
GLUKÓZA (= hroznový cukr) Výskyt: v ovoci a v medu (vznik fotosyntéza) v krvi živočichů (zdroj energie) Využití: výroba organických sloučenin výroba cukrovinek umělá výživa („kapačky“)

8 Důkaz glukózy: Provádí se Fehlingovým činidlem (NaOH, CuSO4).
Roztok glukózy s NaOH a CuSO4 vytvoří modrou sraženinu Cu(OH)2. Při zahřívání sraženina změní barvu na cihlově červenou.

9 FRUKTÓZA (= ovocný cukr)
Výskyt: v ovoci a v medu Využití: sladidlo při diabetu (cukrovce)

10 2. DISACHARIDY Vznikají spojením 2 molekul monosacharidů za odštěpení vody: C6H12O6 + C6H12O C12H22O11 + H2O

11 Významné disacharidy SACHARÓZA (= řepný, třtinový cukr) C12H22O11
Vznik: spojením molekul glukózy a fruktózy Výskyt: v bulvách řepy cukrovky (20%) ve stéblech cukrové třtiny ve sladkém ovoci

12 Vlastnosti: bílá krystalická látka, sladká, rozpustná ve vodě
Využití: E – 150 = karamel (vzniká zahříváním sacharózy)

13 Téma na referát: Historie výroby kostkového cukru.

14 Laktóza (=mléčný cukr) C12H22O11
Glukóza + galaktóza Výskyt: v mateřském mléce savců kvašením laktózy vzniká kyselina mléčná

15 Maltóza (=sladový cukr) C12H22O11
Výskyt: vzniká rozkladem škrobu v klíčících obilkách (SLAD = naklíčené a usušené obilky ječmene) Využití: Vaření piva = slad + chmelové výtažky + kvasinky

16 Slad a vaření piva

17 3. POLYSACHARIDY Vznikají spojením velkého počtu molekul monosacharidů (až ). Rovnice vzniku polysacharidů: n C6H12O (C6H10O5)n + n H20

18 Významné polysacharidy:
Se zásobní funkcí: škrob, glykogen Se stavební funkcí: celulóza

19 Škrob Výskyt: v rostlinách (vznik při fotosyntéze) Např.: hlízy brambor

20 Vlastnosti: bílá práškovitá látka
ve studené vodě se nerozpouští, v teplé vytvoří tzv. škrobový maz

21 Využití: výroba lepidel, škrobení textilu,
potravinářství, výroba papíru

22 Glykogen (=živočišný škrob)
Výskyt: zásobní látka v játrech a kosterních svalech při hladovění se rozkládá na glukózu (ta jde do krve)

23 Celulóza Výskyt: součást buněčných stěn rostlin Využití: získává se ze dřeva výroba papíru, vaty, celofánu buničina = technická celulóza (zdroj: bavlník, len, technické konopí)-textil tvoří vlákninu = součást stravy

24 Další polysacharidy: Inulin – v pampelišce, čekance –sladidlo pro diabetiky Chitin – v buňkách hub, kutikule hmyzu, krunýři korýšů

25 Referáty: Výroba piva, výroba papíru ze dřeva


Stáhnout ppt "CUKRY = SACHARIDY."

Podobné prezentace


Reklamy Google