Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Phrasal verbs. Phrasal verbs (frázová slovesa) put on, get up. Phrasal verbs (frázová slovesa) jsou ustálená spojení slovesného tvaru a dalšího výrazu,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Phrasal verbs. Phrasal verbs (frázová slovesa) put on, get up. Phrasal verbs (frázová slovesa) jsou ustálená spojení slovesného tvaru a dalšího výrazu,"— Transkript prezentace:

1 Phrasal verbs

2 Phrasal verbs (frázová slovesa) put on, get up. Phrasal verbs (frázová slovesa) jsou ustálená spojení slovesného tvaru a dalšího výrazu, např. put on, get up. Jedno sloveso se může pojit s mnoha různými výrazy a nabývat tak různých významů, např. put away, put on, put trough. Význam frázového slovesa nelze vždy odvodit z jeho jednotlivých složek, např. Put trough znamená ´přepojit'( telefonní hovor).Významy frázových sloves je třeba ověřovat ve slovníku.

3 Phrasal verbs Frázová slovesa dělíme podle stavby tvaru na tři typy: sloveso + příslovce 1) sloveso + příslovce* a předmět put on She put on the hat on. puton She put the hat on. in, on * Výrazy in, on apod. Se u frázových sloves chápou jako příslovce.

4 Phrasal verbs sloveso + příslovce 2) sloveso bez předmětu + příslovce I usually get up at seven o´clock. We looked up at the stars. I went to the window and looked out at the bridge.

5 Phrasal verbs sloveso + příslovce + předložka a předmět 3) sloveso + příslovce + předložka a předmět looking forward to We´re looking forward to your news. looked up to We looked up to the top of the buildings. face up to You have to face up to your responsibilities.Musíš se postavit čelem ke svým závazkům.

6 Phrasal verbs ● In ● Ann opened the door of the car and got in. ● I waited outside the house.I didn´t go in.

7 Phrasal verbs ON The bus arrived and I got on. I tried on my new shirt this morning.

8 Phrasal verbs Up We looked up at the sky. I usually get up early He stood up and left the room.

9 Phrasal verbs OFF Be careful! don´t fall off! Take off your coat! You can turn the lights off.

10 Phrasal verbs Away/off The boy ran away.(...ran off). Ann got into the car and drove away.(...drove off) Ann has gone away for a few days.

11 Phrasal verbs Over The wall wasn´t very high, so thief climbed over. Turn over and look at the next page.

12 Phrasal verbs ● Použitá literatura: ● Oxford Practice Grammar, Norman Coe, Oxford University Press, 2008


Stáhnout ppt "Phrasal verbs. Phrasal verbs (frázová slovesa) put on, get up. Phrasal verbs (frázová slovesa) jsou ustálená spojení slovesného tvaru a dalšího výrazu,"

Podobné prezentace


Reklamy Google