Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilRudolf Vítek
1
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj 538 43 Třemošnice, Internátní 217; IČ: 70989176, tel: 469 661 719, emaiI: zskola@tremosnice.cz, www.zs-tremosnice.cz Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2459 Název: Škola pro každého – kvalita a efektivnost ve využití lidských zdrojůzskola@tremosnice.czwww.zs-tremosnice.cz Výukový materiál VY_52_INOVACE_26_ Biokatalyzátory-enzymy Název materiálu (téma): Bílkoviny-vlastnosti Sada:Chemie,2. stupeň Autor:Ing. Luděk Škrovánek Anotace: Biokatalyzátory-enzymy (práce s interaktivní tabulí, pracovní list) © Výukový materiál je majetkem ZŠ Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj, 2012
2
BIOKATALYZÁTORY -katalyzují chemické reakce v organismech -buňky si je samy produkují -dělení: ENZYMY VITAMINY HORMONY Metabolismus = látková výměna (soubory složitých reakcí)>>> zákl. projev života
3
BIOKATALYZÁTORY ENZYMY -makromolekuly -základ = bílkovina -přesný účinek v organismu -v nepatrném množství -v buňkách rostlin a hub -v krvi živočichů (buňky)
4
BIOKATALYZÁTORY ENZYMY -u člověka: trávení potravy -amyláza – enzym ve slinách (škrob) -pepsin – enzym v žaludku (bílkoviny) -lipáza – enzym ve střevech (tuky)
5
BIOKATALYZÁTORY Průmyslové obory závislé na činnosti enzymů (biotechnologie) -výroba piva -vinařství -výroba lihu a octa -výroba penicilinu -kynutí těsta a mléčné kysání
6
BIOKATALYZÁTORY Výroba piva PIVO = alkoholický nápoj sycený CO 2 a ochucený chmelem Fáze výroby: 1.máčení sladového ječmene, klíčení, slad 2.mísení sladu s vodou, vaření s chmelem, filtrace 3.po ochlazení se přidají pivovarské kvasinky >>> líh a oxid uhličitý)
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.