Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Š TÍŘI Mgr.Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Š TÍŘI Mgr.Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem."— Transkript prezentace:

1 Š TÍŘI Mgr.Michal Střeštík

2 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638, 568 02 Svitavy IČO62033026 Operační programOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_2.BI.05 Tematická oblast Biologie – Člověk a příroda Název vzdělávacího materiálu Štíři Druh učebního materiálu Power Pointová prezentace Anotace Prezentace seznamuje žáky s obecnou charakteristikou štírů a s jejich významnými zástupci Slouží k výuce a zápisu nejdůležitějších faktů. Klíčová slova hlavohruď, zadeček, klepítka, makadla, neurotoxin Ročník 5.V. + 1. ročník Typická věková skupina 14. let Autor Mgr. Michal Střeštík Zhotoveno 7,8/2012 Celková velikost12 200 kB

3 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Říše: živočichové (Animalia) Kmen: členovci (Arthropoda) Podkmen: klepítkatci (Chelicerata) Třída: pavoukovci (Arachnida) Řád: štíři (Scorpionida) 1.

4 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Charakteristika  tělo je rozděleno na dvě části: hlavohruď a zadeček (široká část – trup) 2.  zadeček je zakončen ostnem s jedovým hrotem, do kterého ústí jedové žlázy krunýř je pravidelně svlékán (praskne na hlavohrudi)

5 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy trup obsahuje:  vnitřní orgány  plicní vaky  trávicí trubici  rozmnožovací orgány k trupu jsou připojeny:  čtyři páry kráčivých nohou  zakrnělé zbytky dalších končetin (na spodní části - tvoří hřebínky, které slouží jako smyslové orgány) 3.

6 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy hlavohruď > jeden pár středových očí a pět párů postranních očí (štír má k dispozici zorný úhel prakticky 360 stupňů) (některé jeskynní druhy štírů oči nemají) > klepítka (chelicery) a makadla (pedipalpy) - jsou přeměněna v klepeta 4.

7 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Klepeta  použítí: uchvacování kořisti důležitá role při námluvách  klepeto: horní nepohyblivá část (tibia) spodní pohyblivá (tarsus) mohutná a krátká klepeta tenká a dlouhá klepeta – méně jedovatí štíři – více jedovatí štíři 5.6. 5 6 5. 6.

8 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Štíří jed  všechny druhy štírů jsou jedovaté  jejich jed je většinou neurotoxin (narušuje přenos nervových vzruchů)  mláďata většiny druhů nejsou schopna probodnout kůži pokud štír přemůže kořist pomocí klepet, zbytečně neplýtvá jedem  pro lidi je relativně neškodný - bodnutí způsobí jen místní reakci (bolest, otok) a zdravého dospělého člověka neohrozí  bodnutí ale dokáže zabít děti či staré nebo nemocné osoby 7. 7

9 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy  nejsou-li vydrážděni, jsou štíři plachá a neškodná zvířata  před nebezpečím se pokoušejí uniknout, nebo se naopak vůbec nehýbou  štíři loví po setmění  kořist často registrují dotykem  loví většinou jiné členovce, velké druhy dovedou ulovit i ještěrku nebo malé savce

10 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Rozmnožování  jsou to gonochoristé  při páření mají komplikované rituály (svatební tance) sameček vypustí spermie na zem a samičku na buňky natlačí - tím dojde k oplození samičky  samice rodí živá mláďata (30 – 35), která nosí na hřbetě  mláďata jsou bílá (bez pigmentu) 9. 8 8.

11 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Štíři v Česku  jediný druh, který žil a možná ještě žije v Česku, je štír kýlnatý (Euscorpius tergestinus)  vyskytoval se u Slapské přehrady, ale od roku 1988 nebyl nalezen ani jeden exemplář 9 Dnes se vyskytuje v Albánii, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Řecku, Itálii, Slovinsku, Turecku a Jugoslávii délka 4 cm, jeho jed není pro člověka nebezpečný U tohoto druhu se objevuje kanibalismus. 9.

12 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Veleštír císařský = veleštír obrovský (Pandinus imperator)  je jedním z největších štírů na světě a pravděpodobně je on tím největším (až 23 cm)  má velká klepeta pokrytá hrboly a chloupky  nepatří mezi nebezpečné ani agresivní štíry  výskyt od JAR po Egypt  osoba zaznamená bodnutí až po 10 minutách, kdy jed způsobí svědění (do dvou hodin odezní) 10

13 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy  veleštír císařský je nejčastěji chovaný štír v Česku Chov: terárium velkých rozměrů s velkou vrstvou lignocelu a úkryty, napáječka je nutná  štíry je nutné chovat ve skupinách více než dvou jedinců – jinak mohou zahynout steskem  Cena od 220.- kus 13. 11 11.

14 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Štír středomořský (Buthus occitanus)  tělo - 8 cm  nápadně žlutavě zbarvený štír  klepeta jsou velmi úzká  suchá horká stanoviště s minimem vegetace (ukrývá se pod kameny)  celá severní Afrika, Francie a jihovýchodní Evropa  bodnutí je velmi bolestivé (u citlivého jedince nebo alergika může mít otrava velice závažné následky)  má okolo 40 mlád'at (může jich být až 60).  objevuje se i kanibalismus 15 12 12.

15 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Štír Smrtonoš - má nejúčinnější jed ze všech štírů na světě (přesto je často chován) - smrt nastává zástavou dechu (obrna dýchacího centra) 12

16 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zajímavosti > štír přežije radioaktivitu, která by člověka zabila > vydrží nejíst rok a zadržovat dech tři dny > přežije vysoké teploty i zmrazení > štíři byli svědkem konce dinosaurů > jedním z nejnebezpečnějších predátorů štírů je mangusta nebo surikata (využívají oslabení smyslů (zejména zraku), když štíry ze země vyhrabou za denního světla z jejich nor. Po ukousnutí části s jedovým hrotem jsou štíři pro mangusty naprosto neškodní, a tudíž se z nich stává potrava) 14 Mangusta liščí (Cynictis penicillata) 15 Surikata = hrabačka surikata = promyka surikata (Suricata suricatta)

17 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování 1. Tělní články štírů jsou srostlé do větších celků. Které dvě části to jsou? hlavohruď a zadeček 2. Které orgány považujeme u štírů za smyslové? hřebínky, oči, makadla, klepeta 3. Jak se jmenuje typ jedu u štírů, který narušuje nervovou soustavu? neurotoxin 4. Štíři jsou a) vejcorodí b) živorodí b) 5. Jmenuj alespoň 3 druhy štírů štír kýlnatý, štír středomořský, veleštír obrovský

18 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 1.Per-Anders Olsson. Black scorpion.jpg. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Black_scorpion.jpg 2.http://www.enchantedlearning.com/subjects/arachnids/scorpion/Scorpionprintout.shtml 3. Alan Mommerency. Anatomy of Scorpiones http://www.alanmommerency.be/scorpion_anatomy_scorpiones.html. 4.Alan Mommerency. Dorsal view of the prosoma http://www.alanmommerency.be/scorpion_anatomy_scorpiones.html. 5.Shyamal. A blue scorpion, Wynaad India http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ScorpionWynaad.jpg?uselang=cs 6.Original uploader was Evilhakfar at he.wikipedia. Shakran.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shakran.jpg?uselang=cs 7.H Dragon. Scary scorpion, photo taken by Oka Budi - yes, the scorpion is still alive http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scary_scorpion.jpg?uselang=cs 8.ChrisO. Black Scorpion.jpg. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Black_scorpion.jpg?uselang=cs 9.Já. Euscorpius tergestinus Česká republika. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Euscorpius_tergestinus_Praha_Kr%C4%8D.jpg 10.Kevin Walsh from Oxford, England. The Emperor Scorpion, Pandinus imperator. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Emporer_scorpion.jpg

19 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 11.Danny S. Scorpion Pandinus imperator. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pandinus-imperator-6609.jpg 12.Álvaro Rodríguez's photostream. Buthus occitanus (Buthidae), a scorpion. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buthus_occitanus.jpg 13.This file is a work by Ester Inbar. Deathstalker, Negev desert, Israel. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Deathstalker_ST_07.JPG 14.Bios. Cynictis penicillata. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vosmangoesten_zoo_Lille.JPG 15.Cliff from I now live in Arlington, VA (Outside Washington DC), USA. Meerkat (Suricata suricatta) (2).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Meerkat_(Suricata_suricatta)_(2).jpg


Stáhnout ppt "Š TÍŘI Mgr.Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem."

Podobné prezentace


Reklamy Google