Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilDavid Moravec
1
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
2
Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – přírodní látky. Je určen pro předmět chemie a ročník devátý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.
3
K V A Š E N Í
4
Definice: ● Kvašení (fermentace), zkráceně také někdy označováno jako kvas, je přeměna látky za účasti enzymů mikroorganismů, při níž probíhají v důsledku metabolické aktivity mikroorganismů chemické přeměny organických látek, obvykle sacharidů a vznikají látky energeticky chudší nebo se nové látky syntetizují. ● V potravinářství tento termín označuje procesy, jichž se zúčastní mikroorganismy (např. kvašení piva, vína, těsta).
5
V roce 1907 získal německý chemik Eduard Buchner Nobelovu cenu za chemii za objev, že ke kvašení není třeba živých mikroorganismů, ale stačí jejich enzymy.
6
Věda, která zkoumá kvašení, se nazývá zymologie.
7
Z průmyslově využívaných kvašení je nejvýznamnější kvašení alkoholové a mléčné.
8
Alkoholové kvašení ● Je biochemický proces, při kterém jsou rostlinné polysacharidy přeměňovány na alkohol za přítomnosti kvasinek. ● Při anaerobních podmínkách kvasinky přeměňují glukosu na, pro lidstvo již po několik tisíciletí oblíbený produkt, ethanol a jako vedlejší produkt vzniká oxid uhličitý. ● Fermentace sumárně: ● glukosa → 2 CO 2 + 2ethanol ΔG = −235 kJ/mol
9
Pivovarský sklep klasické koncepce – otevřené kvašení piva
10
Kvašení vína:
11
Mléčné kvašení ● Je anaerobní kvasný pochod, při němž bakterie vyrábějí z jednoduchých sacharidů (hlavně mono-, di- a oligosacharidů) kyselinu mléčnou. ● Tato fermentace je náročná na podmínky prostředí, původci často vyžadují vitamíny a dusíkaté organické látky. ● Využívá se například ke konzervaci okurek, při výrobě tvarohů, sýrů.
13
POUŽITÉ ZDROJE: ● Kvašení. Cs.wikipedia.org [online]. 2013 [cit. 2013-06-05]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kva%C5%A1en%C3%AD ● Alkoholové kvašení. Cs.wikipedia.org [online]. 2013 [cit. 2013-06-05]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Alkoholov%C3%A9_kva%C5%A1en%C3%AD ● Kvašení (fermentace). Sites.google.com [online]. 2013 [cit. 2013-06-05]. Dostupné z: https://sites.google.com/a/gnj.cz/4b_davidova/home/vyroba-slivovice/kvaseni-fermentace ● Pivovarský sklep klasické koncepce – otevřené kvašení piva. Www.mobilnipivovary.cz [online]. 2013 [cit. 2013-06-05]. Dostupné z: http://www.mobilnipivovary.cz/konstrukcni- reseni/pivovarsky-sklep-klasicka-koncepce/ ● Fermentation. Umamimart.com [online]. 2009 [cit. 2013-06-05]. Dostupné z: http://umamimart.com/2009/04/
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.