Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilLibor Liška
1
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOPIS ROČNÍK: VII. TÉMA: MOŘSKÉ RYBY AUTOR: MGR. RADKA PETŘÍKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 10. 9. 2012 VY_32_INOVACE_34_RP
2
Anotace Prezentace je vytvořena jako doplněk k učivu 7. ročníku Prezentace je určena pro práci na interaktivní tabuli s připojením na internet Cílem prezentace je doplnit probírané učivo Prezentace obsahuje krátké texty, fotografie a odkazy na internetové stránky Speciální vzdělávací potřeby učebnice Přírodopis pro 7. ročník (Fraus) Délka aktivity 15 minut Zkušenosti z pilotáže – žáci se aktivně zapojovali a doplňovali prezentaci o domácí recepty na úpravu a konzumaci vybraných zástupců
3
RYBY KORÁLOVÝCH ÚTESŮ
4
VÝZNAMNÉ MOŘSKÉ RYBY Sleď obecný Treska obecná Tuňák obecný Makrela obecná Sardinka obecná Losos obecný NEPATŘÍ K MOŘSKÝM RYBÁM, JE TO ……….. ?
5
SLEĎ OBECNÝ v severských mořích potrava – plankton, korýši a drobné ryby potravina: slaneček, uzenáč OBRÁZEK – učebnice str. 20 http://upload.wikimedia.org/wikipedia /commons/6/65/Herringadultkils.jpg
6
TRESKA OBECNÁ potravina severských národů – maso – solené, uzené, sušené, mražené filety játra – konzervace výroba rybího tuku OBRÁZEK – učebnice str. 20 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gadus_mo rhua-Cod-2-Atlanterhavsparken-Norway.JPG
7
TUŇÁK OBECNÝ plave rychle a obratně dvojí maso – málo tučné – červené, velmi tučné bílé OBRÁZEK – učebnice str. 20 http://cs.wikipedia.org/wiki /Soubor:Bluefin-big.jpg
8
MAKRELA OBECNÁ maso 30% tuku výroba konzerv, udí se OBRÁZEK – učebnice str. 20
9
SARDINKA OBECNÁ SARDINKA OBECNÁ – drobná ryba, v hejnech u břehů jižní Evropy, nakládá se do oleje – olejovky OBRÁZEK – učebnice str. 20
10
LOSOS OBECNÝ stavbou těla i způsobem života podobný pstruhovi (na hřbetě malá tuková ploutvička, vytírají se v horních tocích řek) maso chutné, narůžovělé, udí se nebo mrazí OBRÁZEK – učebnice str. 21 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Atlantischer_ Lachs.jpg
11
VLIV ČLOVĚKA výlov ryb – rybářské lodě – flotily – plovoucí továrny (úlovek zpracovávají hned na moři) rostoucí znečišťování mořské vody ohrožuje život v mořích – havárie ropných tankerů, … rybí tuk obsahuje vitamín D nezbytný pro správný růst kostí a zubů
13
ZDROJE Obrázky – vlastní tvorba Wikipedie – odkazy na internetové stránky s vyobrazením vybraných zástupců ČABRADOVÁ, Věra; HASCH, František; SEJPKA, Jaroslav; VANĚČKOVÁ, Ivana: Přírodopis 7, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus, Plzeň 2005. ISBN 80-7238-424-4
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.