Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Katabolismus bílkovin
2
Enzymatické štěpení bílkovin
proteolytické enzymy – proteázy, a podle způsobu štěpení je dělíme na exopeptidázy ( od kraje řetězce) a endopeptidázy(uvnitř řetězce). Prvně tento proces probíhá v žaludku – pepsinogen – pepsin – vzniká směs peptidů Dále probíhá v tenkém střevě ( trypsinogen, chymotrypsinogen – trypsin, chymotrypsin) Karboxypeptidáza, aminopeptidáza. Štěpení až na jednotlivé L- aminokyseliny. Vstřebávání AMK se uskutečňuje aktivním transportem krví do jater a do dalších míst organismu, tam využity pro syntézu proteinů a dalších dusíkatých látek.
3
Odbourávání aminokyselin
Tělo si nedokáže vytvořit dlouhodobou zásobu AMK Přebytek je po několika hodinách použit pro energetické potřeby organismu. AMK jsou deaminovány, vzniká toxický amoniak, který se zpracovává v ornithinovém cyklu na močovinu (člověk, savci) a jako odpadní produkt je vyloučen močí z těla ven.
4
2 ATP NH3 CO2 aspartát citrullin ATP karbamoylfosfát AMP + P-P ornithin Ornithinový cyklus argininsukcinát fumarát arginin močovina H2O
5
Ve střevě také k bakteriálnímu rozkladu aminokyselin – řada látek nepříznivě působící na organismus – sirovodík,indol, skatol( vznik bakteriálním rozkladem Trp, velmi zapáchající, v nízké konc. voní – kala) Odpadní formou aminokyselin může být přímo amoniak – u vodních živočichů, nebo kyselina močová – plazi, ptáci.
6
Odbourávání aminokyselin
Přeměnou postranního řetězce při zachování α – aminokyselinového seskupení Dekarboxylace – vzniká primární amin – farmakologické účinky – prekursory hormonů, stavební jednotky enzymů. Dále vzniká oxid uhličitý. Transaminace na α –oxokyseliny Oxidační deaminace na α -oxokyseliny
7
Deaminace L-glutamát α –oxoglutarát + NH3
V játrech i ve většině tkáních je pouze jeden enzym schopný deaminovat L-aminokyselinu: NAD-glutamátdehydrogenáza. L-glutamát α –oxoglutarát + NH3 enzym redukovaná forma enzymu
8
Transaminace Vyměnná reakce katalyzovaná transaminázami.
Dochází k přenosu aminoskupiny z α-aminokyseliny na 2-oxokyselinu. Reakce je plně reverzibilní bez větších energetických nároků. Enzymy jsou vysoce specifické - alaninaminotransferáza (ALT), aspartátaminotransferáza (AST) Zvýšená hladina aminotransferáz v krevní plazmě –příznakem poškození tkáňových buněk – játra, srdeční sval. Stanovení aminotransferáz v krvi je součástí základního biochemického vyšetření.
9
Transaminace + + kyselina pyrohroznová alanin ALT + +
kyselina α-oxoglutarová kyselina glutamová Přenos probíhá pomocí pyrridoxalfosfátu, který se mění na pyrridoxaminfosfát.
10
k. asparagová k. oxaloctová AST + + k.oxoglutarová k. glutamová
11
Dusíková bilance V těle dospělého člověka – asi 14 kg bílkovin.
Denně obnovováno asi g. Potravou přijímáno g proteinů. Stejné množství je eliminováno. Poměr mezi příjmem a ztrátou dusíkatých látek je nazýván dusíková bilance. Normální dospělý člověk –vyrovnaná Děti, těhotné ženy – pozitivní Těžká onemocnění, hladovění – negativní N-bilanci ovlivňuje složení potravy – kvalitní – živočišné bílkoviny –bohaté na esenciální aminokyseliny, rostlinné bílkoviny – některé obtížněji stravitelné, některé chudé na esenciální aminokyseliny. Pestrá strava. Určitá aminokyselina není nahraditelná, chybí-li jediná - není možno syntetizovat určitý typ bílkoviny – ostatní stavební složky degradovány během několika hodin.
12
Zdroje: Chemie pro 3. ročník gymnázií
Vodrážka Zdeněk: Biochemie pro studenty středních škol, Sciencia, Praha 1998 Habermann V.,Černý R., Kotyza J.: Přehled základů biochemie, Karolinum, Praha 1993 Benešová M., Satrapová H.: Odmaturuj z chemie, DIDAKTIS, Brno 2002
13
Zdroje Literatura: Čársky, J a kol. Chemie pro III. ročník gymnázií. 1. české vyd. Praha: SPN, 1986. Kolář, K. a kol. Chemie (organická a biochemie) II. pro gymnázia. 1. vyd.Praha: SPN, 1997 Svoboda, J., Kratochvíl, B. Chemie pro střední školy 2b. 1.vyd. Praha: Scientia,spol.sr.o., pedagogické nakladatelství Habermann V.,Černý R., Kotyza J. Přehled základů biochemie.dotisk. Praha:Karolinum, 1993
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.