Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilOtto Ševčík
1
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290 Číslo a název klíčové aktivity: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01Kra_19 Název DUM: Fyziologie výživy Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: trávení, části trávicí soustavy, enzymy, nemoci trávicí soustavy Anotace: prezentace je zaměřená na problematiku fyziologie výživy – definuje trávení, popisuje části trávicí soustavy, charakterizuje enzymy, uvádí nejčastější onemocnění, která postihují trávicí soustavu člověka. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: žák vysvětlí pojmy trávení a enzymy, popíše jednotlivé části trávicí soustavy, vyjmenuje nemoci postihující trávicí trakt. Dosažené vědomosti si prověří pomocí testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projektor
2
Fyziologie výživy
3
Trávení: je proces, při kterém se složité části potravy přeměňují na jednodušší, ty jsou organismem využívány (jednotlivé živiny jsou vstřebávány do krve v tenkém střevě) a nestrávené a nevyužité složky potravy jsou z těla vyloučeny.
4
Části trávicí soustavy: dutina ústní Součástí TS jsou: hltan - játra jícen - slinivka břišní žaludek (pankreas) tenké střevo tlusté střevo konečník
6
Dutina ústní: v ústech je přijatá potravina rozmělněna 32 zuby (mléčný chrup 20), smíchána se slinami, vzniká sousto štěpení S (škrob) – enzym ptyalin
7
Hltan, jícen: sousto je po polknutí dopraveno do hltanu, po té do jícnu, pak se pomalými pohyby posunuje do žaludku
8
Žaludek: sousto se smíchá s žaludečními šťávami a vzniká trávenina (enzymy pepsin – štěpí B, lipáza – štěpí T, kyselina chlorovodíková) tuky se tráví až 6 hod bílkoviny 4 hod sacharidy 2 hod
9
Tenké střevo: živiny se stěnou střeva dostávají do krve a odtud k jednotlivým orgánům erepsin – dokončuje štěpení B, lipáza, sacharáza, maltáza, laktáza, pankreatická šťáva žluč emulguje tuky délka 3 – 5 m, průměr 3 – 3,5 cm
10
Tlusté střevo: shromažďují se zde nestrávené a nevyužité části potravy vstřebávání solí a vody délka 1,5m průměr 5 – 7cm
11
Játra: jsou největší žlázou v těle (1500g) produkují žluč, která se hromadí ve žlučníku mají význam při štěpení B, T, S význam pro srážení krve zneškodňují se v nich jedovaté látky
12
Slinivka břišní (pankreas): žláza, která je dlouhá asi 20 cm je uložena pod žaludkem pankreatická šťáva obsahuje enzymy štěpící B, T, S produkuje hormony – inzulín a glukagon
13
Enzymy: enzymy (fermenty) jsou látky bílkovinné povahy, obsažené v každé tělesné buňce umožňují, zrychlují a řídí biochemické reakce enzymy umožňují proces výstavby (buňky, pokožky) a procesy odbourávání (trávením)
14
Druhy enzymů: Proteáza - štěpí bílkoviny Lipáza – štěpí tuky Amyláza – štěpí sacharidy
15
Trávení bílkovin: štěpí se v žaludku (pepsin) tenkém střevě (pankreatická šťáva) konečnou zplodinou jsou aminokyseliny
16
Trávení tuků: štěpí se v tenkém střevě (pankreatická šťáva, žluč) konečnou zplodinou jsou mastné kyseliny a glycerol
17
Trávení sacharidů: škrob se štěpí v dutině ústní (ptyalin) a v tenkém střevě (pankreatická šťáva – amyláza) na glukózu sacharóza, maltóza, laktóza se štěpí v tenkém střevě na glukózu a fruktózu nestravitelná celulóza
18
Nemoci trávicí soustavy: rakovina tlustého střeva, jícnu, slinivky, žaludku Crohnova nemoc žaludeční vředy cirhóza jater žloutenka celiakie (onemocnění tenkého střeva) cukrovka pálení žáhy (onemocnění jícnu)
19
Kontrolní otázky: Vyjmenujte části trávicí soustavy. Co je to trávení. Ve které části trávicí trubice se živiny vstřebávají do krve? Uveďte nemoci trávicí soustavy.
20
Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN 80-7320-054-6 Bláha,L.,Kopová,I.,Šrek,F. Suroviny, učebnice pro obor Cukrář. Praha: INFORMATORIUM, 2007. ISBN 978-80-7333-000-2 Autorem prezentace včetně obrázku: Mgr. Marta Králová
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.