Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ ŽALUDEK

2 Latinsky gaster Uložen v břišní dutině pod levou klenbou bránice Zásobárna potravy (vakovitá) Potrava se zde mění na tráveninu Rozšířená část trávicí trubice Objem jeden až dva litry Má tyto části: česlo, dno, tělo, velké zakřivení, malé zakřivení, vrátník

3 Stěna je tvořena tlustou svalovou vrstvou, vystlaná spec. membránou = slizniční epitel Sliznice produkuje speciální šťávu (obsahuje kyselinu a enzymy), ta štěpí potravu (proti této kyselině je žaludek chráněn vrstvou hlenu) Mezi žaludkem a dvanáctníkem (první část tenkého střeva) je vrátnicový svěrač (tudy pak prochází trávenina); následuje vrátník, který nikdy není zcela uzavřen, pouští tráveniny po částech dál do tr. soustavy

4 1) Žaludeční dno 2) Velké zakřivení žaludku 3) Tělo žaludku 4) Vrátníková část 5) Vrátník 6) Horní část dvanáctníku 7) Vrátníková část 8) Malé zakřivení žaludku 9) Žaludeční řasy E) Konec jícnu D) Dvanáctník

5 Chemické trávení v žaludku Potrava + žaludeční šťáva (hlen + HCl + enzym pepsin + žaludeční lipáza + mucin + některé soli) = je jí cca 1–2 litry/den, je bezbarvá, čirá, silně kyselá tekutina (pH 1–2) Potrava do žaludku hormon GASTRIN stimuluje žaludeční buňky začne se uvolňovat HCl a PEPSIN rozklad potravy na PEPTIDY potrava je nyní hustou, kyselou tekutinou (tzv. CHYMUS) pokračuje do dvanáctníku (řízeno nervově)

6 Složky žaludeční šťávy HCl: váže se na MUCIN a požité bílkoviny; je koncentrovaná cca 0,5%; umožňuje působení pepsinu (trávení bílkovin); způsobuje bobtnání vazivových složek masa (to se rozpadá na vlákna, lépe se tráví, bílkoviny masa jsou sráženy tj. denaturovány); mění nerozpustné soli na rozpustné chloridy; usmrcuje některé choroboplodné bakterie, kvasinky, plísně

7 Pepsin: tvoří se jako neúčinný pepsinogen, vlivem HCl se mění na účinný pepsin; rozkládá bílkoviny na albumózy a peptony (rozpustné ve vodě); sráží mléko (mění rozpustný kasein na nerozpustný tzv. tvaroh) Žaludeční hlen: neboli mucin pokrývá žaludeční stěny (ochraňuje je před působením pepsinu a HCl) Žaludeční lipáza: rozkládá pouze emulgované tuky (např. mléka, smetany, syrového žloutku…)

8 Zvracení Dochází k němu uvolněním česla žaludku Jedná se o obranný, nepodmíněný reflex Stává se tak při výskytu jedovatých či škodlivých látek, při podráždění polohového ústrojí (např. jízda lodí) a také při zrakových a čichových podnětech Předchází mu pocit nevolnosti, blednutí, pocení, slinění = zvýšená činnost vegetativních nervů Bulimie: porucha příjmu potravy, psychické onemocnění, úmyslné vyvrhování potravy

9 1) Latinský název pro žaludek?  Gaster  Patella  Carpus 2) Kyselina obsažená v žaludeční šťávě?  HCl  NaCl  FCl 3) Objem žaludku dospělého člověka?  3–4 l  2–3 l  1–2 l 4) Pepsin?  Enzym, štěpí lipidy  Enzym, štěpí bílkoviny  Enzym, štěpí sacharidy 5) Zvracení je:  Podmíněný reflex  Nepodmíněný reflex 6) Žaludeční šťáva:  Má pH 1–2, za den se jí utvoří 1–2 l  Má pH 2–3, za den se jí utvoří 2–3 l  Má pH 3–4, za den se jí utvoří 3–4 l

10 Zdroje Olek Remesz. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:V entriculus.svg KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, 2005, 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str. 51–65.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google