Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Senzorická analýza Katedra kvality zemědělských produktů Ing. Lenka Zárubová
2
zaruboval@af.czu.cz +420 22438 2885 Pavilon D, č. dveří 1 Skripta: Pokorný, Valentová, Pudil: SENZORICKÁ ANALÝZA POTRAVIN Laboratorní cvičení, VŠCHT Praha 1999 SIC ČZU
3
Zápočet: Protokoly Docházka omluvená absence od lékaře Zápočtový test 11. cvičení 6. a 12. cvičení test z přednášek 1. test: okruhy 1 – 7 2. test: okruhy 8 - 12 moodle.czu.cz HESLO: 232013
4
Senzorická analýza analytická metoda při níž se tzv. organoleptické vlastnosti potravin stanoví výhradně lidskými smysly Smysly: 1. Čich 2. Chuť 3. Zrak 4. Sluch 5. Hmat
5
Senzorická jakost + cena, nutriční hodnota, stupeň konvenience a design obalu = nejdůležitější kriteria, které spotřebitel zohledňuje při nákupu = základním kriteriem pro volbu spotřebitele
6
Podmínky pro posuzování ISO normy Vybavení místnosti Příprava vzorků Školení a zkoušení hodnotitelů Duševní a fyzická dispozice (neunavený, nenachlazený,…) 1h před degustací: Nekouřit Nejíst kořeněná jídla Pít větší množství alkoholických nápojů
7
Význam čichového smyslu pro senzorickou analýzu zařazuje se mezi hodnocení vzhledu a hodnocení chuti uplatňuje se jako složka kompletního vjemu (flavouru) při hodnocení potravin v ústní dutině hodnocení vůně má prvořadou důležitost při hodnocení kosmetických výrobků
9
Zkoušení schopností hodnotitelů k senzorické analýze Zkouška na rozeznání druhů vůně Určit charakter předložené vůně Regenerační láhve s širokým hrdlem na objem 50 – 100 ml se zabroušenou zátkou Zkouška na určení prahových rozdílů intenzity vůně Správně rozlišovat intenzity vůně blízkých koncentrací zkoumané látky Šestičlenná sada vzorků se stoupající intenzitou vůně
10
Protokol Zkouška na rozeznání druhů vůně Zkouška na určení prahových rozdílů intenzity vůně Př. % zastoupení správně x špatně muži x ženy
11
Děkuji za pozornost.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.