Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilZdenka Fišerová
1
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Zelenina plodová Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_8 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
2
P LODOVÁ ZELENINA Jedná se o zeleninu, která má jedlé plody. Plody se konzumují ve zralém i nezralém stavu. Dělí se na dvě skupiny: Lilkovité - rajče, paprika, lilek Tkvovité - tykve, okurky, meloun
3
LILKOVITÁ ZELENINA Rajčata Rajčata - různé barvy i tvary. Paprika Paprika - používá se jako zelenina i jako koření. Lilek (baklažán) Lilek (baklažán) - má hladký, lesklý povrch, obvykle fialový až fialově červený, tvar je vejčitý, kulovitý nebo hruškovitý.
4
RAJČATA RAJČATA KEŘÍKOVÁ RAJČATA RAJČATA KEŘÍKOVÁ CHERY RAJČATA MASITÁ RAJČATA CHERY RAJČATA MASITÁ RAJČATA
5
PAPRIKA ŽLUTÁ PAPRIKA ZELENÁ PAPRIKA ČERVENÁ PAPRIKA BÍLÁ
6
LILEK PAPRIKA – FEFERONY LILEK PAPRIKA – FEFERONY
7
T YKVOVITÁ ZELENINA T y k e v dýně - dosahují hmotnost několika kilogramů patizony cukety - vhodné pro léčbu otylosti, odvodňují O k u r k y okurky nakládačky - 30 až 120 mm dlouhé, používají se k nakládání okurky salátové - mají větší plody,polní,skleníkové M e l o u n y meloun cukrový (ananasový) meloun vodní (u nás nejčastěji)
8
OKURKA SKLENÍKOVÁ OKURKA POLNÍ OKURKA NAKLÁDAČKA OKURKA NAKLÁDAČKA
9
CUKETA DÝNĚ CUKETA DÝNĚ PATIZON MELOUN PATIZON MELOUN
10
S TONKOVÁ ( LAHŮDKOVÁ ) ZELENINA nazývaná též lahůdkovou zeleninou pro svoji delikátní chuť a vůni, které jsou více než, jejich biologická hodnota. Chřest Chřest - je velmi jemná jarní zelenina, mladé výhonky. Artyčoky Artyčoky - rostlina podobná bodláku, konzumují se květní úbory nerozvitého květenství. Bambusové výhonky Bambusové výhonky - bílá dřeň mladých bambusů, mají nakyslou chuť. Kukuřice cukrová Kukuřice cukrová – oblíbená zejména na Americkém kontinentě, používá se nejčastěji vařená. Reveň Reveň (rebarbora) – obsahuje kyselinu šťavelovou, proto se konzumuje v malém množství, kompoty, moučníky. Fenykl Fenykl – má silnou anýzovou chuť a vůni, používá se do studených salátů, ale i tepelně upravený.
11
CHŘEST ARTYČOK CHŘEST ARTYČOK SLADKÝ FENYKL SLADKÝ FENYKL REVEŇ REVEŇREBARBORA
12
K OŘENINOVÁ ZELENINA Čerstvé natě, které obsahují vonné a chuťově výrazné látky (silice ). Pro tyto rostliny je charakteristické, že jejich natě v čerstvém stavu se používají jako zelenina, známé bylinky a pokud jsou ve stavu sušeném používáme je jako koření. b a z a l k a k o p r l i b e č e k p e t r ž e l o v á n a ť e s t r a g o n k o r i a n d r d o b r o m y s l m a j o r á n k a s a t u r e j k a t y m i á n n a ť o v ý c e l e r
13
PETRŽELOVÁ NAŤ HLADKÁ LIBEČEK PETRŽELOVÁ NAŤ KUDRNKA BAZALKA
14
PAŽITKA KOPR
15
Z DROJE KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur. 1995. ISBN 80-7032-722-7 MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio. 2005. ISBN 80-2381-585-7
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.