Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilAntonín Staněk
3
Vitamin D Kalciferol nebo také antirachitický vitamín Kalciferol nebo také antirachitický vitamín Funkce: výchozí látka pro syntézu kalcitriolu, hormonu, který významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu Funkce: výchozí látka pro syntézu kalcitriolu, hormonu, který významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforukalcitrioluvápníkufosforukalcitrioluvápníkufosforu Zisk: sluneční záření (80%denní potřeby), rybí tuk, játra, vaječný žloutek a mléko Zisk: sluneční záření (80%denní potřeby), rybí tuk, játra, vaječný žloutek a mléko Význam: účast při resorbci vápníku a fosfátu ze střeva, čímž a příspívá k regulaci a optimalizaci hladiny vápníku a fosforu v krvi. Význam: účast při resorbci vápníku a fosfátu ze střeva, čímž a příspívá k regulaci a optimalizaci hladiny vápníku a fosforu v krvi.resorbcivápníkufosfátufosforu krviresorbcivápníkufosfátufosforu krvi hypovitaminoza: řídnutí kostí - U dětí se projeví jako křivice, u dospělých pak jako osteomalacie hypovitaminoza: řídnutí kostí - U dětí se projeví jako křivice, u dospělých pak jako osteomalaciekřiviceosteomalaciekřiviceosteomalacie Hypervitaminoza: vede k hyperkalcémii a může skončit i smrtí Hypervitaminoza: vede k hyperkalcémii a může skončit i smrtíhyperkalcémii
4
Vitamín E Tokoferol Tokoferol Funkce: důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály Funkce: důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikályantioxidantbuněčné membrány volnými radikályantioxidantbuněčné membrány volnými radikály Zisk: Je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a v mase savců Zisk: Je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a v mase savcůolejipšeničnýchmáslemléceburských oříšcích sójisalátumasesavcůolejipšeničnýchmáslemléceburských oříšcích sójisalátumasesavců Význam:chrání buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů, proto pomáhá zpomalovat stárnutí a prokazatelně působí i jako prevence proti nádorovému bujení. Údajně také zlepšuje hojení ran. Má také pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervového systému Význam:chrání buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů, proto pomáhá zpomalovat stárnutí a prokazatelně působí i jako prevence proti nádorovému bujení. Údajně také zlepšuje hojení ran. Má také pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervového systémupohlavních buněkpohlavních buněk Hypo: jako neurologické potíže, snížení obranyschopnosti nebo poruchou funkce gonád, což může vést až k neplodnosti. Zvláště u novorozenců může nedostatek vyvolat anémii způsobenou zkrácením životnosti červených krvinek Hypo: jako neurologické potíže, snížení obranyschopnosti nebo poruchou funkce gonád, což může vést až k neplodnosti. Zvláště u novorozenců může nedostatek vyvolat anémii způsobenou zkrácením životnosti červených krvinekneplodnostianémiineplodnostianémii Hyper: zhoršuje vstřebávání vitamínu K se všemi důsledky Hyper: zhoršuje vstřebávání vitamínu K se všemi důsledkyvitamínu Kvitamínu K Vitamín E se ničí během kuchyňské úpravy a při zpracování potravin, včetně zmrazení. V těle se ukládá do zásoby v tukové tkáni tukové tkánitukové tkáni
5
Vitamín A Funkce: je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. nezbytný pro vývoj epitelií, působí proti rakovině, důležitý antioxidant. Funkce: je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. nezbytný pro vývoj epitelií, působí proti rakovině, důležitý antioxidant.rodopsinuepiteliíantioxidantrodopsinuepiteliíantioxidant Výskyt: Rybí tuk, játra, mrkev, zelené a žluté listy, špenát, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, máslo, vaječný žloutek,... V menším množství: mléko, tučné ryby, třešně aj.. vnitřnosti (ale 100 gramů medvědích jater nás může i zabít ). Výskyt: Rybí tuk, játra, mrkev, zelené a žluté listy, špenát, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, máslo, vaječný žloutek,... V menším množství: mléko, tučné ryby, třešně aj.. vnitřnosti (ale 100 gramů medvědích jater nás může i zabít ). Hypo: vede k šerosleposti, při jeho nedostatku buňky rohovatí Hypo: vede k šerosleposti, při jeho nedostatku buňky rohovatíšeroslepostibuňkyšeroslepostibuňky Hyper: Na rozdíl od vitamínu C se vitamín A nevylučuje. V důsledku toho může předávkování způsobit osteoporózu a i otravu, zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic, proto neužíváme větší dávky než 1 mg/denně, může poškodit nervový systém plodu Hyper: Na rozdíl od vitamínu C se vitamín A nevylučuje. V důsledku toho může předávkování způsobit osteoporózu a i otravu, zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic, proto neužíváme větší dávky než 1 mg/denně, může poškodit nervový systém plodu Spaluje se: při sledování televize, při umělém osvětlení, požívání alkoholu, anacidních žaludečních léků, aspirinu, barbiturátů, léků na snížení cholesterolu. Ničí se při teplotě nad 100°C Spaluje se: při sledování televize, při umělém osvětlení, požívání alkoholu, anacidních žaludečních léků, aspirinu, barbiturátů, léků na snížení cholesterolu. Ničí se při teplotě nad 100°C
6
Tekutý vitamín Suroviny: ječný slad, chmel, pivovarské kvasnice, voda Suroviny: ječný slad, chmel, pivovarské kvasnice, voda Meziprodukty: Meziprodukty: Sladina: velké množství vitamínu B a minerálů Sladina: velké množství vitamínu B a minerálů Mláto: bohaté na vlákninu (využívá se jako potrava pro dobytek) Mláto: bohaté na vlákninu (využívá se jako potrava pro dobytek) Mladina = povařená sladina s chmelem Mladina = povařená sladina s chmelem Hořčiny, silice – zvýšení antioxidační kapacity piva Hořčiny, silice – zvýšení antioxidační kapacity piva Zvýšení schopnosti stimulace sekrece žluče, efektivnější trávení tuků Zvýšení schopnosti stimulace sekrece žluče, efektivnější trávení tuků Pivovarské kvasnice Pivovarské kvasnice
7
Kladné vlastnosti piva: Kladné vlastnosti piva: Nutričně vyvážený zdroj vitamínu B, kyseliny listové, křemíku, zinku, měkké vlákniny Nutričně vyvážený zdroj vitamínu B, kyseliny listové, křemíku, zinku, měkké vlákniny Oproti jiným isotonickým nápojům má ideální poměr Na a K, tudíž nezatěžuje ledviny Oproti jiným isotonickým nápojům má ideální poměr Na a K, tudíž nezatěžuje ledviny Příznivě stimuluje trávení Příznivě stimuluje trávení
9
Atkinsonova dieta Pravidla Pravidla k jídlu podávat přiměřené porce, ale je zakázáno mít hlad k jídlu podávat přiměřené porce, ale je zakázáno mít hlad poslední jídlo konzumovat nejpozději ve 20:00 hod poslední jídlo konzumovat nejpozději ve 20:00 hod na svačinu jíst ovoce a to nejlépe 1 hodinu před jídlem nebo 2 hodiny po jídle na svačinu jíst ovoce a to nejlépe 1 hodinu před jídlem nebo 2 hodiny po jídle pít vodu a neslazené limonády pít vodu a neslazené limonády
10
Princip: denně smíte přijmout jen 20 g sacharidů. Tělo sacharidy potřebuje, a pokud se jich nedostává, je nuceno si vytvářet energii z tuků. Tato přeměna je pro těla velmi energeticky náročná, a tak dochází k úbytku váhy Princip: denně smíte přijmout jen 20 g sacharidů. Tělo sacharidy potřebuje, a pokud se jich nedostává, je nuceno si vytvářet energii z tuků. Tato přeměna je pro těla velmi energeticky náročná, a tak dochází k úbytku váhy Co se smí: jakékoliv maso, ryby, sýry, vejce, houby, zeleninu. Zakázány jsou brambory, rýže, těstoviny, pečivo, sladké (čokoláda taky!), káva, alkohol, olej a mléčné výrobky Co se smí: jakékoliv maso, ryby, sýry, vejce, houby, zeleninu. Zakázány jsou brambory, rýže, těstoviny, pečivo, sladké (čokoláda taky!), káva, alkohol, olej a mléčné výrobky Tři fáze: Tři fáze: 1. fáze: po dobu 14 dní musíte striktně dodržovat zmíněných 20 g sacharidů denně. 1. fáze: po dobu 14 dní musíte striktně dodržovat zmíněných 20 g sacharidů denně. 2. fáze: můžeme pomalu přidávat o 5 g sacharidů týdně, až zhubnete na požadovanou váhu. 2. fáze: můžeme pomalu přidávat o 5 g sacharidů týdně, až zhubnete na požadovanou váhu. 3.fáze: jíte už celkem normálně pouze s malým omezením - bílé pečivo nahradit celozrnným. 3.fáze: jíte už celkem normálně pouze s malým omezením - bílé pečivo nahradit celozrnným. JídelníčekJídelníček podle Atkinsonovy diety je příliš bohatý na bílkoviny, a zvyšuje tak zátěž ledvin a jater. Nepříjemnou komplikací také bývá zácpa v počáteční fázi. Rizikem je také zvýšený cholesterol, což souvisí s rizikem kardiovaskulárních chorob
11
http://www.zdravykorinek.cz/web/dopojidlometr
12
Děkujeme za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.