Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt."— Transkript prezentace:

1 ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt

2  Sacharidy  cukry  nejrozšířenější organické látky  odvozeny od jednoduchých uhlovodíků  stavební látka organismů Obecné informace

3  Sacharóza  cukr  složení: 1 molekula glukózy, 1 molekula fruktózy  Sacharáza  enzym  štěpí sacharózu na fruktózu a glukózu Obecné informace

4 Srovnání čokolád: 100 g  Hořká čokoláda  celková energie: 2212 kJ  množství cukrů: 44,8 g  energetická hodnota cukrů v čokoládě: 990 kJ  Bílá čokoláda  celková energie: 2328 kJ  množství cukrů: 55,3 g  energetická hodnota cukrů v čokoládě: 1287,3 kJ

5 Srovnání čokolád: 100 g  Hořká čokoláda  Bílá čokoláda

6 PUTOVÁNÍ ČOKOLÁDY

7 DUTINA ÚSTNÍ

8  enzym ptyalin  ptyalin působí na čokoládu

9  rozklad čokolády na sacharózu  Čokoláda Sacharóza Ptyalin

10 ŽALUDEK

11  výskyt kyselých žaludečních šťáv  sacharóza se neštěpí

12 TENKÉ STŘEVO

13  enzym sacharáza  štěpení sacharózy na glukózu a fruktózu  Sacharóza Sacharáza Glukóza Fruktóza

14 RESORPCE

15  pomocí difuze a aktivního transportu  probíhá přes stěnu tenkého střeva  krev vede monosacharidy do jater

16 JÁTRA

17  putování monosacharidů do tkání  zůstávání monosacharidů ve formě glykogenu  nevyužité se ukládají

18 DALŠÍ INFORMACE O ČOKOLÁDĚ

19  je hořká  vyrobena výhradně smícháním kakaové hmoty a kakaového másla  kakaové sušiny má nejméně 35%  bílá čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu  do všech čokolád se přidává cukr Pravá čokoláda

20  pravá čokoláda má mnoho pozitivních vlastností  je prospěšná pro svůj vysoký obsah flavonoidů  dále obsahuje kofein a theobromin  uvolňuje v těle hormony štěstí  obsahuje několik důležitých minerálů - fluor, draslík a hořčík Čokoláda pro zdraví

21  zabraňuje krevním sraženinám a trombózám, podporuje dobré dýchání  krátkodobě pomáhá proti úporným bolestem hlavy díky endorfinu  na tuto pochutinu si lze vypěstovat závislost Čokoláda pro zdraví

22  zlepšuje náladu  snižuje krevní tlak  pomáhá při hubnutí  je lepší než líbání  chrání před mrtvicí  prodlužuje život  zlepšuje fungování mozku  snižuje riziko rakoviny  bojuje proti zubnímu kazu 9 důvodů proč si dopřát čokoládu

23 Děkujeme za pozornost Vypracovaly: Marie Havlíčková, Viola Jónová, Markéta Kovalová, Natálie Navrátilová, Pavlína Oravová a Karolína Trachtová


Stáhnout ppt "ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt."

Podobné prezentace


Reklamy Google