Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilHelena Bílková
1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu http://rvp.cz/, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ Minerální látky I. – makroelementy
2
Pro člověka jsou velmi důležité. Ovlivňují biochemické reakce v lidském těle. Jsou součástí různých tkání (kosti, zuby). Jsou součástí hemoglobinu. Jsou přítomny v enzymech a vitamínech.
3
Makroelementy (potřeba nad 100 mg/den); Mikroelementy (potřeba do 100 mg/den); Stopové prvky (potřeba mikrogramy/den). Rozdělení minerálních látek
4
Vyskytuje se v těle v největším množství ze všech minerálů. Je součástí zubů, kostí, krevního plazmatu. Vstřebávání vápníku souvisí s přítomností vitamínu D. Metabolismus vápníku ovlivňuje hormon příštítných tělísek a hormon štítné žlázy. Vápník
5
Zdroje: Mléko, sýry, luštěniny, ořechy, petržel,sardinky, šproty, mrkev, zelí.
6
Nedostatek vápníku: Zpomaluje růst u dětí; Způsobuje křivici; Zvýšenou dráždivost nervů, svalů; Zhoršenou srážlivost krve.
7
Po vápníku se nejvíce vyskytuje v lidském těle. 85 % fosforu je vázáno v kostech jako fosforečnan vápenatý. Vyskytuje se v buňkách a v mimobuněčných tekutinách. Je součástí DNA, buněčných membrán. Zasahuje do metabolismu sacharidů, bílkovin a lipidů. V krvi se podílí na udržování pH. Fosfor
8
Nedostatek fosforu: je vzácný.
9
Nejvyšší koncentrace je v srdečním svalu. Vysoká koncentrace je ve svalech, játrech a slinivce břišní. Účastní se metabolických reakcí. Pomáhá udržovat normální funkčnost svalů a nervů. Udržuje stabilní srdeční rytmus. Zdravý imunitní systém. Příjem hořčíku bývá nedostatečný. DDD u dospělého člověka je 400 mg denně, nad 40 let věku 600–700 mg denně. Hořčík
10
Nedostatek hořčíku: Zvyšuje hladiny tuků v plazmě, hladinu cholesterolu, krevní tlak. Příjem hořčíku bývá nedostatečný. Doporučená dávka u dospělého člověka je 400 mg denně, nad 40 let věku 600–700 mg denně.
11
Zdroje hořčíku: Luštěniny, zelenina, ovoce, obiloviny a jiná semena, brambory, ořechy.
12
Nachází se ve svalech, v malém množství v kostech. Nedostatek draslíku: může způsobit poruchy srdečního svalu (stejně tak přebytek). Zdroje: Ovoce, zelenina, mléko, luštěniny, ořechy, brambory. Draslík
13
Sodík Podílí se na tvorbě červených krvinek a kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Je důležitý pro růst. Stimuluje činnost ledvin, zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů. Působí proti svalovým křečím.
14
Nedostatek způsobuje: Hydratace; Dochází k selhání oběhového systému. Nadbytek: Hypertenze; Zdroje: Sýry, uzené maso, vejce, játra, kuchyňská sůl.
15
Síra Je v lidském těle obsažena v anorganických a organických sloučeninách. Vyskytuje se v nehtech, vlasech a kůži. Je součástí bílkovin, vitamínů, hormonů a enzymů. Zdroje: Luštěniny, křen, česnek, ředkvičky a vejce. Nedostatek síry: Neexistuje.
16
Chlór Podílí se společně s draslíkem a sodíkem na udržování osmotické rovnováhy a regulaci acidobazické rovnováhy. Vyskytuje se v krevní plazmě, žaludeční šťávě, mimobuněčných tekutinách. Zdroje: Kuchyňská sůl.
17
ŠEBELOVÁ, MARIE. Potraviny a výživa; učebnice pro odborná učiliště; OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. 2. vyd. Praha: nakl. PARTA, s.r.o. 2004. 116 s. ISBN80-7320- 054-6. str. 11–12. KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str.91–96. Doc. ing. KRUŽLIAK, PETER, CSc., ing. SCHALLER, RUDOLF, CSc., FORRÓ, ANTON. Potraviny a nápoje; učebnice pro kuchaře a číšníky. 1. vyd. Praha: nakl. IQ47.1984. 176 s. ISBN 80-239-0161-3. str. 23–26. Zdroje
18
Obrazový materiál: Raul654. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Foot_bones.jpg Stefan Kühn. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Milk_glass.jpg Daniel Ventura. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sardin_from_sar degna_1.jpg Christian Bauer. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Swiss_cheese_c ubes.jpg
19
Peggy Greb, U.S. Department of Agriculture. [cit. 2013- 07-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fresh_cut_fruits _and_vegetables.jpg Claus Ableiter. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:H%C3%BClsenf r%C3%BCchte.jpg Fir0002. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Assorted_grains.jpg#file
20
Fir0002. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Freerange_egg s.jpg?uselang=cs Biso. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Smoked_meat.J PG?uselang=cs F.G. comm. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Nail%28thumb %29.jpg Mark Shellhase. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Salt_Crystals.JP G?uselang=cs
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.