Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilArnošt Soukup
1
SACHARIDY
2
Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu), nejvíce jsou zastoupeny v rostlinné stravě (s výjimkou laktózy), u člověka kryjí 50 - 80% energetické potřeby (většinou 60%), jsou nejdůležitějším zdrojem energie (1 g sacharidů poskytuje energii 17 kJ), vznikají v zelených částech rostlin v procesu fotosyntézy, některé příznivě ovlivňují střevní peristaltiku a tím vyprazdňování, sladkou chutí příznivě ovlivňují smyslové vlastnosti pokrmů.
3
polysacharidy oligosacharidy (disacharidy) monosacharidy Sacharidy významné pro výživu se dělí na Glukóza Fruktóza Galaktóza Maltóza Škrob Vláknina Glykogen Základní stavební jednotkou sacharidů jsou tzv. cukerné jednotky, kterými jsou monosacharidy. Laktóza Sacharóza hroznový cukr ovocný cukr sladový cukr řepný (třtinový) cukr mléčný cukr
4
Co to jsou rychlé a pomalé sacharidy? k uvolnění energie dochází pomaleji, rychlé sacharidy pomalé sacharidy jsou nejjednodušší sacharidy (monosacharidy a disacharidy), jsou tvořeny jednou nebo dvěma cukernými jednotkami, nemusejí se v těle dále štěpit, jsou velmi dobře stravitelné a pro organismus představují nejpohotovější zdroj energie, zasytí na kratší dobu, brzy nastává hlad. Složené sacharidy, které mají složitější chemickou stavbu, jejich trávení a vstřebávání proto trvá delší dobu, navozují pocit sytosti. cukry
6
Glykemický index (GI) údaj, který nás informuje o tom, jak rychle daná potravina zvyšuje hladinu krevního cukru (jak rychle se sacharidy v trávicím traktu přemění na glukózu) Používá se stupnice od 0 do 100, čím vyšší hodnota, tím potravina způsobuje rychlejší vzestup hladiny cukru v krvi. Čistá glukóza slouží jako referenční bod a má hodnotu na glykemickém indexu (GI) 100. Některé potraviny (pivo) může převyšovat i hodnotu glukózy, má GI 110. http://fitplan.cz/je-glykemicky-index/ Glykemický index byl vytvořen díky snaze vědců změřit účinek jídla na hladinu cukru v krvi. Za standard určili čistou glukózu, která má index 100, a začali testovat padesátigramové porce stravitelných sacharidů. Měřili, jak rychle a jak moc se v reakci na jejich konzumaci zvedne hladina krevního cukru. Glykemický index však nezohledňuje velikost porce, vztahuje se pouze k 50 g určité potraviny (GI 50 g špaget je sice mírný, ale tak malou porci nikde nedostanete).
7
Potraviny s nízkým GI<55 Potraviny se středním GI 56-69 Potraviny s vysokým GI>70 zvedají hladinu cukru pozvolna, energii z nich čerpáme průběžně a máme více času na její využití. zvedají hladinu krevního cukru středně rychle. slouží jako rychlý zdroj energie, která je ale hodnotná pouze když ji dokážeme ihned zužitkovat, jinak se ukládá ve formě tuku. polysacharidy monosacharidy
8
Glykemická zátěž (GZ) údaj, který vyjadřuje absolutní hodnoty vzrůstu hladiny krevního cukru po požití jídla (bere v úvahu velikost porce) GZ = GI x (obsah sacharidů v g / 100 g dané potraviny) GZ < 10 vhodné potraviny GZ 10 - 20 méně vhodné potraviny GZ > 20 nevhodné potraviny GI = 40 36 g sacharidů na 100 g GZ = 40 x (36 / 100) = 14,4 GI = 75 5 g sacharidů na 100 g GZ = 75 x (5 / 100) = 3,75 Žitný chléb Vodní meloun Rohlík GI = 85 60 g sacharidů na 100 g GZ = 85 x (60 / 100) = 51 zelenina, většina ovoce, luštěniny, vařené brambory, tvaroh, jogurt pečivo, cereálie (corn flakes) Sacharid obsažený v melounu má vysoký GI. Není ho v něm však mnoho, takže glykemická zátěž melounu je relativně nízká.
9
http://www.obezita.cz/poradna/kalkulacka-kalorii/ http://www.kaloricketabulky.cz/ http://www.nutricni-poradce.eu/nutricni-poradna/sestaveni-stravovaciho- rezimu/energeticke-tabulky-potravin.html http://www.jakzdravezhubnout.cz/kaloricke-tabulky- potravin.html
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.