Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJosef Hruška
1
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
2
Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – přírodní látky. Je určen pro předmět chemie a ročník devátý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.
3
SACHARIDY Disacharidy
4
Disacharidy jsou tvořeny dvěmi cukernými jednotkami (monosacharidy), které jsou navzájem spojeny glykosidickou vazbou, např.: sacharózu ("řepný cukr") tvoří glukóza a fruktóza, maltózu ("sladový cukr") tvoří dvě glukózy nebo laktózu ("mléčný cukr") tvoří galaktóza a glukóza.
5
Rozdělení sacharidů Jednoduchémonosacharidy Sacharidy oligosacharidy disacharidy, trisacharidy, atd. do deseti jednotek Složité polysacharidy
6
Oligosacharidy
7
DISACHARIDY: Sacharóza – je nejběžnější sladidlo známé jako cukr. Vzorec je C 12 H 22 O 11, její molekula se skládá z molekuly glukózy a molekuly fruktózy, které se spojily za současného uvolnění molekuly vody: C 6 H 12 O 6 + C 6 H 12 O 6 → C 12 H 22 O 11 + H 2 O
8
DISACHARIDY: Vlastnosti: bezbarvá, krystalická látka rozpustná ve vodě, zahříváním se mění na karamel, který se používá k výrobě kuléru - barvení některých potravinářských výrobků (ocet, rum). Získává se z cukrové řepy nebo cukrové třtiny v cukrovarech. Formy cukru: krystal, moučka, krupice a kostky
9
Kyselá hydrolýza sacharosy http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=FoTjq1UGdR M
10
DISACHARIDY: Maltóza (cukr sladový) ● Má vzorec C 12 H 22 O 11 ● Molekula je složena ze dvou glukózových jednotek, které se spojily za současného uvolnění molekuly vody. ● Maltóza se volně v přírodě nevyskytuje. ● Je součástí ječmenného sladu, který je hlavní surovinou pro výrobu piva. ● Kvašením sladu s chmelovými výtažky, kvasinkami a jinými přísadami se v pivovarech vyrábí pivo.
12
DISACHARIDY: Laktóza (cukr mléčný) ● Má vzorec C 12 H 22 O 11 ● Molekula je složena ze glukózy a galaktózy. ● Je obsažen v mléce savců a používá se při výrobě potravy pro kojence. ● Kvašením laktózy vzniká kyselina mléčná.
14
Návrh laboratorní práce: Rozklad sacharózy: ● K 5 ml roztoku sacharózy přidejte stejný objem 20% roztoku modré skalice a stejné množství 20% roztoku NaOH. Vzniklou směs opatrně zahřívejte. Okyselte kapkou kyseliny sírové a opět zahřívejte. Následně roztok ochlaďte, pak ho zneutralizujte 20% roztokem NaOH a znovu vše zahřívejte. Pozorujte postupnou změnu barvy směsi. ● Pozorování a závěr: ● Po přidání modré skalice a NaOH k roztoku sacharózy vznikla modrá sraženina, ale po zahřátí k barevné změně nedošlo. Jakmile jsme přidali kyselinu sírovou a NaOH došlo k rozkladu sacharózy na glukózu a fruktózu – vznik glukózy se projevil změnou zbarvení roztoku a oxid měďný obarvil roztok cihlově červeně.
15
POUŽITÉ ZDROJE: ● Disacharidy. Cs.wikipedia.org [online]. 2013 [cit. 2013-05-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Disacharidy http://cs.wikipedia.org/wiki/Disacharidy ● Obr.1: Stock Vector: Structural formulas of the main saccharides. Www.dreamstime.com [online]. 2014 [cit. 2014-11-09]. Dostupné z: http://www.dreamstime.com/stock-photo- structural-formulas-main-saccharides-cyclic-monosaccharides-disaccharides-isolated-d- illustration-image39605000 ● Kyselá hydrolýza sacharosy. Www.youtube.com [online]. 2013 [cit. 2013-05-18]. Dostupné z: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=FoTjq1UGdRM ● Obr.2, 3: Sacharóza. Cs.wikipedia.org [online]. 2014 [cit. 2014-11-09]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sachar%C3%B3za ● Obr.4: Maltóza. Cs.wikipedia.org [online]. 2013 [cit. 2014-11-09]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Malt%C3%B3za ● Obr.5: Adorable child drinking from bottle - Stock Image. In: Depositphotos.com [online]. 2012 [cit. 2014-09-28]. Dostupné z: http://depositphotos.com/13527930/stock-photo- adorable-child-drinking-from-bottle.html?sst=60&sqc=61&sqm=108651&sq=2ujsjthttp://depositphotos.com/13527930/stock-photo- adorable-child-drinking-from-bottle.html?sst=60&sqc=61&sqm=108651&sq=2ujsjt
16
POUŽITÉ ZDROJE: ● Obr.6: Kojení. In: Cs.wikipedia.org [online]. 2014 [cit. 2014-09-28]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Kojen%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Kojen%C3%AD ● Obr.7: Glukóza. Cs.wikipedia.org [online]. 2014 [cit. 2014-11-09]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Gluk%C3%B3za http://cs.wikipedia.org/wiki/Gluk%C3%B3za ● Obr.8: Royalty Free Stock Image: Lactose molecule. Www.dreamstime.com [online]. 2014 [cit. 2014-11-09]. Dostupné z: http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-lactose- molecule-image22191246
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.