Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJiřina Vaňková
1
MINUTKY Z VEPŘOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: vepřové maso, před příprava, žebírko, řízek, filé, špízy Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 510 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 510
2
VEPŘOVÉ MASO Vykostěná kýta - řízky pečeně - karé vepřová panenská svíčková Z vnitřností - játra, mozeček, ledvinky, jazyk (vařený) Uzená masa - vařenou šunku, krkovičku Uzená masa - vařenou šunku, krkovičku 1. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/veprove-maso/
3
PŘEDPŘÍPRAVA porcování – řízky, žebírka, medailonky, plátky šunky Patří sem: Odblaňujeme Odblaňujeme Naklepáváme Naklepáváme Plníme, obalujeme Plníme, obalujeme Moříme v oleji, kořeníme Moříme v oleji, kořeníme Solíme až na konec Solíme až na konec Tepelně upravujeme pečení( na pánvi, roštu, rožni),konvektomatu, smažení, dokončovací tepelné přípravě gratinování, papilota Tepelně upravujeme pečení( na pánvi, roštu, rožni),konvektomatu, smažení, dokončovací tepelné přípravě gratinování, papilota
4
VEPŘOVÉ ŽEBÍRKO plátek masa s žeberní kostí odseknutý z vepřové pečeně, na porci používáme většinou jedno žebírko 2. http://recepty.centrum.cz/recepty/masita-jidla-a-ryby/veprove- maso/staticky/recepty/dabelske-kotlety/
5
VEPŘOVÝ ŘÍZEK plátek ukrojený z kýty, připravujeme stejně jako telecí přírodní, holštýnský, na žampiónech; vždy však jen z libového masa smažený řízek - kýta, krkovice, pečeně 3. http://www.dumazahrada.cz/fotogalerie/ke-clankum/2012/5/8/galerie/budeme-potrebovat/item/30906-veprova- kyta/
6
VEPŘOVÉ FILÉ (STEAK) Silnější plátek masa ukrojený z netučné části kýty Na rozdíl od telecího filé musí být propečený. Vepřové filé se připravuje podobným způsobem jako filé telecí - přírodní se šunkou a vejcem 4. http://www.novinky.cz/zena/zdravi/180788-svestky-jsou-lahodnou-ozvenou-babiho-leta.html
7
VEPŘOVÉ MEDAILONKY jsou menší okrouhlé plátky krájené z vepřové panenky nebo z pečlivě upravené vykostěné kýty. Panenku neklepeme! Na porci 4-5 plátků, Připravujeme obdobným způsobem jako telecí (na smetaně, se žampióny, s husími játry) 5. http://www.albert.cz/radce-zakaznika/recepty/veprova-panenka-s-okurkovym-salatem.html
8
VEPŘOVÉ ŠPÍZY Špízy tepelně upravujeme pečením (na pánvi, roštu, konvektomatu). Špízy připravené na roštu podáváme bez šťávy s přísadou pochoutkového másla. Pokrmy na jehle jsou velice vhodné k dokončení před hostem (flambování). Podobným způsobem připravujeme maso na jehlách: svíčková svíčková telecí, skopová kýta telecí, skopová kýta kuřecí prsa kuřecí prsa játra (telecí, drůbeží,vepřová, jehněčí) játra (telecí, drůbeží,vepřová, jehněčí)
9
VEPŘOVÉ ŠPÍZY Výslednou chuť pokrmu vytváříme vhodnou kombinací koření (mletý pepř, kari, paprika, kmín, česnek) různými druhy doplňků (sójová omáčka, kečup, hořčice, víno, destiláty). Celé špízy můžeme mořit, nakládat v oleji nebo různých mořidlech a lácích. Celé špízy můžeme mořit, nakládat v oleji nebo různých mořidlech a lácích. 6. http://www.restaurace-centrum.cz/
10
ZDROJE: Sedláčková, H.: Technologie přípravy pokrmů 3, Fortuna 2004, ISBN: 80- 7168-737-5 Tvrdíková, J.: Vlastní zkušenosti
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.