Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilZuzana Soukupová
1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA: Výživa a zdraví ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/21.0979
2
Anotace: Materiál je určen jako doplněk k výkladu učiva o výživě a zdraví k předmětu Přírodopis pro žáky 8. ročníku
3
Výživa a zdraví Zdravá výživa je taková, která udržuje organismus v tzv. homeostázi – rovnováze Aby se zabránilo chronickým nemocem, jako jsou například obezita, srdeční choroby, cukrovka nebo rakovina, je nutné, aby konzumované potraviny obsahovaly vyvážené množství živin, dostatečné množství vody, ale především ovoce a zeleninu Zdravá výživa vyžaduje vyvážený příjem základních živin (bílkoviny, sacharidy a tuky), živin (vitamíny, stopové prvky a vlákniny) a dostatečné množství vody, aby nenastala otrava organismu nadměrnou spotřebou určité látky.
4
Lidská výživa Lidská výživa je závislá na příjmu výživových látek z potravy. Výživové látky, které potřebuje lidský organismus k získání energie, růstu a obnově buněk, tkání a orgánů, a které přijímá v potravinách, musí obsahovat bílkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny, minerály, vlákniny a vodu. Energetická hodnota potravin se obvykle vyjadřuje v kilokaloriích nebo joulech.
5
Skupiny potravin
6
Potraviny a jejich výživové látky PotravinyVýživové látky Chléb, obiloviny, brambory, rýže, těstoviny a luštěniny sacharidy, bílkoviny, vlákniny, vitamín B a minerály Zelenina a ovoce Vitamin C, kyselina listová, kalium, vlákniny, biogenní prvky Mléčné výrobky, maso, ryba, vejce, sója bílkoviny, železo, vápník, vitamin B, mastné kyseliny Tuky a oleje Vitamin A, vitamín D, vitamín E, esenciální mastné kyseliny Nápoje (bez alkoholu)voda
7
Bílkoviny Bílkoviny jsou základem všech známých organismů, a plní v nich různé funkce: Stavební: kolagen, elastin, keratin Transportní a skladovací: hemoglobin Zajišťující pohyb: aktin Katalytické, řídící a regulační: enzymy, hormony, receptory Ochranné a obranné: imunoglobin, fibrin, fibrinogen Zdrojem bílkovin jsou potraviny rostlinného i živočišného původu Jsou obsažené především v libovém mase, rybách, mléku a kysaných mléčných výrobcích, v tvarohu, sýrech, vejcích a luštěninách
8
Sacharidy Sacharidy jsou jedny ze základních přírodních látek v rostlinných i živočišných organismech Člověk je závislý na jejich příjmu V organismech plní sacharidy několik důležitých funkcí: zdroj a krátkodobá zásoba energie: glukóza a fruktóza zásobní látky: škrob, glykogen, inulin stavební materiál: celulóza složka některých složitějších látek: hormony, koenzymy
9
Tuky Podle skupenství rozlišujeme pevné tuky, u nichž převažují zejména nasycené mastné kyseliny, a oleje, jejichž skupenství je kapalné a které obsahují větší množství nenasycených mastných kyselin Dalším základním dělením je dělení na tuky rostlinné a tuky živočišné. Mastné kyseliny jsou přítomny v každé rostlině. Nacházejí se především v semenech či plodech V lidském těle se tuky podílí na stavbě mnoha struktur, ale hromadí se zejména v tukové tkáni. Tuky jsou především potravinami.
10
Vitamíny Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a sacharidů Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy Vitaminy rozpustné ve vodě: Vitamín B – zdrojem je mléko, zelenina, kvasnice, játra, srdce a ledviny Vitamín C - zdrojem je ovoce a zelenina Vitamín D - zdrojem jsou vnitřnosti, tučné ryby kvasnice, vejce a mléko Vitamín E - zdrojem jsou rostlinné oleje, živočišné tuky a obilná zrna. Vitamín K - vyskytuje se v zelenině: květák, kedlubna, zelí, špenát, kapusta, salát, hrách a v obilovinách, vejcích, mase a v mléce.
11
Minerály Minerály, především stopové prvky, potřebuje ke správnému vývoji v malém množství každý organismus. Nejdůležitější minerály: Železo Fluor Jod Kobalt Měď Hořčík Mangan Zinek
12
Vláknina Vláknina je nestravitelná část rostlinné stravy, která pomáhá pohybu potravy trávicí soustavou, vstřebává vodu a váže na sebe některé látky z potravy, jako například cholesterol Zdroje vlákniny: Luštěniny, hrách, sojové boby, fazole Oves, žito, ječmen některé ovoce (především jablka a banány), a bobule některá zeleniny jako brokolice a mrkev Kořenová zelenina brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu) Zdroje nerozpustné vlákniny celozrnná jídla Otruby, ořechy a semena zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer
13
Voda Voda je základní podmínkou života Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Už ztráta 20 % tělesné vody je smrtelná Na dehydrataci člověk umírá asi během 7 dnů. Obsah vody v některých potravinách: máslo 18 % chléb 40 % sýr 30 až 60 % jogurt, mléko 87,5 % maso 60-75 % jablko, hruška 85 % vodní meloun 90 % mrkev 94 % okurky, rajčata 98 %
14
Citace: Lidská výživa, dostupné z: www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Lidsk%C3%A1_ v%C3%BD%C5%Beiva, cit [cit. 2010-11- 19]. www.office.microsoft.com
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.