Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMiloš Kraus
1
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2
BOBULOVÉ OVOCE
3
ROZD Ě LENÍ : a) pravé – angrešt, rybíz, vinné hrozny, hroznové víno, borůvky, brusinky, šípky b) nepravé - jahody zahradní, lesní c) složené - maliny, ostružiny
4
a) PRAVÉ - ANGREŠT POUŽITÍ - čerstvý, kompot, džem, marmeláda Rozdělení angreštu - na čtyři skupiny podle barvy: bílý červený zelený žlutý
5
a) PRAVÉ – RYBÍZ POUŽITÍ - čerstvý, kompot, džem, marmeláda ROZDĚLENÍ – na čtyři skupiny podle barvy: bílý žlutý červený černý
6
a)PRAVÉ –VINNÉ HROZNY - používají se na výrobu vína ODRŮDY : Rulandské šedé, bílé, červené Müller Thurgau Ryzlink rýnský, vlašský Pálava Tramín Veltlínské červené, zelené Modrý Portugal Cabernet sauvignon
7
a)PRAVÉ – HROZNOVÉ VÍNO Podle barvy: žluté modré červené šedofialové růžové Použití – přímá konzumace, kompoty, šťávy, rozinky
8
a)PRAVÉ – BOR Ů VKY - barva tmavomodrá -sladce kyselá, natrpklá chuť Použití – kompoty, marmelády, šťáva, sušené, mražené, přímá konzumace
9
a)PRAVÉ – BRUSINKY - jsou šarlatově červené, hladké, lesklé - dužnina je růžově červená, málo šťavnatá - chuť je sladce nakyslá až trpká Použití – kompot, mražené, džem, sušené, víno
10
a)PRAVÉ – ŠÍPKY - jsou šarlatově červené, mrazem získávají tmavší barvu - jsou ceněny pro vysoký obsah vitamínu „C“ Použití – sušené /na čaj a omáčku/
11
b)NEPRAVÉ – JAHODY ZAHRADNÍ – JEDNOPLODÍCÍ - STÁLEPLODÍCÍ - PNOUCÍ LESNÍ Použití – přímá konzumace, kompot, šťáva - mražené, sušené - marmeláda, džem, rosol Řadíme je mezi nepravé ovoce, jelikož malé pecičky jsou navrchu jahody, ne uvnitř.
12
c)SLO Ž ENÉ – MALINY - barva lososově červená, žlutá - chuť jemně aromatizovaná, sladká Použití – přímá konzumace - šťáva - kompot - mražené - marmeláda, džem, rosol
13
c)SLO Ž ENÉ – OSTRU Ž INY - barva modrošedá až černá, /ojediněle červená, žlutá, oranžová../ - chuť je nakyslá až sladká /jsou bez vůně/ Použití - přímá konzumace - kompot - sušené - šťáva - mražené…
14
OPAKOVÁNÍ: 1. Jak rozdělujeme peckového ovoce? 2. Jaké je použití peckového ovoce? 3. Vyjmenujte PRAVÉ PECKOVÉ OVOCE. 4. Proč patří jahody do NEPRAVÉHO PECKOVÉHO OVOCE?
15
ZDROJE: http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900387861.jpg Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, Praha: nakladatelství IQ, 1996, http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900387870.jpg http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/1015250/1015184.jpg http://www.chempoint.cz/data/imgs/01552m.jpg http://www.chempoint.cz/data/imgs/01553s.jpg http://www.vylecime.cz/default/photo/view?id=1378 http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/846250/846172.jpg http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/images/pv/kopie/13.jpg http://www.gastronutris.cz/img/original/6/bobulove-ovoce.jpg http://www.obraznastenu.cz/fotky15064/fotos/_vyrn_1470O30.jpg http://www.duhovacajovna.com/img/picture/266/obr_sipky.jpeg http://www.pestovani.in/galerie/novinky/min_1292700561.jpg
16
KONEC
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.