Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu
2
Šablona : V/2 Sada: 2/28 Ověření ve výuce: 25. 2. 2013 Třída: 5 Datum: 26. 1. 2013 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1131 Online:
3
Lidský organismus Význam potravy, vody a vzduchu Jméno autora: Mgr. Martina Kosová Škola: Základní škola Zaječí, okres Břeclav Školní 402, 691 05 Zaječí, příspěvková organizace Ročník: 5. Předmět: Přírodověda Klíčová slova: organismus, lidské tělo, potrava, cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny, voda, vzduch, energie Název: VY_52_INOVACE_2/28_Lidský organismus; význam potravy, vody a vzduchu
4
ANOTACE Výukový materiál je určen žákům 5. třídy základní školy k předmětu Přírodověda. Cílem učebního materiálu je seznámit žáky s novými pojmy a pomoci jim si je osvojit. Usnadnit jim si zapamatovat a poznat jednotlivé části a funkce lidského těla, jak vypadají jednotlivé orgány a jak se nazývají. Následující výukový materiál je zaměřen na význam potravy, vody a vzduchu pro lidský organismus.
5
LIDSKÝ ORGANISMUS Ačkoliv je každý člověk jiný, tak všichni lidé mají stejnou STAVBU TĚLA.
6
Řekni Co všechno potřebuje člověk pro život? Jaké podmínky? Jaké palivo? 1
7
Zapiš si: POTRAVA = jídlo, strava – Musíme jíst, abychom žili, abychom rostli, abychom měli sílu a ENERGII !!! 2
8
ROSTLINNÉ SLOŽKY ŽIVOČIŠNÉ SLOŽKY 3 4 5 6 7 8 9
9
Potrava musí být pestrá a vyvážená Měla by obsahovat: základní živiny – cukry (60%) - tuky (25%) - bílkoviny (15%) K tomu ještě: vodu, minerální látky a vitaminy.
10
VYJMENUJ 5 příkladů potravy, která si myslíš, že není zdravá 5 příkladů potravy, která si myslíš, že zdravá je 10 11
11
KTERÉ POTRAVINY OBSAHUJÍ: Hodně bílkovin? Hodně cukru? Hodně tuku? Hodně vitamínů? 13 14 15
12
Potrava by měla být vyvážená! 12
13
PŘEMÝŠLEJ Jak do svého těla dostáváš vodu? Z čeho je složen vzduch? Která část vzduchu je potřebná k dýchání? Proč je pobyt v lese zdravý?
14
SLOŽENÍ VZDUCHU 16
15
Naše tělo přijímá z prostředí: POTRAVU VODU VZDUCH Tyto složky jsou pro náš život nezbytné!!!
16
VODA Je obsažena ve všech částech našeho těla. 17 18 19
17
VODA - podílí se na termoregulaci těla - průběh chemických procesů, důležité rozpouštědlo - transport látek v těle - ztráta asi 25% vody v těle vede ke smrti
18
BÍLKOVINY živočišné bílkoviny: v mase, vejcích, mléčných výrobcích rostlinné bílkoviny: v luštěninách – sója, čočka, hrách, fazole
19
CUKRY = hlavní zdroj energie škrob: složitý cukr, v těle je štěpen, obsažen v mouce, bramborách, rýži laktóza: tzv. mléčný cukr – v mléčných výrobcích, mléce sacharóza: řepný cukr, sladidlo fruktóza: ovocný cukr – v ovoci, medu, melounech glukóza: jednoduchý cukr, vzniká štěpením složitých cukrů (např. škrobu), obsažen v krevní plazmě glykogen: přebytečná glukóza je uložena ve formě zásobní látky glykogenu v játrech, v případě poklesu hladiny cukru v krvi se změní zpět na glukózu (umělá výživa = glukóza v „kapačkách“) celulóza: rostlinný původ, součást nestravitelných vláknin (zelenina, obiloviny, ovoce, luštěniny – správná činnost střev)
20
TUKY - nejvydatnější zdroj energie -zásoby v tukových tkáních, tělesná izolace -důležité pro příjem vitamínů v tucích – A, D, E, K, -živočišné tuky: obsaženy v másle, sádle -rostlinné tuky: tj. rostlinné oleje (slunečnicový, olivový)
21
VITAMÍNY - nezbytné pro zdravý vývoj organismu - musíme je přijímat v potravě (tělo si je nedokáže vyrobit) - účastní se chemických reakcí v těle - zvýšená spotřeba vitamínů: nemoc, růst Hypervitaminóza = otrava vitamíny, předávkování
22
VitaminVýznam pro těloProjev nedostatkuZdroj vitaminu Asprávná funkce sítnice a sliznic šeroslepost, snížená odolnost organismu, suchá kůže mrkev, rajčata, špenát, mléko, žloutek Dvývoj kostí, růst měknutí kostí, jejich deformace – křivice rybí tuk, vejce, máslo, v kůži – UV zářením Efunkce pohlavních orgánů porucha tvorby pohlavních hormonů mléko, vejce, obilné klíčky, zelenina Ksrážlivost krveporucha srážlivostikapusta, špenát B1B1 metabolismus (součást enzymů) únava, úbytek svalové tkáněkvasnice, luštěniny B2B2 metabolismus (součást enzymů) bolavé ústní koutkykvasnice, obilí, vejce B6B6 metabolismus aminokyselinporuchy krvetvorby, záněty kůže kvasnice, obilí, luštěniny, maso, mléko B 12 metabolismus, krvetvorba poruchy krvetvorby, záněty sliznic maso, vnitřnosti C odolnost proti nachlazení, proti krvácení sliznic únava, snížení obranyschopnosti, krvácení dásní, nemoc – kurděje zelenina a ovoce (paprika, citrusy, rybíz, brambory) 20
23
VZDUCH KYSLÍK ze vzduchu se v těle využívá k uvolňování ENERGIE při různých činnostech- - při pohybu - při přenosu zpráv do mozku - při přijímání či využívání potravy
24
Zdroje Kvasničková Danuše a kol. Od vesmíru k člověku; Přírodověda pro 5. ročník základní školy. 1. vydání. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-348-5 OBRÁZKY: 1) http://blog.srt.sk/2010/08/bojujeme-s-nadvahou/ (26. 1. 2013)http://blog.srt.sk/2010/08/bojujeme-s-nadvahou/ 2) http://www.fotoaparat.cz/image/24632 (26. 1. 2013)http://www.fotoaparat.cz/image/24632 3) http://www.bydleni.cz/clanek/Brambory-jsou-dulezitou-slozkou-potravy (26. 1. 2013)http://www.bydleni.cz/clanek/Brambory-jsou-dulezitou-slozkou-potravy 4, 5) http://vyuka.zsjarose.cz/index.php?action=lesson_detail&id=436 (26. 1. 2013)http://vyuka.zsjarose.cz/index.php?action=lesson_detail&id=436 6) http://kuchyne.dumazahrada.cz/clanky/vareni-a-stolovani/jake-maso-je-nejlepsi-na-gril- poradime-a-pridame-recept-20445.aspx (26. 1. 2013)http://kuchyne.dumazahrada.cz/clanky/vareni-a-stolovani/jake-maso-je-nejlepsi-na-gril- poradime-a-pridame-recept-20445.aspx 7) http://www.viviente.cz/vejce/ (26. 1. 2013)http://www.viviente.cz/vejce/ 8) http://www.bileplus.cz/novinky/i-mleko-ma-svuj-den (26. 1. 2013)http://www.bileplus.cz/novinky/i-mleko-ma-svuj-den 9) http://www.agroweb.cz/zpravodajstvi/Klaus-vyzval-k-nakupu-ceskych- potravin__s43x61245.htmlhttp://www.agroweb.cz/zpravodajstvi/Klaus-vyzval-k-nakupu-ceskych- potravin__s43x61245.html 10) http://www.zdravinasbavi.estranky.cz/fotoalbum/zdravi/zdrava-strava.htmlhttp://www.zdravinasbavi.estranky.cz/fotoalbum/zdravi/zdrava-strava.html 11) http://zdrave-stravovanie.webnode.sk/nezdrave-stravovanie-a-nasledne-zdravotne-rizika/http://zdrave-stravovanie.webnode.sk/nezdrave-stravovanie-a-nasledne-zdravotne-rizika/ 12, 13) http://pampeliskoveudoli.blogspot.cz/2011/11/bilkoviny.htmlhttp://pampeliskoveudoli.blogspot.cz/2011/11/bilkoviny.html 14) http://www.vitalia.cz/clanky/napisy-na-potravinach-cukry-a-sacharidy-nejsou-totez/http://www.vitalia.cz/clanky/napisy-na-potravinach-cukry-a-sacharidy-nejsou-totez/
25
15) http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/pv/1/tuky2.htmhttp://www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/pv/1/tuky2.htm 16) http://www.zschemie.euweb.cz/smesi/smesi1.htmlhttp://www.zschemie.euweb.cz/smesi/smesi1.html 17) http://zelenepotraviny1.webnode.cz/news/co-je-to-ph/http://zelenepotraviny1.webnode.cz/news/co-je-to-ph/ 18) http://www.okozdravi.estranky.cz/clanky/clanky/voda-v-lidskem-organismu.-co-pit.htmlhttp://www.okozdravi.estranky.cz/clanky/clanky/voda-v-lidskem-organismu.-co-pit.html 19) http://analyzatela.blogspot.cz/2012/04/voda-v-tele.htmlhttp://analyzatela.blogspot.cz/2012/04/voda-v-tele.html
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.