Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVěra Kadlecová
1
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MELOUNY_PREZENTACE_18 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaMelouny Jméno autoraBc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne13. 7. 2013 Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s nejzmámnějšími druhy melounů a jejich využitím v gastronomii. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
2
Melouny Mnoho typů, ale podle tvaru a barvy je lze rozdělit do 3 skupin Cukrové – mají síťovanou slupku Zimní –mají slupku hladkou Kantalupy – mají na povrchu bradavčité výstupky
3
Melouny Vodní meloun Pochází z Afriky Sytě červená barva Obr.1 Dužina obsahuje 91% vody – osvěžující Kulatý nebo podlouhlý tvar Konzumují se hlavně čerstvé, hodí se do ovocných salátů
4
Meloun Kantalup Pochází z Asie Kůra žlutozelená a žebrovaná Obr.2 Dužina má broskvovou barvu Velmi sladkou chuť Podává se samostatně nebo se zmrzlinou
5
Gallia Meloun Malý kulatý meloun Vyšlechtěn v Izraeli Obr.3 Má slupku rozpraskanou jako kůra stromu Je velmi sladký Podává se chlazený
6
Ananasový meloun Kulatý nažloutlý plod Dužina žlutá jako ananas Vhodný při redukční dietě Obr.4 Chutný jako čerstvý Může se takém pokapat koňakem
7
Ogen meloun Obr.5 Jmenuje se po izraelském klubu, v němž byl vyšlechtěn Má hladkou, žlutozeleně pruhovanou slupku Pevná dužina se výborně hodí do ovocných salátů a dezertů
8
Medový meloun Obr.6 Patří k nejznámějším druhům cukrových melounů Žlutý oválný plod je k dostání po celý rok Světle zelená dužina se hodí k šunce Podává se také k vínům jako je muškátové nebo portské
9
ZDROJE www.cs.wikipedia.org www.srecepty.cz www.receptyonline.cz www.varenijeumeni.cz www.prozeny.blesk.cz PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN 80-85871-93-9. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
10
Použité obrázky Obr.1 FLICKRLICKR. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Watermelons.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Watermelons.jpg Obr.2 MICHAL HORNICEK. srecepty.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.srecepty.cz/system/images/1466/full.2750.jpg http://www.srecepty.cz/system/images/1466/full.2750.jpg Obr.3 JIRI LANGER. receptyonline.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.receptyonline.cz/data/pics/encyklopedie- zeleniny/meloun_gallia.jpg http://www.receptyonline.cz/data/pics/encyklopedie- zeleniny/meloun_gallia.jpg Obr.4 JIRI LANGER. receptyonline.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.receptyonline.cz/data/pics/encyklopedie- zeleniny/meloun-cantaloupe.jpg http://www.receptyonline.cz/data/pics/encyklopedie- zeleniny/meloun-cantaloupe.jpg
11
Obr.5 ZUZANA GRANCAIOVÁ. varenijeumeni.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://files.varenijeumeni- cz.webnode.cz/200000336-4f5d050577/ogen.jpeghttp://files.varenijeumeni- cz.webnode.cz/200000336-4f5d050577/ogen.jpeg Obr.6 MICHAL PROTIVANSKY. prozeny.blesk.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://img.blesk.cz/img/1/title/380141_honeydew-cukrovy-meloun- medovy.jpg http://img.blesk.cz/img/1/title/380141_honeydew-cukrovy-meloun- medovy.jpg
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.