Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJozef Bartoš
1
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14
2
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ. 1. 07/1.5.00/34.0921 Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_278 Název materiálu: Druhy náhradních sladidel Autor: Mgr. Ilona Ottová Tematická oblast: Cukry Ročník: 1. Obor Cukrář Datum tvorby: Červen 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení charakteristiky a použití náhradních sladidel Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce
4
A) sorbitol E 420 příp. Sorbitol sirup E 420 (ii): základem je sorbit – bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě a etylalkoholu; bod tání je 110°C, vyráběná z obilného škrobu nebo škrobového sirupu; dosahuje zhruba 60% sladivosti sacharózy; na trh přichází v podobě prášku nebo sirupu; Použití – výroba dezertů, cukrovinek na bázi vody, kakaa, mléka, čokolády.
6
Nachází se v rostlinách, ovoci, zelenině, průmyslově se vyrábí z břízy. Bílá krystalická látka, sladké chuti, dobře rozpustná, obdobná sladivost jako sacharóza. Využití - antibakteriální činidlo k prevenci ušních a ústních infekcí (zubní pasty), náhradní sladidlo do žvýkaček.
8
získávají se štěpením škrobů; použití při výrobě kandytů (tvrdých bonbónů), cukrovinek se sníženou energetickou hodnotou a karamelových ozdob; vysoce trvanlivé, mají dobrou skelnou stálost; mají nízkou energetickou hodnotu a nezpůsobují kazivost zubů.
10
Získává se z bobulí rostliny Thaumatococcus danielli rostoucí v tropické Africe. Bílkovinná látka, sladké chuti. Využívá se k výrobě cukrovinek.
12
A) Acesulfam draselný (Acesulfam K) E 950: bílý krystalický prášek, mírně nahořklé chuti, dobře rozpustný ve vodě; má 200krát vyšší sladivost než sacharóza; vyšší teplotou nad 235 °C se rozkládá (vysoce stabilní). Použití – ochucené nealko nápoje, dezerty na bázi vody, obilovin, tuku; cukrovinky na bázi kakaa; cukrářské výrobky, jemné trvanlivé pečivo.
14
vyrábí se na bázi peptidů (obdoba bílkovin); chutnější než sacharin; organismu neškodí; nejrozšířenější náhradní sladidlo; 200krát sladší než sacharóza. Použití – sladidlo do potravin, nápojů, dezerty, cukrovinky, cukrářské výrobky. Nevhodné – použít pro přípravu při dlouhodobém zahřívání a pečení (ztrácí svou sladivost).
16
bílý prášek nebo tablety, málo rozpustný ve studené vodě, intenzivní sladká chuť; 500krát sladivější než sacharóza - pro organismus neškodný; vyráběn synteticky sulfonací toluenu; nesmí se vařit a používat ve větších dávkách (vzniká nahořklá chuť); do prodeje přichází pod názvem – Cukerin, Antidiabetin, Surcin, Sykorin. Použití – nápoje, cukrářské výrobky, trvanlivé pečivo, oplatky, dezerty na bázi obilovin, ovoce a zeleniny, kakaa.
18
Diabit Dianer 110 Neo Sweet Irbis Sweet Nutra Sweet Sualin Acesulfam K Dia Glutocol
19
1. Podle jakého kritéria se dělí náhradní sladidla? 2. Kde bychom v přírodě nalezli Xylitol? 3. K jakému účelu není vhodné použít aspartam? 4. Kolikrát je sacharin sladivější než sacharóza? 5. Pod jakým dalším obchodním názvem nalezneme na trhu Sacharin.
20
BLÁHA, Ludvík. KOPOVÁ, Ivana. ŠREK, František. Suroviny – pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. vyd. Praha: Informatorium. 2007. 257s. ISBN 978 – 80 – 7333-000-2 SKOUPIL, Jan. Suroviny a polotovary pro cukrářskou výrobu. Brno: Společenstvo cukrářů České republiky, 2005. ISBN neuvedeno Obr. č. 1 ŠMÍDOVÁ, Hana. ahaonline [online]. [cit. 4.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ahaonline.cz/clanek/trapasy/1594/unikatni-sberatelka-doma-ma-75-tisic-cukru.html http://www.ahaonline.cz/clanek/trapasy/1594/unikatni-sberatelka-doma-ma-75-tisic-cukru.html Obr. č. 2NEUVEDEN, Autor. msk-ingredients.com [online]. [cit. 4.6.2013]. Dostupný na WWW: http://msk- ingredients.com/SorbitolPowder-356http://msk- ingredients.com/SorbitolPowder-356 Obr. č.3 ROCKETRY, Nakka. nichropulse.com [online]. [cit. 4.6.2013]. Dostupný na WWW: https://www.nichropulse.com/index.php?option=com_content&id=90&Itemid=114 https://www.nichropulse.com/index.php?option=com_content&id=90&Itemid=114 Obr. č. 4NEUVEDEN, Autor. healthnutnation.com [online]. [cit. 4.6.2013]. Dostupný na WWW: http://healthnutnation.com/2010/01/09/xylitol/ http://healthnutnation.com/2010/01/09/xylitol/ Obr. č. 5 NEUVEDEN, Autor. hubpages.com [online]. [cit. 4.6.2013]. Dostupný na WWW: http://faceless39.hubpages.com/hub/Xylitol-Sugar-Sweet-News-For-Your-Teeth http://faceless39.hubpages.com/hub/Xylitol-Sugar-Sweet-News-For-Your-Teeth Obr. č. 6 NEUVEDENA, Linda. 21food.com [online]. [cit. 4.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.21food.com/products/isomalt-palatnit-,sweetener-39569.html http://www.21food.com/products/isomalt-palatnit-,sweetener-39569.html Obr. č. 7 NEUVEDEN, Autor. pastrychef.com [online]. [cit. 4.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.pastrychef.com/CAKEPLAY-ISOMALT--READY-TO-USE_p_1903.html http://www.pastrychef.com/CAKEPLAY-ISOMALT--READY-TO-USE_p_1903.html Obr. č. 8 NEUVEDEN, Autor. softpedia.com [online]. [cit. 4.6.2013]. Dostupný na WWW: http://news.softpedia.com/news/The-Sweetest-Fuits-45309.shtml http://news.softpedia.com/news/The-Sweetest-Fuits-45309.shtml Obr. č. 9 KRISCHKE, Wolfgang. fraunhofer.de [online]. [cit. 4.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www- alt.igb.fraunhofer.de/www/gf/umwelt/indbiotech/en/Thaumatin.en.htmlhttp://www- alt.igb.fraunhofer.de/www/gf/umwelt/indbiotech/en/Thaumatin.en.html
21
Obr. č. 10 NEUVEDEN, Autor. sirupy-vaselina.cz [online]. [cit. 4.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.sirupy-vazelina.cz/acesulfam-k-1000-g http://www.sirupy-vazelina.cz/acesulfam-k-1000-g Obr. č. 11 BRODSKÝ, Jan. ezofit.sk [online]. [cit. 4.6.2013]. Dostupný na WWW: http://clanky.ezofit.sk/2010/05/nebezpecny-aspartam-e951-umele-sladidlo-kola-limonady-zuvacky- sladkosti-pre-deti/ http://clanky.ezofit.sk/2010/05/nebezpecny-aspartam-e951-umele-sladidlo-kola-limonady-zuvacky- sladkosti-pre-deti/ Obr. č. 12 DEENA. blogspot.cz [online]. [cit. 4.6.2013]. Dostupný na WWW: http://deenamedia.blogspot.cz/2012/09/stevie.html http://deenamedia.blogspot.cz/2012/09/stevie.html Obr. č. 13 NEUVEDEN, Autor. vmd-drogerie.cz [online]. [cit. 4.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vmd- drogerie.cz/vmd-drog/eshop/18-1-POTRAVINARSKE-VYROBKY/897-2-POTRAVINARSKE-BARVY/5/29140-Fan- Sacharin-umele-sladidlo-160-tabletek-v-doze-10-ghttp://www.vmd- drogerie.cz/vmd-drog/eshop/18-1-POTRAVINARSKE-VYROBKY/897-2-POTRAVINARSKE-BARVY/5/29140-Fan- Sacharin-umele-sladidlo-160-tabletek-v-doze-10-g
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.