Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilJaromír Vít Černý
1
B ÍLKOVINY V LIDSKÉM TĚLE
2
OBECNĚ Nemůžeme v organismu nahradit jinými látkami ROSTLINY – jsou schopny vytvářet bílkoviny z anorganickým látek ( dusičnanů ) ŽIVOČICHOVÉ – ze všech organických látek představují bílkoviny 80% Vznik -Živočichové – v potravě -Rostliny – z anorganických látek Tvořeny AMK – základní stavební jednotka bílkovin, existuje víc jak 300
3
Bílkoviny jsou složeny z aminokyselin, kterých je celkem 20. Podobně jako písmena v abecedě je možné si představit aminokyseliny jako "písmena", která mohou být uspořádána různou kombinací jako "slova" a ta pak mohou tvořit celou bílkovinu - "jazyk". V závislosti na sekvenci uspořádání má pak výsledná bílkovina v těle své specifické funkce. Organismus získává aminokyseliny z bílkovinové potravy. Trávicí enzymy štěpí bílkovinové řetězce na jejich složky. Tělo uvolněné aminokyseliny absorbuje a používá je k tvorbě nových sekvencí, které jsou nezbytné pro růst, udržování a řízení tělesných funkcí a procesů.
4
Složení – C ( 50 %), O (24 %), N (18 %), H (6 %) Význam: stavební fce, katalická, regulační (hormony), obranná (krvinky), transportní 2 SKUPINY A) Esenciální – nepostradatelné - musíme je přijímat v potravě - ve svých molekulách obsahují heterocyklus, aromatické jádro nebo rozvětvený řetězec -určují biologickou hodnotu bílkovin B) Neesenciální – postradatelné - organismus je schopen si je vytvořit bílkovin - vytváří je procesem zvaným transaminace
6
S TRUKTURÁLNÍ A K ONTRAKTIVNÍ PROTEINY Strukturální Opora tělu, tkání, buněk KOLAGEN – kosti KERATIN – nehty, vlasy Membrány červených krvinek a buněk – tvar Kontraktivní AKTIN, MYOZIN Svalová kontrakce a relaxace Fibrální povaha
7
C O DĚLAJÍ BÍLKOVINY V LIDSKÉM TĚLE ? Všechny tkáně a každá buňka v těle obsahují bílkoviny. ) Tvoří část svalů, kostí, vlasů, nehtů a kůže a představují přibližně 20 % celkové tělesné hmotnosti. Různé bílkoviny se dále podílejí na činnosti enzymů, hormonů, neurotransmiterů a bílkoviny jako např. hemoglobin, myoglobin a další Neustále udržují tělesné tkáně v dobrém stavu a zajišťují zdraví celého organismu
8
K OLIK B ÍLKOVIN ? Přibližně 15-20 % energetické hodnoty přijímané potravy by měly představovat bílkoviny, což je asi 0,75 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti denně, takže muž s hmotností 70 kg a žena 55 kg potřebují denně 50-60 g respektive 40-50 g bílkovin denně. Toto množství lze snadno zajistit dvěmi až třemi dávkami potravin živočišného původu nebo čtyřmi dávkami potravin obsahujících směs rostlinných bílkovin, např. celozrnných cereálií, zeleniny, luštěnin, ořechů a různých semen. Vzhledem k tomu, že svaly jsou tvořeny převážně bílkovinami, atleti v některých případech konzumují nadbytek bílkovin za účelem zvětšení svalů a získání větší síly. Typický příjem v těchto případech se pohybuje okolo 1,4 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti denně. Zvýšená spotřeba bílkovin se však neprojeví ve zvýšení síly. Jediný způsob zvýšení objemu svalů a síly spočívá ve cvičení.
9
T RÁVENÍ BÍLKOVIN Bílkoviny se tráví v tenkém střevě, kde se štěpí na aminokyseliny přecházejí do krve. V krvi kolují a každý orgán a jeho buňky se z nich vybírají potřebné aminokyseliny podle své funkce. Jestliže jich po určité době nebylo použito k syntéze dalších bílkovin, jsou zpracovány v játrech na zdroj energie. K tomu je nutné z nich nejdříve odpojit aminoskupinu (provést desimilaci) - přes amoniak vzniká tak močovina a voda. Někdy je aminoskupina přenesena na jinou sloučeninu, to se stává, když se vytvářejí nové aminokyseliny. Ty organizmus používá při růstu nebo obnově tkání, hlavně svalů. U dospělého člověka probíhá neustále obnova a přestavba. Největší je u dětí a těhotných žen. Některé aminokyseliny si organismus dovede vytvořit jiné ne. Tyto nazýváme nezbytné (esenciální) - měly by být obsaženy v potravě. Pozoruhodné je, že bílkoviny nemohou být vytvořeny z jiných látek jako sacharidů nebo tuků.
10
T RÁVENÍ PROTEINŮ ŽALUDEK (řecky: gaster nebo stomachos ; latinsky: ventriculus ) je vakovitý, dutý orgán, který je součástí trávicí soustavy a jehož funkcí je mechanický (peristaltika) a chemický (enzymatická úprava) rozklad tráveniny. Dále zpracování, smíšení a promíchání potravy před jejím přesunem do střeva.
11
ŽALUDEK pH 2 – 3 Enzym PEPSIN ( štěpí amidové vazby), vytvoří se menší peptidy, které vyvolají uvolnění hormonů a enzymů ze slinivky břišní a tenkého střeva
12
TRANSFERIN Transport železa Ionty odbourané v játrech z potravy jsou přenášeny do míst krvetvorby v kostní dřeni SNÍŽENÍ – popálenin, infekcí, nemoc jater, nemoc ledvin, nedostatek je dědičný ZVÝŠENÍ – nedostatek železa, těhotenství, terapie estrogeny
13
ANALÝZA PROTEINŮ V MOČI Poškození ledvin Vylučování některého proteinu PROTEINURIE – přítomnost bílkovin pozitivní 3 typy – přechodná- malé děti, rychlý růst - funkční – těhotenství, tělesná a duševní námaha, teplotní výkyvy, některé léky - patologická – chronické záněty ledvin, srdeční a cévní poruchy, požití toxických látek
14
Z DROJE Sešit chemie Wikipedia.org http://biochemie.upol.cz/doc/skripta/kbc/proteiny. cz http://www.zdravicek.cz/clanky/co-delaji- bilkoviny-v-lidskem-tele
15
V YPRACOVALY Veronika Rábová Martina Přindišová Barbora Vašulíková Klára Hájková Lucie Sobková
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.