Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilRadim Bureš
1
ŽIVOTNÍ STYL
2
Zdravý životní styl Je takové chování, které vede k upevnění zdraví. k upevnění zdraví.
3
Zdravý životní styl zahrnuje plnohodnotnou výživu plnohodnotnou výživu dostatek tekutin dostatek tekutin přiměřenou pohybovou aktivitu přiměřenou pohybovou aktivitu zvládání životních situací a zvládání životních situací a prevenci stresu prevenci stresu nekouření a odstranění další nekouření a odstranění další nezdravých návyků nezdravých návyků
4
Zdraví není jen nepřítomnost nemoci není jen nepřítomnost nemoci Zdraví je stav Zdraví je stav úplné fyzické,psychické a sociální pohody člověka Definice Světové zdravotnické organizace. Definice Světové zdravotnické organizace.
5
Co se podílí na zdraví ?
6
Žít zdravě Neznamená odříkání a asketismus
7
Žít zdravě Znamená plnohodnotný život se všemi radostmi Znamená plnohodnotný život se všemi radostmi Zdraví je podmínkou spokojeného života Zdraví je podmínkou spokojeného života
8
Co k tomu potřebujeme Správnou výživu Správnou výživu Dostatek pohybu – venku Dostatek pohybu – venku Pohodu a klid mysli Pohodu a klid mysli
9
Výživa Má nejdůležitější úlohu Má nejdůležitější úlohu Potraviny jsou zdrojem energie, ale i stavebních a dalších látek Potraviny jsou zdrojem energie, ale i stavebních a dalších látek Představuje největší kontakt se zevním prostředím Představuje největší kontakt se zevním prostředím Její složení zásadně ovlivňuje pochody v organismu Její složení zásadně ovlivňuje pochody v organismu Její množství je příčinou řady nemocí Její množství je příčinou řady nemocí
10
Zásady správné výživy : 1. Zásada přiměřeného množství 2. Zásada kvality 3. Zásada vyváženosti
11
Kdy začít a proč První krok je kojení První krok je kojení Stravovací návyky v rodině Stravovací návyky v rodině Výchova dětí ke zdravému stravování Výchova dětí ke zdravému stravování
12
Proč? Protože jedině plné zdraví nám umožní plnohodnotný život Protože jedině plné zdraví nám umožní plnohodnotný život Jakékoliv onemocnění je vždycky omezení Jakékoliv onemocnění je vždycky omezení
13
Proč je udávána hodnota potravin v energetických jednotkách? Protože potrava je především zdrojem energie Protože potrava je především zdrojem energie
14
Bazální metabolismus Pochody, nezbytné pro existenci organismu : Pochody, nezbytné pro existenci organismu : Srdeční činnost Srdeční činnost Dýchání Dýchání Pohyb střev Pohyb střev Napětí svalů Napětí svalů Potřebují energii trvale ve dne i v noci
15
Co jíst? Všechno, Všechno, ale v přiměřeném množství ale v přiměřeném množství Přiměřené množství je takové, které odpovídá našim potřebám Přiměřené množství je takové, které odpovídá našim potřebám
16
Co nejíst? Potraviny, kdy si nejsme jisti jejich původem Potraviny, kdy si nejsme jisti jejich původem Prošlé záruční doby Prošlé záruční doby Potraviny, které vzhledem nebo smyslově nevyhovují Potraviny, které vzhledem nebo smyslově nevyhovují Nepodceňujme riziko z potravin
17
Poměr bílkovin, tuků a sacharidů
18
Bílkoviny Jsou stavebními kameny, jsou nezbytné hlavně v době růstu Jsou stavebními kameny, jsou nezbytné hlavně v době růstu Jsou původu živočišného nebo rostlinného Jsou původu živočišného nebo rostlinného Živočišné potraviny obsahují nezbytné aminokyseliny, které si neumí tělo vyrobit Živočišné potraviny obsahují nezbytné aminokyseliny, které si neumí tělo vyrobit
19
Tuky Jsou živočišné a rostlinné Jsou živočišné a rostlinné Liší se svým složením – obsahem mastných kyselin Liší se svým složením – obsahem mastných kyselin Mastné kyseliny : Mastné kyseliny : NASYCENÉ – v živočišných potravinách NENASYCENÉ – v rostlinných potravinách
20
Zdravé tuky jsoutekuté
21
Cholesterol Patří mezi tuky Patří mezi tuky Jsou dva druhy : Jsou dva druhy : LDL – ukládá se v cévách LDL – ukládá se v cévách HDL – ovlivňuje pružnost cév HDL – ovlivňuje pružnost cév Cholesterol je pro organismus nezbytný. Ukládá se pouze při poruše vstřebávání Organismus si ho umí vyrobit sám
22
SACHARIDY CUKRY CUKRY VLÁKNINA – želatina, škroby VLÁKNINA – želatina, škroby - důležitá složka stravy, podporuje - důležitá složka stravy, podporuje trávení trávení
23
VITAMINY Vitamin A Vitamin A Beta karoteny Beta karoteny Vitaminy skupiny B Vitaminy skupiny B Vitamin C – antixydační účinky Vitamin C – antixydační účinky Vitamin D Vitamin D Vitamin E – antioxydační účinky Vitamin E – antioxydační účinky
24
Minerály Jsou to prvky Jsou to prvky Organismus si je neumí vytvořit Organismus si je neumí vytvořit Musí je získat potravou Musí je získat potravou Patří sem : vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, draslík Patří sem : vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, draslík
25
Stopové prvky Jsou v organismu ve stopách Jsou v organismu ve stopách Patří sem: jód,zinek, měď,selen,fluor Patří sem: jód,zinek, měď,selen,fluor
26
Nutriční rizika Přirozeně se vyskytující: solanin, amygdalin, dusičnany, dusitany Přirozeně se vyskytující: solanin, amygdalin, dusičnany, dusitany V průběhu zpracování: barviva, stabilizátory V průběhu zpracování: barviva, stabilizátory Jinak: olovo Jinak: olovo
27
Stravovací zvyklosti pravidelná strava pravidelná strava diety diety půst půst
28
Strava – názory - postoje Vegetariáni Vegetariáni Vegani Vegani Makrobiotika Makrobiotika Dělená strava Dělená strava Nejlepší je strava obvyklá
29
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY Nadměrný příjem – obezita Nadměrný příjem – obezita Nedostatečný příjem – podvýživa Nedostatečný příjem – podvýživa Anorexie – odmítání potravy Anorexie – odmítání potravy psychické onemocnění psychické onemocnění Bulimie – vlčí hlad Bulimie – vlčí hlad
30
TEKUTINY Voda Voda je základem života je základem života je rozhodující pro látkovou výměnu je rozhodující pro látkovou výměnu Minerální vody Minerální vody Slazené nápoje Slazené nápoje Džusy Džusy Sycené nápoje Sycené nápoje
31
Pohyb Pohyb není to, že se pohybujeme Pohyb není to, že se pohybujeme v práci nebo doma v práci nebo doma Potřebujeme pravidelný pohyb spojený s relaxací – chůze ve venkovním prostředí Potřebujeme pravidelný pohyb spojený s relaxací – chůze ve venkovním prostředí
32
Vzájemné vztahy Potravou přijímáme energii Potravou přijímáme energii Pohybem energii vydáváme Pohybem energii vydáváme Příjem a výdej musí být v rovnováze
33
Pohyb je život Nečinnost je smrt
34
Ochranný účinek tělesného pohybu: snižuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév snižuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév snižuje krevní tlak snižuje krevní tlak zvyšuje hladinu HDL cholesterolu a snižuje hladinu LDL cholesterolu zvyšuje hladinu HDL cholesterolu a snižuje hladinu LDL cholesterolu je prevencí obezity a podporuje redukci váhy je prevencí obezity a podporuje redukci váhy snižuje hladinu cukru, je prevencí pro diabetes ll. typu / získaná/ snižuje hladinu cukru, je prevencí pro diabetes ll. typu / získaná/ zabraňuje vzniku osteoporózy zabraňuje vzniku osteoporózy zlepšuje psychický stav a schopnost vyrovnat se stresem a vyčerpáním zlepšuje psychický stav a schopnost vyrovnat se stresem a vyčerpáním prodlužuje aktivní život a snižuje úmrtnost prodlužuje aktivní život a snižuje úmrtnost významně snižuje riziko předčasného úmrtí významně snižuje riziko předčasného úmrtí
35
Jak zhubnout? Výdej musí být vyšší než příjem Výdej musí být vyšší než příjem Jak toho dosáhnout? Jsou dvě cesty: Jsou dvě cesty: Snížení příjmu Snížení příjmu Zvýšení výdeje Zvýšení výdeje
36
Je nadváha nebezpečná? ANO, je nebezpečná ANO, je nebezpečná Nadváha není pouze problém vzhledu Nadváha není pouze problém vzhledu
37
Rizika nadváhy Nadváha souvisí se vznikem: Nadváha souvisí se vznikem: Vysokého krevního tlaku Nemocemi srdce a cév Nemocemi srdce a cév Cukrovky Cukrovky Nádorových onemocnění
38
Další rizikové faktory Kouření Kouření Alkohol, zejména u žen Alkohol, zejména u žen Dědičné faktory Dědičné faktory
39
Tuky a vznik obezity Nadměrný příjem tuků Nadměrný příjem tuků je příčinou obezity je příčinou obezity Tuky nemají sytící schopnost Tuky nemají sytící schopnost Tuky jsou nositeli chuti Tuky jsou nositeli chuti – proto je tak milujeme – proto je tak milujeme
40
CUKROVKA Počty nemocných v LBC kraji Počty nemocných v LBC kraji
41
PREVENCE CUKROVKY Snížit kalorický příjem Snížit kalorický příjem Omezit příjem tuků Omezit příjem tuků Udržet si přiměřenou váhu Udržet si přiměřenou váhu
42
OSTEOPORÓZA Prevence je nejdůležitější Prevence je nejdůležitější Dostatečný přísun vápníku do 30 let Dostatečný přísun vápníku do 30 let Tělesná aktivita – vliv na strukturu kosti Tělesná aktivita – vliv na strukturu kosti
43
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ vysoký příjem tuků : vysoký příjem tuků : nádory tlustého střeva nádory tlustého střeva konečníku konečníku prsu prsu kouření: kouření: nádory plic nádory plic ledvin a močových cest ledvin a močových cest alkohol : u žen alkohol : u žen
44
ANTIOXYDANTY Zabraňují oxidaci mastných kyselin Zabraňují oxidaci mastných kyselin Mají přímý protinádorový a Mají přímý protinádorový a protisklerotický účinek protisklerotický účinek Vitamin C a E
45
VÝŽIVA MÁ ZÁSADNÍ VLIV NA NAŠE ZDRAVÍ
46
Děkuji Vám za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.