Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Telefonní zásuvky ● Je určená k trvalému nebo přechodnému připojení koncových telekomunikačních zařízení ve vnitřích telekomunikačních rozvodech.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Telefonní zásuvky ● Je určená k trvalému nebo přechodnému připojení koncových telekomunikačních zařízení ve vnitřích telekomunikačních rozvodech."— Transkript prezentace:

1 Telefonní zásuvky ● Je určená k trvalému nebo přechodnému připojení koncových telekomunikačních zařízení ve vnitřích telekomunikačních rozvodech

2 Bezdrátová Tel. zásuvka ● Bezdrátová telefonní zásuvka ● Bezdrátová telefonní zásuvka umožňuje bezdrátové připojení analogového telefonu nebo faxu. ● Je výhodný zejména v místech kde není telefonní vedení a je potřeba provozovat běžný stolní telefon nebo fax.

3 Dělení telefonních zásuvek ● Telefonní zásuvka účastnická - ● Telefonní zásuvka účastnická - je určena na koncový bod telefonní sítě s analogovým účastnickým rozhraním ● Telefonní zásuvka účastnická průběžná – ● Telefonní zásuvka účastnická průběžná – je určena na koncový bod telefonní sítě a na připojení vedení následného účastnického rozvodu ● Telefonní zásuvka rozvodná- ● Telefonní zásuvka rozvodná- je určena na ukončení prodlužovacího vedení účastnického rozvodu před nebo za koncovým bodem telefonní sítě

4 A jak vypadají?

5 Telefonní účastnická zásuvka

6 Telefonní zásuvka účastnická průběžná

7 Telefonní zásuvka rozvodná

8 Zapojení dvojzásuvky

9 Konektor RJ 11 ● Klasický telefonní kabel se dvěma konektory typu RJ-11 ● Kabel uplatníte zejména ve chvíli, kdy potřebujete pevnou linku zapojit zcela jinde, než máte vyvedenu telefonní zásuvku. ● Výhodou kabelu je jeho malý průřez a tak se pohodlně protáhne i škvírou mezi dveřmi

10 Nestíněný konektor RJ12 ● Pro vodič licna a plochý kabel. Konektory RJ12 jsou spolehlivé komponenty, které jsou konstrukčně uzpůsobeny tak, aby bylo zajištěno bezchybné spojení mezi kontakty konektoru a měděnými vodiči datového kabelu. ● V případě konektorů RJ12 a RJ11 je krytí zlatem

11 Profi krimpovací kleště ● Profesionální krimpovací kleště pro upevňování konektorů RJ11 a RJ12 na telefonní kabely či v případě RJ45 na síťové kabely. Jde tedy o značně univerzální nástroj při tvorbě a práci s kabeláží.

12 ISDN panel ● je kvalitní telefonní panel určený pro tu část strukturované kabeláže, která slouží pro připojení uživatelských pracovišť k telefonní ústředně ● Panel je osazen 25 porty typu RJ45 ● Součástí panelu je vyvazovací lišta, která umožňuje přehledné uspořádání a pevné uchycení telefonního kabelu přímo k tělu patch panelu ● Přednostmi ISDN panelů je jejich vysoká spolehlivost, životnost a především jednoduchá instalace.

13 Kroucená šnůra ● Kroucená telefonní šňůra tvoří pružné spojení mezi koncovým zařízením (telefon, fax apod.) a sluchátkem ● Konce této šňůry jsou opatřeny konektory RJ9 (standartní sluchátkové konektory)

14 Telefonní kabel 4 žilový ● Standardní telefonní kabel o délce 100 metrů pro připojení telefonního přístroje do telefonní zásuvky nebo VoIP brány. Kabel je 4-žilový

15 Narážecí nástroj ● Slouží pro realizaci zakončení vodičů strukturované kabeláže do zářezových bloků v síťové místnosti nebo v rozvaděči ● Používá se také pro připojení vodičů k některým typům patch panelů a ukončovacích zásuvek. ● FUNKCE: ● Nástroj umožňuje za použití kolmo působící síly (naražení) zatlačit vodič do zářezového kontaktu ● Zářezem dojde k porušení vnější izolace vodiče a vodivé jádro se galvanicky propojí s kontaktem

16 Telefonní ústředna ● je zařízení, které zajišťuje spojování telefonních hovorů a další funkce včetně účtování telekomunikačních služeb ● K místním telefonním ústřednám jsou připojeny telefony účastníků, uzlové nebo tranzitní telefonní ústředny zajišťují propojení na delší vzdálenosti ● Zvláštním druhem jsou mobilní ústředny, které kromě spojování hovorů plní i úlohy spojené s mobility managementem a roamingem.

17 Analogové tel. ústředny ● 1. generace - synchronní systémy s krokovými voliči (ústředna P51) ● 2. generace - křížové spínače s asynchronními voliči, registry pro záznam čísel ● na území ČR nasazovány od roku 1970 ● 3. generace - centrální programové řízení (procesor), elektromechanickým či elektronickým spojováním, analogové systémy (s elektronickým řízením, pražská mezinárodní tranzitní ústředna AKE 13 od firmy Ericsson).

18 Digitální tel. ústředny ● 4. generace - rozprostřené programové řízení, digitální spojování, podpora Signalizačního systému č. 7 (v ČR se od roku 1992 používají ústředny EWSD od firmy Siemens a S12 od Alcatelu). Jak mobilní tak ústředny pro pevnou síť dále vyrábí firmy Ericsson, Nokia, Lucent Technologies ● 5. generace - původní idea byla vytvořit systém s elektronickým řízením a optickým spojováním (optické spojové pole a přenos po optických kabelech). To však nebylo nikdy realizováno (vysoká cena), proto se za 5. generaci začaly považovat systémy na bázi VoIP (Voice Over IP), viz ● 5.1 generace - paketový princip komutace hovorového signálu tzv. „soft switch“, spojovací pole je realizováno softwarově např. pomocí VoIP nebo ATM (např. Cisco, Cirpack, PhoNet nebo různé klony Asterisku).

19 Typy telefonních přístrojů ● Analogový telefonní přístroj s pulzní volbou ● Analogový telefonní přístroj s tónovou volbou ● Digitální (systémový) telefon ● IP telefon ● ISDN telefon

20 Analogový telefonní přístroj s pulzní volbou ● Pulsní volba se používala dříve pro vytáčení čísel pomocí ciferníků – jednotlivá čísla se rozlišila různě dlouhým „chrčením“, jednička byla nejkratší, nula nejdelší. ● U většiny současných analogových telefonních přístrojů (faxů, záznamníků, …) s tlačítky existuje možnost přepnutí na tónovou volbu ● V případě telefonních přístrojů s pulsní volbou není dostupná většina pokročilých telefonních služeb.Telefony s pulsní volbou se na škole již téměř nevyskytují.

21 Analogový telefonní přístroj s tónovou volbou ● Analogový telefon s tónovou volbou používá pro vytáčení jednotlivých číslic různé tóny ● Do této skupiny patří většina telefonních přístrojů na škole včetně faxů, záznamníků, modemů. Tyto přístroje umožňují většinou i přepnutí na pulsní volbu – doporučujeme zkontrolovat, zda je zapnuta tónová volba

22 Digitální (systémový) telefon ● Digitálním (systémovým) telefonem rozumíme komfortní telefonní přístroj dodávaný výrobcem ústředny, tento typ přístroje umožňuje ovládání pokročilých funkcí přímo z menu telefonu, je např. vybaven displejem, umožňuje vytvoření šéf- sekretářské soupravy apod ● K telefonním ústřednám lze připojit pouze digitální telefony řady optiPoint 500 od firmy Siemens a pouze pokud je volná pozice na telefonní ústředně v příslušné lokalitě.

23 ISDN telefon ● ISDN telefon je digitálního telefonní přístroj s tím, že jeho komunikační rozhraní a použití doplňkových služeb (zobrazení čísla volajícího, přidržení hovoru) je standardizováno (v Evropě jde o standard EuroISDN). ISDN telefonní linky zřizují i provozovatelé veřejných telefonních sítí. Tyto přístroje v současné době nejsou na VŠE provozovány.

24 IP telefon ● IP telefon je telefonní přístroj, který přenáší hovory prostřednictvím počítačové sítě a protokolu IP. V současné době provozujeme IP telefonni s přístoji optipoint 410, které mají stejné ovládání jako digitální optiponit 500, který je v telefonní síti Vysoké školy ekonomické v Praze používány.

25 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Telefonní zásuvky ● Je určená k trvalému nebo přechodnému připojení koncových telekomunikačních zařízení ve vnitřích telekomunikačních rozvodech."

Podobné prezentace


Reklamy Google