Reálie německy mluvících zemí Německo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Advertisements

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: žáky prvního ročníku Předmět: německý jazyk Autor: Mgr. Richard.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Komm zu einer Party! ů.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Předmět: Německý jazyk Ročník: 4. Téma: Všeobecná konverzační témata
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ SŠHL Frýdlant.moderní školy Škola:Střední škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_202_Měkkýši - Plži AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 7.,
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.20 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 20 Název materiálu:Christmas Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
Sporty a aktivity e Anotace: Žáci si v prezentaci osvojí základní výrazy a fráze na téma Sporty a aktivity. Fráze si mohou procvičit dle zadání v prezentaci.
VY_32_INOVACE_07_Sluneční soustava Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NázevLIDSKÁ KOSTRA – OPAKOVÁNÍ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast Biologie člověka Anotace Prezentace sloužící k opakování tématu lidská.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_204_Systém organismů AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_274_Porovnávání Severní a Jižní Ameriky AUTOR: Alena Hořavová.
Označení DUM Fi- DUM Autor
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Energiequellen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Digitální učební materiál
Wie man andere und sich selbst sieht und was man vielleicht auch nicht sieht Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Jugend auf Reisen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Digitální učební materiál
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_187 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Jitka Klauberová PředmětNěmecký.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Německý jazyk Ročník:4.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuICT ve výuce Příjemce podpory - škola Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola.
Die deutsche Küche Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Jonas práce s textem pro 3.ročník. Co o něm umíš říci? Wie heißt er? Ist er groß? Was hat er? Jonas Wie ist der Ball? Wie ist die Katze? Wie heißt sie?
D EUTSCHE K ÜCHE PhDr. Taťána Tonová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_2.NJ.15 Číslo.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Essen und Trinken VY_32_INOVACE_02-26 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Německý jazyk Tematický okruh: Cvičení.
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 Tschechien – Schulsystem Autor: Mgr. Kostiuková N.
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 Berlin - Bilder Autor: Ing. Vladimíra Brumková.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název DUMu:NJ7 – 13 – Meine beliebte Märchenfigur Autor:Mgr. Tomanová Marie Vzdělávací.
Teplice Die Stadt, in der ich wohne. Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III – Pozorka.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_NEJ36 Název školy SPŠ a SOŠGS Most PředmětNEJ Tematická.
Einkaufen VY_32_INOVACE_02-34 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Německý jazyk Tematický okruh: Cvičení na podporu.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 Feste und Bräuche – Weihnachten und Silvesterfeier Autor: Mgr. Kostiuková N.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Simonová Název materiálu:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 Österreich - Bilder Autor: Ing. Vladimíra Brumková.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Vlasta Hackelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_NJ.9.A.20_opakujeme_doplnujeme Datum : Ročník :
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martina Chalupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09C_09 Österreich TEMA:Reálie německy.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martina Coubalová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09A_17 Lokale Präpositionen TEMA:Jazyková.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Vlasta Hackelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ NJ.8.A.16_mein_tiere Datum : Ročník : sedmý Vzdělávací.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
DEUTSCHLAND - OBERFLÄCHE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastNEJ – reálie německy mluvících zemí Datum vytvoření4.
Flüsse und Seen Österreichs Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Německý jazyk - reálie německy mluvících.
Autor: Ing. Vladimíra Brumková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY
Konjugation der Hilfsverben
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tschechien – Schulsystem
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TEMATICKÝ CELEK
KEUKENHOF, Niederlande
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Reálie německy mluvících zemí Německo VY_32_INOVACE_NEJ_29 Reálie německy mluvících zemí Německo Německá národní kuchyně

Reálie německy mluvících zemí Německo Německá národní kuchyně VY_32_INOVACE_NEJ_29 Reálie německy mluvících zemí Německo Německá národní kuchyně Autor: Mgr. Hana Bartošová „Autor je výhradní tvůrce materiálu“ Datum vytvoření: 12.08.2013 Klíčová slova: národní kuchyně, recept, přílohy, nápoje Anotace: Prezentace na získání znalostí na téma Německo – národní kuchyně. V některých částech je vyžadována žákova práce s internetem nebo slovníkem. Způsob využití: výklad, práce s internetem a slovníkem

Vokabeln Was passt zusammen? die Torte die Wurst Würstchen Zutaten der Imbiss 1 EL, 3 TL das Eisbein das Schnitzel das Rezept Kartoffeln der Rotkohl das Sauerkraut ovarové koleno brambory červené zelí řízek salám kyselé zelí párky rychlé občerstvení dort recept suroviny, ingredience 1 lžíce (Esslöffel), 3 lžičky (Teelöffel)

Deutsche Nationalküche Die deutsche Küche ist nicht einheitlich. Jede Region hat ihre Spezialitäten z. B.: die Berliner Pfannkuchen die Schwarzwälder Kirschtorte die Thüringer Bratwurst die schwäbischen Spätzle die Frankfurter Würstchen die Münchner Weißwürste schwäbische Maultaschen das Leipziger Allerlei

Die deutsche Nationalküche In deutschen Haushalten kocht man Eintopf. Was ist das Eintopf? Eintopf ist eine dicke Suppe, die als Hauptgericht serviert wird. Es gibt viele Varianten von Eintopf, Z. B. Erbsen-, Linsen-, Bohnen-, Möhren- oder Gemüseeintopf mit Fleisch oder Bockwurst. Aufgabe: Finden Sie im Internet ein Eintopfrezept. Welche Zutaten braucht man für die Vorbereitung?

Die deutsche Nationalküche Im Imbiss kann man v. a. verschiedene Würste mit Pommes und Ketchup: Currywurst Bockwurst Knackwurst und auch noch Hamburger, Döner-Kebab und gebratene Fischstücke bekommen.

Die deutsche Nationalküche Zu den traditionellen Nationalgerichten gehören: Eisbein mit Klößen oder Salzkartoffeln und Rotkohl (Mitteldeutschland) Schnitzel mit Soße und Salzkartoffeln (Berlin) Kasseler (geräuchertes Fleisch) mit Kartoffeln oder Kartoffelpüree und Sauerkraut Hackepeter – Hackfleisch vom Schwein (Berlin)

Beilagen Die wichtigste Beilage ist die Kartoffel in vielen Variationen: Salzkartoffeln Pellkartoffeln Knödel Kartoffelpuffer Bratkartoffel Kroketten Kartoffelpüree Kartoffelsalat Pommes frites Reis Nudeln – Nudelvariante Spätzle Semmelknödel

Schwäbische Maultaschen Übersetzen Sie den Rezept. Zutaten: 400 g Mehl 1/2 TL Salz 125 ml Wasser, lauwarm 1 EL Essig (Weinessig) 5 EL Öl Für die Füllung: 400 g Spinat 1  Zwiebel(n) 1 1/2  Brötchen, altbacken 200 g Hackfleisch 200 g Bratwurst 1 EL Petersilie, gehackt 2 Ei(er) 1/4 TL Salz 1 Msp. Pfeffer, weiß 1 1/2 Liter Fleischbrühe 1 EL Schnittlauch in Röllchen Suroviny: 400 g mouky 1/2 lžičky soli 125 ml vlažné vody 1 lžíce octa (vinného octa) 5 lžic oleje Na náplň: 400 g špenátu 1  cibule 1 1/2  staré housky 200 g letého masa 200 g klobásy 1 lžíce nasekané petrželky 2 vejce 1/4 lžička soli 1 špička nože bílého pepře 1 1/2 litru masového vývaru 1 lžíce pažitky

Schwäbische Maultaschen Übersetzen Sie den Rezept. Zubereitung Das Mehl mit dem Salz, dem Wasser, dem Essig und dem Öl zu einem glänzenden, geschmeidigen Teig kneten (eventuell beim Bäcker Nudelteig kaufen), dann unter einer angewärmten Schüssel 20 Minuten ruhen lassen. Inzwischen den Spinat verlesen, waschen und 3 Minuten in wenig kochendem Salzwasser blanchieren. Die Zwiebel schälen und klein würfeln. Die Brötchen in kaltem Wasser einweichen. Den Spinat abtropfen lassen und klein hacken. Die Brötchen ausdrücken und mit dem Hackfleisch und der Bratwurstmasse, den Zwiebeln, der Petersilie, dem Spinat, den Eiern, dem Salz und dem Pfeffer mischen. Den Teig auf einer leicht bemehlten Arbeitsfläche ca. 3 mm dick ausrollen und dann in ca. 15 cm große Quadrate schneiden. Jeweils einen Esslöffel der Füllung auf die Quadrate geben. Diese zusammenklappen (als Dreieck) und die Ränder fest zusammendrücken. Die Fleischbrühe zum Kochen bringen, die Maultaschen darin im offenen Topf etwa 10 Minuten gar ziehen lassen, bis sie an die Oberfläche steigen. Die Maultaschen in der Fleischbrühe mit dem Schnittlauch bestreut servieren. Die Maultaschen können aber auch mit reichlich goldbraun gebratenen Zwiebelringen und Salat serviert werden.

Švábské taštičky Übersetzung Příprava Z mouky se solí, vodou, octem a olejem vypracovat lesknoucí se pružné těsto (popř. koupit nudlové těsto u pekaře), pak pod zahřátou miskou nechat 20 minut odpočívat. Mezitím probrat špenát, umýt a spařit 3 minuty v málo vařící slané vodě. Cibuli oloupat a nakrájet nadrobno. Housky namočit ve studené vodě. Nechat okapat špenát a nadrobno nasekat. Housky vymačkat a smíchat s mletým masem, hmotou z klobásy, cibulí, petrželí, špenátem, vejci, solí a pepřem. Těsto vyválet na lehce pomoučené pracovní ploše a pak nařezat na zhruba 15 cm velké čtverce. Pokaždé na čtverec položit jednu lžíci s náplní. Čtverce spojit (jako trojúhelníky) a okraje pevně přimáčknout. Masový vývar přivést k varu, taštičky nechat zatáhnout v otevřeném hrnci zhruba 10 minut, než vyplavou na povrch. Taštičky podáváme s vývarem a posypané pažitkou. Taštičky se mohou podávat ale také s hodně dozlatova osmaženými cibulovými kolečky a salátem.

Getränke Sehr beliebt ist in Deutschland Bier (v. a. Pils, Helles, Kölsch, Märzen, Altbier, Weißbier oder Berliner Weiße). Eine Mischung aus Bier und Limonade wird als „Radler“ oder „Gespritztes“ bezeichnet. Wein ist in Deutschland auch sehr beliebt. Der Wein wird gern mit kohlensäurehaltigem Wasser gemischt als „Wein-Schorle“ getrunken. Als „Spezi“ wird eine Mischung aus Cola und Orangenlimonade bezeichnet.

Seznam použité literatury HOMOLKOVÁ, B. Reálie německy mluvících zemí. 2. rozš. vyd. Plzeň: Fraus, 1997. ISBN 80-7238-038-9. s. 30. TÜRK, JOSEF. Pichelsteiner Eintopf.jpg [online]. 2010-08-15 [cit. 2013-08-12] Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW: <http://www.google.de/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ef/Pichelsteiner_Eintopf.jpg&imgrefurl=http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pichelsteiner_Eintopf.jpg&h=1050&w=1400&sz=1273&tbnid=WXjkc7kBRcNAyM:&tbnh=92&tbnw=123&prev=/search%3Fq%3Deintopf%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=eintopf&usg=__2HauK37rFAezFWZ7sSrBCmQ9byw=&docid=eTsZN4lnPnrWEM&sa=X&ei=I7UIUqHeHMSKswb5_4HoCQ&sqi=2&ved=0CDEQ9QEwAQ&dur=69>. JÄHNE, K. Linsen Spaetzle 2.jpg [online]. 2006-02-12 [cit. 2013-08-12]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Linsen_Spaetzle_2.jpg>. ZENZ, REINER. Eisbein-2.jpg [online]. 2007-12-30 [cit. 2013-08-12]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eisbein-2.jpg >. ZENZ, REINER. Currywurst-1.jpg [online]. 2008-04-07 [cit. 2013-08-12]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Currywurst-1.jpg>. Sauerkraut, Knödel, Stück Kassler.JPG [online]. 2010-12-26 [cit. 2013-08-12]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sauerkraut,_Kn%C3%B6del,_St%C3%BCck_Kassler.JPG>. Schwarzwalder Kirschtorte.jpg [online]. 2004-12-25 [cit. 2013-08-12]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schwarzwalder_Kirschtorte.jpg>. Berliner mit Zuckerguss-01.jpg [online]. 2010-01-07 [cit. 2013-08-12]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Berliner_mit_Zuckerguss-01.jpg>. Schwäbische Maultaschen.JPG [online]. 2010-01-07 [cit. 2013-08-12]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schw%C3%A4bische_Maultaschen.JPG>. Maultasche [online]. [cit. 2013-08-12]. Dostupný z WWW: <http://de.wikipedia.org/wiki/Schw%C3%A4bische_Maultasche>. Schwäbische Maultaschen [online]. [cit. 2013-08-12]. Dostupný z WWW: <http://www.chefkoch.de/rezepte/50961017994002/Schwaebische-Maultaschen.html>. Deutsche Küche [online]. [cit. 2013-08-12]. Dostupný z WWW: <http://de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_K%C3%BCche>. Kartoffelpuffer.jpg [online]. 2005-08-27 [cit. 2013-08-12]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kartoffelpuffer.jpg>. Pellkartoffeln, frisch gekocht.jpg [online]. 2005 [cit. 2013-08-12]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pellkartoffeln,_frisch_gekocht.jpg>.