Sémantické aspekty katalogizace II PhDr. Jiří Stodola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihoven paměťových institucí Zlínského.
Advertisements

Jinonické pondělky, Praha, 7. dubna 2014
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
KATALOGY Mgr. Radmila Pavlicová, Univerzitní knihovna OU.
Bibliografická a rešeršní činnost
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV)
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
ŠKOLENÍ Katalogizace podle pravidel AACR2 / základy - knihy a seriály / s přihlédnutím k minimálnímu záznamu pro Souborný katalog ČR a k pravidlům pro.
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Muzea, archívy a knihovny v digitálním světě. Praha Standardy - nutné zlo nebo podaná ruka.
Školení katalogizátorů – základní přehled.  1999 – vznik MARC21 z USMARC a CANMARC  2003 – Rada pro katalogizační politiku ČR doporučila implementaci.
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihovníků muzeí a galerií Brno,
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Historické fondy VKOL - ukázky
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
Co se sbírkami?. Plzeň, Co již víme (?) Jak to začalo Proč sbírky Jak je pořádat Jaké na ně platí zákony Co dál.
Autority, aneb to co nás spojuje Andrejčíková, Ševčíková, Šubová.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Metody zpracování informací - 2
FRAD, FRSAD, FRBRoo Evropský sociální fond
Sémantické aspekty katalogizace III. PhDr. Jiří Stodola.
Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 – 2010 Usnesení vlády č. 679 ze Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS – Hradec Králové.
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Sémantické aspekty katalogizace XI. PhDr. Jiří Stodola.
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Sémantické aspekty katalogizace VII.
Důvody vzniku duplicit v SK ČR
Co nás čeká v r. 2015? RDA! Jaroslava Svobodová NK ČR listopad 2013.
Sémantické aspekty katalogizace IX. PhDr. Jiří Stodola.
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Souborný katalog ČR v roce 2013 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna Praha, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR.
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Údaje bloku 0xx Typ obsahu, média a nosiče Edita Lichtenbergová leden 2015.
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Odbor doplňování a zpracování fondů
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky Tereza Paličková oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR.
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
Centrální systémy v českém knihovnictví PhDr. Radka Římanová UISK FF UK
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Demus01 Historie Kombinovaná muzejní a archivní dokumentace sbírek v muzeích Mgr. Zdeněk Lenhart, CITeM.
Funkce krajských knihoven při zavádění RDA
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky
Historické fondy VKOL - ukázky
Sémantické aspekty katalogizace IV
Informační analýza a identifikace dokumentů
Akvizice a informační fond
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Sémantické aspekty katalogizace. IX. Pravidla a formáty
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Sémantické aspekty katalogizace. II
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
SK CASLIN - spolupráce s JVK
UNIMARC / AACR2 Škarková Taťána FF MU
Pravidla citování v absolventské práci
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Seminář SK ČR 2018 Okénko pro katalogizátory
Transkript prezentace:

Sémantické aspekty katalogizace II PhDr. Jiří Stodola

Opakování – předmět knihovnictví předmětem knihovnictví jsou informační objekty (dokumenty), což jsou znakové agregáty individuí K rozlišení individuí a agregátů viz také kap. 2.2 z STODOLA, Jiří. Individua, sociální sítě a poznání: Možnosti a limity kognitivního a sociálně-doménového paradigmatu v informační vědě a realistický model domény. ProInflow [online] [cit ]. Dostupný z WWW:. ISSN 1804– socialni-site-poznani-moznosti-limity-kognitivniho- socialne-domenoveho-paradigmatu-v-infor

Opakování – katalogizace Katalogizace je činnost vytváření bibliografických a katalogizačních záznamů Sémantický aspekt (hledisko) znamená, že se zaměřujeme na objekty, které jsou předmětem katalogizace, tj. na objekty, na které jsou vytvářeny katalogizační záznamy a zkoumáme jejich vztah k údajům katalogizačního záznamu

Opakování – obsah kursu Anglo-americká katalogizační pravidla (AACR2) Funkční požadavky na bibliografické záznamy Ustanovení mezinárodních principů katalogizace Obecná sémantika

Kam patří katalogizace činnosti typicky lidské, tj. založené na rozumovém poznání můžeme rozdělit na: –poznání (poznání pro poznání) –jednání (poznání má za cíl správné jednání) –tvoření (poznání má za cíl tvorbu sociokulturních objektů)

Poznání, jednání, tvoření

Aristotelský sytém věd

Katalogizace je činnost, činnost vytváření bibliografických a katalogizačních záznamů patří do oblasti tvorby (produktivních věd) týká se to obecně informační vědy jako takové – mnozí autoři ji ztotožňují s technologií, upírají jí status vědy

Katalogizace jako produktivní věda V současnosti vedle ryze praktické stránky katalogizace (technologie) existuje i její teoretická část. Je tedy možné katalogizaci považovat za produktivní vědu, vědu, kde poznání směřuje k praktické činnosti tvorby záznamů

Důvody transformace ve vědu snaha o mezinárodní spolupráci v oblasti katalogizace, která vyvolala požadavek standardizace katalogizační činnosti rozvoj informačních technologií a s ním spojená možnost vzájemného sdílení katalogizačních záznamů vznik nových dokumentů a médií orientace na uživatele snaha o vytvoření standardů použitelných pro všechny paměťové instituce (tj. knihovny, archivy, muzea)

Dokumenty 1961: Pařížské principy (Paris principles)Paris principles 1969: International Standard Bibliographic Description (ISBD)ISBD výměnné formáty UNIMARC a MARC 21MARC : Funkční požadavky na bibliografické záznamy (FRBRer)FRBRer 2009: Ustanovení mezinárodních principů katalogizaceUstanovení mezinárodních principů katalogizace 2010: FRBRoo (objektově orientované FRBR založené na Conceptual Reference Model – CRM z oblasti muzejnictví)FRBRooConceptual Reference Model

Vztah teorie a praxe AACR2 se rozvíjí od začátku 20. století pro potřeby praxe praxe ukazuje potřebu teoretické reflexe problematiky, výsledkem jsou různé varianty FRBR a principů katalogizace FRBR je zpětně zabudována do AACR2

Katalogizační instrukce Pruská katalogizační instrukce (1899) – Německo, Rakousko-Uhersko i u nás Anglo-americká katalogizační instrukce (1908) – anglicky mluvící země (předchůdce AACR2) Sovětská katalogizační instrukce ( ) – založená na předchozích instrukcích

Pravidla založená na pruské instrukci (popř. sovětské) 1921 Zdeněk Václav Tobolka: Pravidla, jimiž se řídí budování abecedního seznamu jmenného 1925 Jaromír Borecký: Pravidla katalogu základního (lístkového abecedního seznamu jmenného s dodatkem popisu spisů drobných 1950 Prozatímní pravidla abecedního seznamu jmenného 1959 Miroslav Nádvorník a kolektiv: Pravidla jmenného katalogu 1960 Pravidla jmenného katalogu pro střední a menší knihovny 1964 ČSN Bibliografický (dokumentační) a katalogizační záznam 1969 Miroslav Nádvorník a kolektiv: Pravidla jmenného katalogu (2. opr. a dopl. vyd.) 1971 František Horák, Emma Urbánková, Bedřiška Wižďálková: Speciální pravidla pro popis starých tisků, prvotisků a rukopisů 1972 Hana Vodičková a kolektiv: Pravidla jmenného záznamu speciálních dokumentů a analytického popisu 1988 ČSN Tvorba jmenného záhlaví

Přechod na AACR2 1992: ČSN Bibliografický záznam (založená na ISBD) : české překlady ISBD 1994 český: překlad AACR2R 1996 české: interpretace AACR2

AACR2 Rozhodující vliv na AACR2 mají zejména mezinárodní standardy ISBD, jejichž cílem je všeobecná srozumitelnost záznamu výměna záznamů z různých zdrojů a mezi různými zeměmi převod záznamu do strojem čitelné podoby Od roku 2002 je do AACR2 zabudovány FRBR

ISBD a FRBR Obsahem ISBD je specifikace údajů stanovení pořadí údajů stanovení interpunkce mezi údaji FRBR nezabývá se katalogizačními údaji, ale objekty katalogizace modeluje objekty pomocí entitně-relačního (modelu), rozlišuje entity, atributy a vztahy

Jmenný záznam dle ČSN (z roku 1964) LASENIC, Pierre de Tarot. Klíč k iniciaci. [Autor:] Pierre Lasenic. Kresby karet a symbolů Vladislav Kužel. P., Trigon, t. Tiskařské závody, Čelákovice s., obr., tab. Brož. – „Ametyst.“ – Obálka Vladimír Zadrobílek. – Faksimile 1. vyd. – Ilustr.tit.list.

Jmenný záznam podle ISBD LASENIC, Pierre de Tarot : klíč k iniciaci / Pierre Lasenic ; kresby karet a symbolů Vladislav Kužel. -- Praha : Trigon, 1994 (Čelákovice : Tiskařské závody) s. : obr., tab. ; 23 cm. -- (Ametyst). – Obálka Vladimír Zadrobílek. -- Faksimile 1. vyd. z r Ilustr. tit. list. ISBN (brož.)

Jmenný záznam podle AACR2 Lasenic, Pierre de, Tarot : klíč k iniciaci / Pierre Lasenic ; [kresby karet a symbolů Vladislav Kužel]. -- Praha : Trigon, s. : il. ; 23 cm. -- (Ametyst) ISBN (v knize neuvedeno : brož.) ISBN (chyb.) Hřbetní název: Tarot, klíč k iniciaci Složené s. [ ] obsahují tabulky -- Faksimile 1. vyd. z r Kužel, Vladislav

Domácí úkol Přečíst: DROBÍKOVÁ, B. Vývoj, směřování a trendy katalogizace za poslední čtyři roky: od FRBR až po revizi AACR2R v roce 2002, Národní knihovna - knihovnická revue, 2002, č. 3. ISSN Dostupné také z: ml ml