Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školy
Vzory podstatných jmen
Podmiňovací způsob modálních (způsobových) sloves ≈ Konjunktiv von Modalverben Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_509_Podstatná jména rodu ženského AUTOR: Mgr. Michaela Rychnovská.
SKLOŇOVÁNÍ POMNOŽNÝCH JMEN MÍSTNÍCH
Český jazyk Vzor kost Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Podstatná jména rodu ženského
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN RODU ŽENSKÉHO
PODSTATNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Skloňování přídavných jmen po členu neurčitém EIN EINE EIN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Elblová. Dostupné.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Příprava na lomené výrazy
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk 4. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Podstatná jména-rod ženský Autor Mgr.
VY_12_INOVACE_ČT4.09/2 Autor: Tereza Zástřešková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
ŽENA RŮŽE PÍSEŇ KOST Určujeme: ROD ČÍSLO PÁD VZOR.
Začínáme s podstatnými jmény I
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Činátlová Číslo
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Skloňování podstatných jmen
Bingo – vzory podstatných jmen
HRAD.
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_17 _Vzory podstatných jmen rodu ženského, žena, růže Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4., 5. ročník Šablona.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Podmiňovací způsob modálních (způsobových) sloves ≈ Konjunktiv von Modalverben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Český jazyk – Skloňování podstatných jmen
Rozcvička Urči typ funkce:
Příprava na lomené výrazy
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_28_ČJ4
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
ANOTACE Materiál je určen pro žáky 4. ročníku
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Hyperoskulační kružnice hyperboly
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Skloňování přídavných jmen po členu určitém
Orofacionální cvičení III.
Převody jednotek času – 2. část
WHAT IS RED? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ČÁSTI TĚLA Potřebné věci Autor © Žaneta Prošková
WHAT IS ORANGE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vzory podstatných jmen rodu ženského ŽENA RŮŽE PÍSEŇ KOST

Podle vzoru žena se skloňují podstatná jména rodu ženského, která jsou v 1. p. jedn. čísla zakončená na - a např.: matka, včela, krása

ŽENA a y y ě ám u y o! y! ě ách ou ami Jednotné číslo 1. p. žen 6. p. (o) žen 7. p. žen Množné číslo 1. p. žen 2. p. žen 3. p. žen 4. p. žen 5. p. žen 6. p. (o) žen 7. p. žen a y y ě ám u y o! y! ě ách ou ami

Podle vzoru růže se skloňují podstatná jména rodu ženského, která jsou v 1. p. jedn. čísla zakončená na - e/ě např.: jedle, neděle, země

RŮŽE e e e í i ím i e e! e! i ích í emi Jednotné číslo 1. p. růž 6. p. (o) růž 7. p. růž Množné číslo 1. p. růž 2. p. růž 3. p. růž 4. p. růž 5. p. růž 6. p. (o) růž 7. p. růž e e e í i ím i e e! e! i ích í emi

Podle vzoru píseň se skloňují podstatná jména rodu ženského, která jsou v 1. p. jedn. čísla zakončena na souhlásku a ve 2. p. jedn. čísla mají koncovku - e/ě např.: mez - meze, větev - větve, stráň – stráně

PÍSEŇ ě ě í i ím ě i! ě! i ích í ěmi Jednotné číslo 1. p. píseň 2. p. písn 3. p. písn 4. p. píseň 5. p. písn 6. p. (o) písn 7. p. písn Množné číslo 1. p. písn 2. p. písn 3. p. písn 4. p. písn 5. p. písn 6. p. (o) písn 7. p. písn ě ě í i ím ě i! ě! i ích í ěmi

Podle vzoru kost se skloňují podstatná jména rodu ženského, která jsou v 1. p. jedn. čísla zakončena na souhlásku a ve 2. p. jedn. čísla mají koncovku - i např.: pověst - pověsti, věc - věci, starost - starosti

KOST i i í i em i i! i! i ech í mi Jednotné číslo 1. p. kost 6. p. (o) kost 7. p. kost Množné číslo 1. p. kost 2. p. kost 3. p. kost 4. p. kost 5. p. kost 6. p. (o) kost 7. p. kost i i í i em i i! i! i ech í mi