Přehled projektu Laser Doppler System AVČR – Fyziologický ústav Jaroslav Šabacký.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrotechnická měření Osciloskop
Advertisements

Množství látky dodané (odvedené) krví A = Q x ( Ca – Cv)
CRM a konkurenceschopnost vybraných firem Jan Němeček Univerzita Hradec Králové.
SILNĚ OVLIVNĚNÉ VODNÍ ÚTVARY METODY A JEJICH VYUŽITÍ V PŘÍPADOVÉ STUDII V POVODÍ LABE, ČESKÁ REPUBLIKA Hradec Králové, 20. leden 2004 Johan Van Assel Aquaplus.
VY_32_INOVACE_TMM BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Diagnostika pacientů s Parkinsonovou chorobou Jan Doležel Vedoucí práce: Ing. Miroslav Skrbek Ph.D.
Planární spirálový aplikátor pro lokální mikrovlnnou termoterapii Ondřej Rychlík Katedra elektromagnetického pole, FEL ČVUT.
Speciální teorie relativity (STR)
Optické senzory Optické senzory překonávají svými parametry vlastnosti senzorů pracujících na jiných principech.
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Technologie pro CI. Od technologií pro CI vyžadujeme především funkce vyhledávání v rozsáhlých databázích na základě libovolných dotazů, propojování a.
VLNĚNÍ V IZOTROPNÍM PROSTŘEDÍ
– základní matematické operace se signály (odečty, podíly...) – složitější operace se sadou datových souborů – tvorba maker pro automatizaci zpracování.
6. Řízení a monitoring procesů. Řízení, regulace, měření, monitoring, automatizaceve farmaceutickém průmyslu Řídicí systémy Měřicí a monitorovací systémy.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Ultrazvuk a Dopplerův jev
Křižovatky na cestách poznání Mirek Klvaňa, AsÚ AVČR Observatoř Ondřejov.
Sociologický výzkum.
Jan Lomitzki Lékařské monitory Jan Lomitzki
Richard Lipka Katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita, Plzeň 1.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektronické dálkoměry
Pojem clearance, využití v klinické praxi
Pasivní (parametrické) snímače
(principy přístrojů CW, PW, CDI, ...)
TISKÁRNY Tiskárna je výstupní zařízení, které slouží k přenosu dat uložených v elektronické podobě na papír nebo jiné médium (fotopapír, kompaktní disk.
Hemodynamika - měření průtoku Vratislav Fabián
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Rower Expert Weba Sport und Med Artikel Gmbh A – 1210 Wien.
VY_32_INOVACE_TMM22560BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ultrazvuk Tomáš Vaculík.
Ústav patologické fyziologie LF MU
Neodkladná resuscitace
Použití EEG jednoduchá, levná, neinvazivní metoda použití pří výzkumu a diagnostice funkce mozku krátkodobá ambulantní vyšetření (20 – 30 minut), ale i.
OPTIKA 04. Šíření světla OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Křivka krevního tlaku.
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek
CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. cv ZS – 2010/2011 Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb.
Modulace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-05_Modulace a Modulátory Název školyStřední odborná škola a Střední odborné.
Hypertermie Pavel Lstiburek.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Dopplerův jev a jeho využití v medicíně
Dopplerův jev a vzduchová dráha
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Servopohony. Servopohon Co je to servopohon ? *jsou to motory, u kterých lze nastavit přesnou polohu osy, a to pomocí zpětné vazby nebo koncového spínače.
Laserová difrakce pro měření velikost částic Ing. Jana Kosíková SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů Registrační.
Workshop „Příklady dobré praxe“ 22. června Váhy pro kontrolní (úřední) vážení vozidel Váhy pro obchodní vážení vozidel a materiálu Představení společnosti.
Název: Měření spotřeby paliva na volnoběh se zahřátým motorem Autor: Petr Hart, DiS. Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Zážehové motory.
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
MĚŘENÍ VIBRACÍ NA TRUBKOVÉM SVAZKU, ZPRACOVÁNÍ A UCHOVÁVÁNÍ DAT
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Elektrotechnická měření Osciloskop
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Elektrické měřící přístroje
Multifaktorová analýza
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Elektrické měřící přístroje
Ultrazvuk cév, rychlost pulzové vlny
BIOLOGICKÉ A LÉKAŘSKÉ SIGNÁLY
Dopplerův jev a jeho využití v medicíně
Elektrotechnická měření Osciloskop
Transkript prezentace:

Přehled projektu Laser Doppler System AVČR – Fyziologický ústav Jaroslav Šabacký

Cíl projektu Cílem projektu je využití Laser Doppler systému k neinvazivnímu měření tepové a dechové frekvence a k orientačnímu měření změny rychlosti průtoku krve v mozku zkoumaného subjektu. Výsledek projektu má být použit pro rozšíření a další zlepšení výzkumu epilepsie, který je prováděn ve Fyziologickém ústavu AVČR.

Popis Laser Doppler systém snímá okamžitou rychlost průtoku krve cévami, což teoreticky umožňuje získání tepové frekvence analýzou výsledného signálu. Vlivem toho, že signál sondy je ale ovlivněn dalšími biologickými ději, jako je například pulzování mozku při dýchání, očekává se také možnost extrakce dechové frekvence a možnost přibližného měření změny průtoku cév.

Technologie I PeriFlux System LDPM Unit –Systém pro měření okamžitého mikrovaskulárního průtoku. –Možnost využití široké sady Laser-Dopplerových sond pro téměř libovolnou sestavu měření. PeriFlux 5000 LDPM Unit Sonda s mini-úchyty LDPM: Laser Doppler Perfusion Monitor

Technologie II Krátce k teorii Dopplerova jevu: –Změna frekvence po odrazu: –Rychlost odpovídající dané změně:

Technologie III Princip měření rychlosti: –Paprsek laseru dopadající na krevní destičky se odrazí se změněnou frekvencí vlivem pohybu destiček v krvi. –Rychlost odpovídá změně frekvence podle výše uvedeného vzorce, nezávisle na směru pohybu.

Hlavní výhody Sérií pokusů byla zjištěna možnost měřit přímo přes lebku subjektu, což otevírá cestu ke snadnému a především neinvazivnímu měření některých důležitých dějů ve zkoumané oblasti na povrchu mozku. Předpokládá se také možnost sledování poměrného přivření či rozšíření cév (má vliv na průtok krve), což by velmi pomohlo při ověřování účinků některých aplikovaných látek.

Aktuální stav Analýza prvních měření odhalila nevhodné nastavení přístroje: byla použita příliš velká perioda vzorkování. Kratší perioda však povede na velmi zašuměný signál vlivem různorodého pohybu krevních destiček. V další sérii měření bude požadováno současné sledování EKG a měření dechové frekvence pro lepší ověření zpracovaných dat. Dodnes neznáme hloubku měření. Je tedy nutné najít způsob, jak zjistit alespoň orientační hloubku záměru sondy.

Shrnutí a použité zdroje Tato oblast použití Laser Doppler systému je relativně nová a nemá zatím přesně vytyčené hranice svých možností. S tím však souvisejí i některé v současné době řešené problémy. Jeho místo v oblasti medicínského výzkumu by měla v budoucnu zajistit právě schopnost neinvazivního měření důležitých údajů. Zdroje: –Laser Doppler System: –Další obrázky: –Výzkum epilepsie: epilepsy.biomed.cas.cz

Děkuji za pozornost a přeji hezký den.