Principy a technologie e-safety a e-security Ing.Tomáš Trpišovský, CSc. Institut mikroelektronických aplikací s.r.o. s využitím materiálů MasterCard,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interoperabilita v elektronickém zdravotnictví
Advertisements

Bezpečný digitální podpis v praxi
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
© 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice Konference 80.let sociálního pojištění.
SINGLE EUROPEAN SKY INDUSTRY CONSULTATION BODY Mgr. Richard Klíma KŘ/vOK.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
Nové funkcionality systému Ing. Michal Pajr IZIP 2005.
Bezpečnost na platformě Microsoft & Petr Hartmann Solution Specialist Microsoft.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Úloha informačních technologií ve státní správě Robert Hernady Senior Systems Engineer Microsoft.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Jednotná autentizace Pavel Dobiš, ICT Security Architect Důvěřujte JEN PROVĚŘENÝM…
ELearningové kurzy o daňových a celních otázkách.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Využití informačních a komunikačních technologií (ICT) Informační systémy ve státní správě.
Realizační tým ICZ duben 2005
Usability Workshop Zpráva ze semináře Vilnius, 1.– Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Normalizace v oblasti environmentálního managementu
INSPIRE Stav a výhled.
MoReq2 Ing. Miroslav ŠIRL Hradec Králové.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Projekt ATIS4all Asistivní technologie a inkluzívní řešení pro všechny Mgr. Marie Svobodová, MV ČR Workshop k asistivním technologiím Praha, 23. listopadu.
Blíží se datové schránky,. aneb „Nepropadejte panice!“
Elektronický podpis Ochrana Dat Jan Renner
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Biometrie v bankovnictví
Lukáš Patka PFE. Microsoft Security Risk Assessment Identifikovat bezpečnostní rizika napříč IT infrastrukturou, aplikacemi, provozními procesy Zaměřen.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Interaktivní personální portál
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
1 MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ V PODNIKOVÝCH SÍTÍCH Petr Janda, ICZ a. s
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_17.  obdoba klasického podpisu, jež má zaručit jednoznačnou identifikaci osoby v prostředí digitálního světa.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Zkušenosti z ověření EHIC / pro elektronické zdravotnictví Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk, Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk,
Biometrika v informační bezpečnosti Daniel Raška.
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Elektronické bankovnictví
Cloud computing v praxi
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
eLearningové kurzy o daňových a celních otázkách
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Přístupnost , univerzální design a přístupnost
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Zkušenosti z řízení a auditu rozsáhlého mezinárodního IS
Tomáš Fliegl Odbor vysokých škol
Elektronický (digitální) podpis
Bezpečnostní souvislosti v NIX-ZD
Transkript prezentace:

Principy a technologie e-safety a e-security Ing.Tomáš Trpišovský, CSc. Institut mikroelektronických aplikací s.r.o. s využitím materiálů MasterCard, Legic, STMicro a eEurope SCC JPD3, S5, Praha

Platforma (a strategie) i června 2005 zveřejnila Evropská komise iniciativu a strategii i2010 pro oblast informační společnosti a médií. Priority: inovace, investice a integrace do každodenního života:  dobudovat jednotný evropský informační prostor: interoperabilita, bezpečnost, zvyšování rychlosti připojení k internetu a bohatost nabízeného obsahu,  posílit inovace a investice do výzkumu v oblasti ICT,  prostřednictvím všem přístupné informační společnosti vytvářet nová pracovní místa, lepší veřejné služby a kvalitu života.

Motto  (kdysi módní) mikroprocesory způsobily veřejnou dostupnost “počítačů do ruky”, a to doslova pro každého…  už ne počítačoví odborníci a laici, ale informačně gramotní a negramotní občané  nano a bio technologie odrážejí fyzikální limity mikroprocesů + lépe vystihují nově formulované potřeby svých budoucích uživatelů

Mikroprocesor ve formě karty ID-1 ID-000 ID-00 Intel 4004 …Nov 1971 (pazourek?)

Vkládání čipu Plastové tělo karty Contact Plate Micro-controller

Vícevrstvá metalizace

Gate Electrode Resistance SD Series Resistance Thin Oxide Stability- Electrical/Physi cal Channel Profile, SCE, Fluctuations,Q uantum Effects Hot Carrier Stability NMOS Transistor 0.09 µm

volts volts volts volts 1999 Process Performance volts 120 MHz 200 MHz 300 MHz 350 MHz 400 MHz 600 MHz 1000 MHz Dual Inlaid Copper Interconnect TFSOI Buried Oxide Silicon Substrate Dual Inlaid Copper with SiOF Low K ILD Production Dates ULSI Process Roadmap

0.05 µm “Atoms “ Thick 0.25 µm 0.18 µm 0.13 µm Higher Performance More Functionality Higher Density Lower Cost per Function 0.35 µm Ultra-Large-Scale To Giga-Scale Integration

Performance Optimization Trends

Teze  informační a komunikační technologie (ICT) –> převod z fyzického do digitálního světa  technické versus netechnické předpoklady smysluplného užití ICT –> od akčního plánu eEurope k platformě i2010  pre rekvizity: e-safety a e-security  Rada: nejlépe jedinečná identita pro každé jedno použití

e-safety bezpečnost ve vztahu k člověku  Směrnice Evropského parlamentu a Rady 95/46/ES o ochraně jednotlivců v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů  Draft Guidining Principles for The Protection of Individuals with Regard to The Use of Smart Cards (doporučení Rady Evropy CJ- PD-GC (2001))  Zákon 101/2000Sb. o ochraně osobních údajů …  Zákon 227/2000Sb. o elektronickém podpisu

e-security zabezpečení elektronických údajů  technické zabezpečení dat včetně jejich předávání a ukládání  distribuovaná archivace údajů  řízení a audit přístupu údajům  interoperabilita a harmonizace (formátů, pravidel a slovníků objektů)  13 právních norem (5 e-saf… / 7 e-sec…)

e-safety … principy  eID elektronická identita resp. identifikace (osoba, předmět)  prokazování eID: autorizace: osoba vůči předmětu (místně) authentikace: osoba vůči vzdálené aplikaci  elektronický podpis (integrita, pravost a neodmítnutelnost)  řízení přístupu a adresná konzumace služeb

e-safety … technologie „ mít“ – „znát“ – „být“  identifikační předměty  hesla a certifikáty …(př. OTP one time password, certifikační autorita…)  biometrika

Požadavky provozovatelů na vývoj a migraci systémů  Příklad: Do multiaplikační „all-in-one“ karty Legic lze umístit až 127 různých aplikací Not this..... butsimple & secure, flexible & comfortable 125kHz 13,56Mhz Wiegand Mag Stripe Contact chip Etc. „all technologies in one card“ „all-in-one-card“ contactless smart 13,56Mhz

Pohodlná technologie (RFID)  Data are transferred without physical contact between reader and credential  Comfortable reading range  Credential can vary in form and can reflect the corporate design and needs of the the issuer

ALE !! –za jakou cenu trvalý dohled

Pružnost technologie Phase 1 Phase 2 Phase 3 Phase 4

Otisk prstu  Minutiae minutiae

FAR versus FRR technický problém

Lidský faktor 95% ochota akceptovat rozpoznávání pomocí otisků prstů.

Podepsaná nezašifrovavá zpráva zpráva Privátní klíč odesílatele podepsaná zpráva zpráva Veřejný klíč odesílatele podepsaná zpráva Nezabezpečený kanál

Podepsaná a zašifrovaná zpráva zpráva Privátní klíč odesílatele podepsaná zpráva Nezabezpečený kanál Veřejný klíč adresáta Podepsaná šifrovaná zpráva podepsaná zpráva Veřejný klíč odesílatele zpráva Privátní klíč adresáta

EHIC – koncept Slovenia Austria Germany France Italian Regions

e-EHIC procesní model Access to the Health Care Data capture Identification Verification Trustworthy dataset Definition: an electronic European Health Insurance Card (e-EHIC) is a digital process with the result of a trustworthy data set for entitlement at the healthcare provider. Chip Card Reading Optical Scanning Data Typing

Simplified data & € flows (France-Germany ) CLEISS Hospital In Paris Clearing office CLAIMSEUROS Patient presenting the EHIC or a chip Card CNAM DVKA E125 Claims AOK Clearing interstate claims € CPAM

Running Portal EHIC database SmartCard database Target for 2006 EHIC & SC database

Multifunction x Multiapplication  Health and health insurance card (1996) Hospital in Litoměřice

e-security … principy  technické zabezpečení dat včetně jejich předávání a ukládání  distribuovaná archivace údajů  řízení přístupu a audit přístupu údajům  interoperabilita a harmonizace (formátů, pravidel a slovníků objektů): př. XML, SNOMED…  procesní modely: GIF (Global Interoperability Framework) eESCC

Issuer Content provider User Applic. provider Access provider R&C Authority GIF – základní role a procesy

Issuer Content provider User Applic. provider Access provider R&C Authority Issuer Content provider User Applic. provider Access provider R&C Authority Issuer Content provider User Applic. provider Access provider R&C Authority Interperabilita

eESCC IOP Model Issuer Content provider User Applic. provider Access provider R&C authority Issuer Content provider User Applic. provider Access provider R&C authority Host smart card community

IAS Platform application infrastructure Additional Applications card application infrastructure Connectivity card application infrastructure Human Interface card application infrastructure Security card 0 Resulting Architecture

Smart Card Information System Model  Example #6 : ATM transaction with user interface controlled by Issuer NOT ON-US Application

Shrnutí  digitální obrazy osob a objektů jsou šikovné, ale působí problémy (..peníze MONDEX)  už ne počítačoví odborníci versus laici, ale informačně gramotní a negramotní občané  e-safety a e-security jsou podpůrné nástroje

Děkuji za pozornost