STŘEVNÍ PARAZITI PETRA KUBÁČKOVÁ OKM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mezidruhové vztahy: kompetice predace, parazitismus, mutualismus atd.
Advertisements

Etiologická patologie
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:
 je to akutní onemocnění - dojde k zánětlivým změnám v plicní tkáni - má různé příčiny: infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením.
Mikrobiologie Mikroorganismy.
Mnohobuněční živočichové Obr.1
Jednobuněční Ploštěnci Hlístice.
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou pohlavní.
Alimentární intoxikace
PARAZITOLOGIE - literatura:
Alimentární onemocnění
TĚLESNÁ TEPLOTA.
Motolice (Trematoda).
Motolice Třída ploštěnců.
PLOŠTĚNCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Tasemnice (Cestoda).
Listerióza a nutriční toxikologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
STŘEVNÍ INFEKCE BAKTERIÁLNÍ A VIROVÉ
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Choroby střev.
Prvoci Výtrusovci.
Rotifera a Nematoda 2010.
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Alimentární onemocnění
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Protiinfekční imunita 2
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
PARAZITOLOGIE PETRA KUBÁČKOVÁ OKM.
Mikrobiologický ústav LF MU Brno
Metabolismus parazitických helmintů a arthropod. Helminti Nematoda, trematoda, cestoda Krevní/tkáňoví X „lumenální“ Dokáží zpracovat glykogen Dospělci.
Mikroby lidského těla – RV2BP_MIKR
PLOŠTĚNCI Dělení: PLOŠTĚNKY MOTOLICE TASEMNICE.
Hlísti Žijí volně (ve vodě, v zemi) nebo parazitují na rostlinách či živočiších Podílí se i na zúrodňování půdy Tělo: Jsou odděleného pohlaví Mají zřejmou.
 Jedna z nejnebezpečnějších chorob na světě  Virus - Bundibugyo, Pobřeží slonoviny, Reston, Súdán a Zair  První zmínky Yambuku  Lidé i zvířata.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Parazitární nákazy s alimentárním přenosem MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU.
Parazitární nákazy s alimentárním přenosem
Ploštěnci.  Říše : živočichové  Kmen: ploštěnci  Třída :tasemnice Binomické jméno : Tasemnice dlouhočlenná Taenia solium Tasemnice bezbranná Taenia.
ALIMENTÁRNĚ PŘENOSNÉ ZOONÓZY Bakalářská práce VypracovalaKristýna Šromová.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Paraziti (prvoci, červi, členovci) I. Prvoci Giardia intestinalis Patogenita: vodnaté průjmy Terapie: metronidazol Dg.: cysty a trofozoiti ve stolici,
MIKROSKOPIE. Gramovo barvení Pamatujte na „VLAS „ : Violeť 30 s, lugol 30 s, alkohol 15 (až 20) s, oplach vodou, safranin 60 s, oplach Gramovo barvivo.
 Parazité jsou klinicky významní živočiši, ne vždy mikroskopičtí  Lze je členit dle umístění v organismu, zoologických kritérií a dalších vlastností.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Kmen: Hlísti. Dvouvrstevní živočichové, protáhlé, nečlánkované, k oběma koncům se zužující tělo Na povrchu těla je silná kutikula Mají nepravou tělní.
ZOONÓZY Monitoring zoonóz
Jak nám parazité škodí aneb jarní „úklid“ těla.
Paraziti (prvoci, červi, členovci)
Jednobuněční.
Laboratoř lékařské parazitologie PaÚ AV ČR
Lékařská mikrobiologie pro ZDRL
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Bonus k parazitologii (téma P06 pro Bi7170c)
Infekční onemocnění – semestrální práce
Bonus k parazitologii (téma J12)
Onemocnění trávicí soustavy.
Doplňkové téma (J14) Autor prezentace: Ondřej Zahradníček
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Nebezpečné choroby srstnaté zvěře Pavel Kalina Nikola Senohrábková Systém řízení a kontrolní metody v myslivosti UTSS.
HLÍSTI.
TERAPIE A PREVENCE PARAZITÓZ
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Transkript prezentace:

STŘEVNÍ PARAZITI PETRA KUBÁČKOVÁ OKM

STŘEVNÍ PARAZITI vyvolávají onemocnění lokalizované ve střevě vyskytují se na celém světě s výrazně vyšší prevalencí v zemích s teplým klimatem a nedostatečnou hygienickou úrovní k nákaze dochází perorální cestou po požití kontaminované vody nebo potravin, výjimečně jinou cestou (průnikem larev přes kůži) Vajíčka mnohobuněčných, cysty a spóry jednobuněčných. Schistosomy, měchovci.

STŘEVNÍ PARAZITI Jednobuněční: Coccidia Amoebae Flagellates Mnohobuněční: Nematodes Trematodes Cestodes Dosahují velikosti od několika mikrometrů až po několik metrů.

COCCIDIA Isospora belli Cryptosporidium spp. Cyclospora cayetanensis Vesměs vnitrobuněční paraziti, rozšíření po celém světě, s největší prevalencí v tropech a subtropech, u nás většina infekcí importována. ISOSPORA BELLI Tato kokcidie obvykle působí lehké, samoúzdravné průjmy, ale může být problémem u imunosuprimovaných pacientů (AIDS), častější v oblastech s horší hygienou. Dg: charakteristické oocysty Ter.. COT (pokud je nutná) CRYPTOSPORIDIUM PARVUM Průjmy obvykle po požití kontaminované vody nebo po kontaktu se zvířaty (AIDS- životohrožující infekce – terapie:nitazoxanide, azithromycin) spolehlivá terapie neexistuje Dg: barvení dle Miláčka Ter:symptomatická, rehydratace CYCLOSPORA CAYETANENSIS Intracelulárně ve střevní mukóze, průjmy spojené se špatnou hygienou, častější u imunokompromitovaných pacientů Dg: barvení dle miláčka Ter: lehké infekce symptomaticky, nutná rehydratace, těžší infekce COT Každoroční epidemie v USA a v Kanadě způsobené kontaminovanými malinami dovezenými z Guatemaly.

AMOEBAE Entamoeba histolytica střevní projevy – krvavý průjem mimostřevní projevy – abscesy vnitřních orgánů (jater) ENTAMOEBA HISTOLYTICA V potravinách a nápojích, zdrojem jsou chronicky nemocní nebo latentně infikovaní jedinci. Invaduje mukozu tlustého střeva, tvoří charakteristické ulcerativní léze a působí profuzní krvavé průjmy (amébová disentérie), systémové infekce, zejména abscesy vnitřních orgánů (jater), které se mohou objevit i bez předcházející dyzentérie, amébová kolitida má mírnější příznaky, střídají se průjmy a zácpa. Dg: přímý průkaz (histologické vyšetření střeva, aspirát z jaterního abscesu), stolice (obvykle cysty – čtyřjaderné, 10-15μ, chromidie, mikroskopicky neodlišitelné od cyst E. dispar (odlišení pomocí PCR v NRL pro tropické infekční nemoci v Praze) Ter: akutní amébiáza MTR, tinidazol

FLAGELLATES Giardia intestinalis chronický průjem nejčastěji postiženy malé děti GIARDIA INTESTINALIS Parazituje na povrchu mukózy horního tenkého střeva, přítomnost velkého množství parazitů může vést k malabsorpci tuků a chronickému průjmu, k nakažení dojde nejčastěji po požití kontaminované vody, nejvíce postiženy bývají malé děti Dg: vyšetření stolice (typické cysty), duodenální aspirát (trofozoiti) Dientamoeba fragilis – patogenní trichomonáda, trofozoity jedno nebo dvoujaderné, žije v tlustém střevě, působí intermitentní průjem a bolesti břicha, často spojené s nevolností, zvracením, plynatostí a schváceností, zajímavá je koinfekce s roupy vzhledem k přenosu. DG.: čerstvá stolice, nativ, barvený preparát, kultivace, PCR

HELMINTI Nematodes Trematodes Cestodes

NEMATODES Ascaris lumbricoides Trichuris trichiura Enterobius vermicularis Infekce střevními červy jsou obvykle spojeny se špatnou hygienou, některé infekce jsou velmi časté, zvláště v tropech a subtropech, infestace malým množstvím červů je většinou symptomatická, těžké infekce působí problémy zejména u malých dětí (narušení vývoje) ASCARIS LUMBRICOIDES Běžný parazit, více než miliarda lidí nakažena TER.: levamisol TRICHURIS TRICHIURA Často nacházen spolu se škrkavkou, dospělci žijí hlavovou částí těla zanoření do mukózy tlustého střeva, samička produkuje stovky charakteristických „citronkovitých“ vajec, nemá migrační fázi a dospělí červi se vyvíjejí striktně v tlustém střevě. Masivní infekce u malých dětí může způsobit rektální prolaps. TER.: mebendazol, albenazol MĚCHOVCI Jsou hojně rozšířeni v tropech a subtropech, dvě species – Ancylostoma duodenale a Necator americanus produkují nerozlišitelná vajíčka (proto označení měchovci), živí se krví, pohybují se ve střevní mukóze, čímž způsobují drobné krvácející léze. Tyto dvě věci jsou odpovědné za hlavní patologickou manifestaci těžké infekce – sideropenickou anémii (poruchy metabolismu železa).

TREMATODES Schistosoma mansoni Fasciola hepatica Fasciolopsis buski Vesměs exotické motolice, které se u nás nevyskytují, pouze jako ojedinělý import většinou z Asie, po požití syrových nebo málo tepelně upravených vodních živočichů nebo rostlin, s výjimkou S. mansoni, která proniká aktivně přes neporušenou kůži. Dg.: vyšetření stolice na přítomnost charakteristických vajíček, pomocnou metodou je serologie TER.: praziquantel je lékem volby

CESTODES Taenia saginata Taenia solium Diphyllobothrium latum Hymenolepis nana T. Saginata (3-10m) a T. solium (2-3m), vajíčka se nedají rozlišit (T. solium se u nás prakticky nevyskytuje, po požití vajec se může vyvinout vážné epileptiformní onemocnění – cerebrální cysticerkóza), infekce T. saginata je obvykle asymptomatická. DG.: nález typického segmentu ve stolici, podle vajíček se obě tasemnice nedají rozlišit, T. solium má háčky i přísavky, T. saginata jen přísavky TER.: jedna dávka praziquantelu je obvykle úspěšná, niclosamid se dá také použít, lék ale naruší červa, takže může dojít k uvolnění vajíček ve střevě a v případě T. solium k autoinfekci, terapie cerebrální cysticerkózy je problematická (albendazol, praziquantel) Diphyllobothrium latum (10-17m), výskyt ve velkých jezerech a řekách v Pobaltských zemích Po požití sladkovodních ryb, infekce je obvykle asymptomatická, ale byla popsána forma perniciózní anémie v důsledku kompetice parazita s hostitelem o vitamin B12. DG.: charakteristická vajíčka TER.: niclosamide, praziquantel Hymenolepis nana 2-4 cm dlouhá tasemnice, má jednoduchý vývojový cyklus, infekce je obvykle asymptomatická TER.: praziquantel, niclosamide

DĚKUJI ZA POZORNOST