GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Advertisements

Potraviny rostlinného původu
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Zelenina.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Strava při zánětu jater
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Omáčky Základy omáček Zahuštění omáček Ochucení omáček
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Polévky Tec 1 / str
Přílohy.
Omáčky.
BE soup 1 Kuřecí vývar se zeleninou a rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Hrachová 16,60 Kč / 21,- Kč Středa.
BE soup 1 Slepičí vývar s rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Rajská s těstovinou 16,60 Kč / 21,- Kč Středa.
BE soup 1 Zeleninový vývar s rýží a hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Zelná s uzeninou 10,60 Kč / 16,- Kč Pátek.
BE soup 1 Kuřecí vývar se zeleninou a rýží 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Rajská s těstovinou 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
ÚTERÝ Polévka Risi - bisi 20,- Kč Polévka Fazolová s uzeninou 25,- Kč.
Středa BE soup 1 Kuřecí s drobením 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Kulajda s houbami 16,60 Kč / 21,- Kč.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí se zeleninou a rýží 20,- Kč Polévka Bramborová s paprikou 25,- Kč.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Úterý BE soup 1 Hovězí vývar se zeleninou a masovými knedlíčky 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 BE – Krémová polévka ze špenátu a sýrem 16,60 Kč / 21,-Kč.
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
BE soup 1 Zeleninový vývar s rýží a hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Zelná s uuzeninou 16,60 Kč / 21,- Kč Pátek.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PÁTEK Polévka Slepičí vývar s drůbky a těstovinou 20,- Kč Polévka Rybí polévka 25,- Kč.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí po italsku 20,- Kč Polévka Houbový krém 25,- Kč.
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo.
PONDĚLÍ Polévka Drůbeží vývar s nudlemi 20,- Kč Polévka Květáková 25,- Kč.
ÚTERÝ Polévka Kuřecí vývar s drobením 20,- Kč Polévka Hrachová 25,- Kč.
13. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
9. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s krupicí a vejcem
6. – 10. června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
BE soup 1 BE soup 2 Česnečka s bramborem Kulajda s houbami
BE soup 1 Toskánská 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Bramboračka s houbami
Hovězí vývar s rýží a kapustou
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s rýží a hráškem
Zeleninový vývar s rýží a hráškem
11. dubna – 15. dubna PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Příprava drůbeže vařením, dušením
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
5.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Hovězí vývar se zeleninou a smaženým hráškem
10. – 14. října PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Slepičí se zeleninou a fridátovými nudlemi
Hovězí vývar se zeleninou a drobením
Hovězí se zeleninou a smaženým hráškem
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Slepičí se zeleninou a fridátovými nudlemi
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
8.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
25.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Transkript prezentace:

GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU Vítám vás u 1. části prezentace projektu „GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU“.

Naše národní kuchyně

          Základní suroviny české kuchyně Polévky Omáčky Přílohy  Bezmasá jídla  Masitá jídla  Zabijačkové hody  Studená kuchyně  Moučníky  Nápoje

1. setkání           Základní suroviny české kuchyně Polévky Omáčky  Přílohy  Bezmasá jídla  Masitá jídla  Zabijačkové hody  Studená kuchyně  Moučníky  Nápoje

2. setkání Bezmasá jídla Masitá jídla Zabijačkové hody

3. setkání Studená kuchyně Moučníky

4. setkání Nápoje

Suroviny české kuchyně

Ovoce Zelenina Brambory Obiloviny Luštěniny Houby Koření Mléko Vejce Maso Masné výrobky

Ovoce

Jádrové Jablka Hrušky

Peckové Třešně Švestky Meruňky

Lesní plody Jahody Borůvky Maliny Ostružiny Brusinky

Skořápkové Vlašské ořechy Lískové oříšky

Zelenina

Kořenová Mrkev Petržel Celer Křen

Košťálová Zelí Kapusta Květák Kedlubna

Listová Salát Špenát

Cibulová Cibule Pór Česnek

Brambory

Bramborová kaše Brambory naloupačku Bramborové placky Bramborák Lepenice Škubánky

Obiloviny

Krupicové nočky Krupicová kaše Lívance Palačinky

Luštěniny

Hrachová kaše Čočka nakyselo Kočičí svarba Kočičí tanec

Houby

Kyselo Kulajda Houbová smaženice Černý kuba

Koření

bazalka bobkový list dobromysl hřebíček kmín majoránka nové koření paprika pepř saturejka skořice tymián zázvor

Mléko

Vejce

Maso a masné výrobky

Vepřová pečeně, houskový knedlík, zelí Znojemská hovězí pečeně Sekaná pečeně Zajíc na smetaně Kachna po staročesku Posvícenská husa Nadívané kuře Smažený kapr Tlačenka Jitrnice a jelítka Utopenci

Polévky

Bramborová polévka (Bramboračka) brambory kořenová zelenina houby voda mrkev petržel celer houby voda

Pohádka: Honza málem králem (Sekyrková polévka) česnek sůl majoránka sádlo (máslo) jíška Pohádka: Honza málem králem (Sekyrková polévka)

Česneková polévka (Česnekačka - oukrop) česnek starší chléb voda sůl kmín sádlo (máslo)

Kulajda brambory houby voda kopr smetana sůl kmín hladká mouka vejce ocet

Další polévky Zelná polévka (zelňačka) Dršťková polévka Rybí polévka (vánoční) Čočková polévka Hrachová polévka Slepičí polévka Hovězí polévka Žebračka

Omáčky

Koprová omáčka kopr voda smetana sůl hladká mouka ocet, cukr

Rajčatová omáčka (Rajská omáčka) rajčatový protlak (rajská jablíčka) voda cibule koření nové koření tymián bobkový list pepř

hladká mouka sůl citrónová šťáva, cukr

Křenová omáčka křen mléko hladká mouka sůl citrónová šťáva, cukr

Další omáčky Cibulová Česneková Hořčicová Houbová Šípková Znojemská

Přílohy

Brambory Vařené brambory Bramborová kaše Šťouchané brambory Bramborový salát

Bramborová kaše brambory vařené mléko máslo sůl

Brambory šťouchané brambory vařené cibule máslo

Bramborový salát brambory vařené sladkokyselé okurky cibule sůl pepř majonéza

Knedlíky Houskový knedlík Bramborový knedlík Karlovarský knedlík

Houskový knedlík hrubá mouka mléko vejce housky sůl kypřící prášek

Bramborový knedlík po staročesku brambory vařené hrubá mouka krupice vejce mléko máslo sůl

Karlovarský knedlík hrubá mouka mléko vejce housky sůl máslo

Chlupatý knedlík brambory syrové hrubá mouka vejce sůl

Rýže

Luštěniny hrách čočka fazole

Použité prameny Fialová, J. A., Styblíková, K. Česká kuchyně. Praha: Artia 1987. Kolektiv autorů Velká česká kuchařka. Praha: Český literární klub 1992. Příručka hospodyněk na rok 1940. Praha: Železniční konsum 1939.

Internetové stránky - obrázky www.toprecepty.cz www.4zszdar.cz www.ceskenoviny.cz www.lidovky.cz www.mineralfit.cz www.coop.cz kottas.beril.cz sochova.blog.denik.cz