GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU Vítám vás u 1. části prezentace projektu „GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU“.
Naše národní kuchyně
Základní suroviny české kuchyně Polévky Omáčky Přílohy Bezmasá jídla Masitá jídla Zabijačkové hody Studená kuchyně Moučníky Nápoje
1. setkání Základní suroviny české kuchyně Polévky Omáčky Přílohy Bezmasá jídla Masitá jídla Zabijačkové hody Studená kuchyně Moučníky Nápoje
2. setkání Bezmasá jídla Masitá jídla Zabijačkové hody
3. setkání Studená kuchyně Moučníky
4. setkání Nápoje
Suroviny české kuchyně
Ovoce Zelenina Brambory Obiloviny Luštěniny Houby Koření Mléko Vejce Maso Masné výrobky
Ovoce
Jádrové Jablka Hrušky
Peckové Třešně Švestky Meruňky
Lesní plody Jahody Borůvky Maliny Ostružiny Brusinky
Skořápkové Vlašské ořechy Lískové oříšky
Zelenina
Kořenová Mrkev Petržel Celer Křen
Košťálová Zelí Kapusta Květák Kedlubna
Listová Salát Špenát
Cibulová Cibule Pór Česnek
Brambory
Bramborová kaše Brambory naloupačku Bramborové placky Bramborák Lepenice Škubánky
Obiloviny
Krupicové nočky Krupicová kaše Lívance Palačinky
Luštěniny
Hrachová kaše Čočka nakyselo Kočičí svarba Kočičí tanec
Houby
Kyselo Kulajda Houbová smaženice Černý kuba
Koření
bazalka bobkový list dobromysl hřebíček kmín majoránka nové koření paprika pepř saturejka skořice tymián zázvor
Mléko
Vejce
Maso a masné výrobky
Vepřová pečeně, houskový knedlík, zelí Znojemská hovězí pečeně Sekaná pečeně Zajíc na smetaně Kachna po staročesku Posvícenská husa Nadívané kuře Smažený kapr Tlačenka Jitrnice a jelítka Utopenci
Polévky
Bramborová polévka (Bramboračka) brambory kořenová zelenina houby voda mrkev petržel celer houby voda
Pohádka: Honza málem králem (Sekyrková polévka) česnek sůl majoránka sádlo (máslo) jíška Pohádka: Honza málem králem (Sekyrková polévka)
Česneková polévka (Česnekačka - oukrop) česnek starší chléb voda sůl kmín sádlo (máslo)
Kulajda brambory houby voda kopr smetana sůl kmín hladká mouka vejce ocet
Další polévky Zelná polévka (zelňačka) Dršťková polévka Rybí polévka (vánoční) Čočková polévka Hrachová polévka Slepičí polévka Hovězí polévka Žebračka
Omáčky
Koprová omáčka kopr voda smetana sůl hladká mouka ocet, cukr
Rajčatová omáčka (Rajská omáčka) rajčatový protlak (rajská jablíčka) voda cibule koření nové koření tymián bobkový list pepř
hladká mouka sůl citrónová šťáva, cukr
Křenová omáčka křen mléko hladká mouka sůl citrónová šťáva, cukr
Další omáčky Cibulová Česneková Hořčicová Houbová Šípková Znojemská
Přílohy
Brambory Vařené brambory Bramborová kaše Šťouchané brambory Bramborový salát
Bramborová kaše brambory vařené mléko máslo sůl
Brambory šťouchané brambory vařené cibule máslo
Bramborový salát brambory vařené sladkokyselé okurky cibule sůl pepř majonéza
Knedlíky Houskový knedlík Bramborový knedlík Karlovarský knedlík
Houskový knedlík hrubá mouka mléko vejce housky sůl kypřící prášek
Bramborový knedlík po staročesku brambory vařené hrubá mouka krupice vejce mléko máslo sůl
Karlovarský knedlík hrubá mouka mléko vejce housky sůl máslo
Chlupatý knedlík brambory syrové hrubá mouka vejce sůl
Rýže
Luštěniny hrách čočka fazole
Použité prameny Fialová, J. A., Styblíková, K. Česká kuchyně. Praha: Artia 1987. Kolektiv autorů Velká česká kuchařka. Praha: Český literární klub 1992. Příručka hospodyněk na rok 1940. Praha: Železniční konsum 1939.
Internetové stránky - obrázky www.toprecepty.cz www.4zszdar.cz www.ceskenoviny.cz www.lidovky.cz www.mineralfit.cz www.coop.cz kottas.beril.cz sochova.blog.denik.cz