Mikoláš Aleš - život a dílo ve vazbě na jeho pobyt na Suchdole listopad 1877 - duben 1879 Fr. Halas „Aleš počeštil čeho se dotkl. Nikde a nikým nebylo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Advertisements

2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Téma: Středověká literatura
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
ČESKÝ IMPRESIONISMUS 90. léta 19. století.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
malíř a ilustrátor 19.stol.
ROMÁNSKÁ KULTURA.
Karel Čapek.
Nejvýznamnější představitel historické prózy 19.století
REALISMUS Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ OTEVŘENÁ Název materiálu:
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Národní divadlo 5. ročník
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Mikoláš Aleš
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_19_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Kultura 2. poloviny 19. století, Národní divadlo
Česká kultura.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Klasicismus v Čechách Konec 18. století.
Zájem o česká divadelní představení – projev zájmu o českou kulturu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- sochařství a malířství 19.století PhDr. Pavlína Mikulcová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_19.
Královehradecký kraj - procvičování
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
Národní divadlo 8. ročník.
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
Historická tvorba – 19. stol.
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov AUTOR: Mgr. Alena Malíková NÁZEV:VY_32_INOVACE_20: Vlastivěda 5.ročník TEMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_I-A-19. Narozen 2. března 1824 v Litomyšli Zemřel 12. května 1884 v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Libušin soud Prezentaci zpracovaly: Natálie Janíčková, Tereza Cahová, Tereza Burianová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_Vl.4.r.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
ŠABLONA III/2 REALISMUS V 19. STOLETÍ Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
ŠABLONA III/2 MIKOLÁŠ ALEŠ
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
 Narozen: 12. května 1820  Úmrtí: 8. prosince 1871  Pohřben: Olšanské hřbitovy  Národnost: Čech Josef Mánes.
 Narozen: 12. května 1820  Úmrtí: 8. prosince 1871  Pohřben: Olšanské hřbitovy  Národnost: Čech Josef Mánes.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Transkript prezentace:

Mikoláš Aleš - život a dílo ve vazbě na jeho pobyt na Suchdole listopad 1877 - duben 1879 Fr. Halas „Aleš počeštil čeho se dotkl. Nikde a nikým nebylo češství tak korunováno jako právě jím“   Zpracováno v rámci kurzu U3V Památky Prahy (mezi Starým a Novým Městem) FD ČVUT – zimní semestr 2014   doc. RNDr. Květa Lejčková, CSc.

1887 1912

Část životopisu vážící se k pobytu M. Alše na Suchdole Datum narození 18. 11. 1852 Mirotice pobyty Mirotice, Písek, Praha rodiče, 2 bratři, strýc Tomáš Fanfule Akademie výtvarných umění v Praze spolužák František Ženíšek 1876 účast na demonstraci, vyloučení z Akademie pozvání Alexandra Brandejse na Suchdol

Brandejsův statek v r. 1877

Brandejsům statek v r. 2014

Význačné osobnosti našich dějin, které byly hosty A Význačné osobnosti našich dějin, které byly hosty A. Brandejse na Suchdole v době, kdy zde působil M.Aleš A. Brandejs F. Ženíšek J. Zeyer

V. Myslbek F. Schikaneder A. Chittussi

Část dopisu, který M. Aleš napsal své milé Marině Kailové v prosinci 1877 při svém pobytu u A. Brandejse na Suchdole „…dílo na kterém pracuji se nazývá Báj o vlasti. Je to práce sestávající z kreseb, na každé jedné z těch kreseb jest hlavní osobou hrdina, který zosobňuje jak duševní, tak přírodní síly, stránky a dary naší země. Mám ještě rozdělané dva cykly, jeden z nich se nazývá Vlast a druhý Živly. Mohu tě ubezpečit, že až doposud je velmi málo podobných věcí u nás. Jediný nebožtík Josef Mánes dal těmto věcem jakýs směr, od něho opět velká je mezera. Tak se nemohu dočkat jara, neboť již prahnu po výsledcích… „

Účast M. Aleše v konkurzu o výzdobu Národního divadla A. Brandejs vyzval M. Aleše k účasti M. Aleš vyzval F. Ženíška ke spoluúčasti v únoru 1879 byl návrh pod názvem „Okřídlená paleta“ komisí přijat s F. Ženíškem vyhráli konkurz – vyhráli 1.cenu 29.4.1879 se M. Aleš oženil s Marinou končí pobyt M.Alše na Suchdole – nejšťastnější a nejplodnější období jeho tvorby

Obraz Setkání Jiřího z Poděbrad s Matyášem Korvínem, který M Obraz Setkání Jiřího z Poděbrad s Matyášem Korvínem, který M. Aleš namaloval při svém pobytu na Suchdole

Připomenutí další tvorby M Připomenutí další tvorby M.Alše, která byla vytvořena při jeho pobytu na Suchdole obrazy : Husitský král, Zavraždění knížete Svatopluka, Břetislav a Jitka, Zasviť mi ty slunko zlaté, Jezdecká šarvátka a mnoho dalších. Zachycení suchdolské krajiny v obrazech: Májový triptich, Hudba, Malířství aj. Ex libris pro A. Brandejse: „Nikolaus Aleš pictor Bohemus Miroticensis při dvoře Alexandra Brandejse na Sukdole „

Stručný výklad k Alšovým lunetám z cyklu Vlast Stráž na pomezí – dva bojovníci na hranicích pátrají po nepříteli, který čeká na příležitost, aby vnikl do země Pověsti a osudy – u ohně sedí děd, dcera a vnuk. Jinoch, budoucí bohatýr, ústřední postava cyklu, poslouchá vyprávění děda, který hájí svobodu české země. V jinochovi probudí touhu po hrdinských činech, jimiž by prospěl své vlasti Domažlice – mladý bohatýr v pohraničních hvozdech odráží mlatem stvůry symbolizující nepřítele Léčivá zřídla – bohatýr v očistné koupeli se stává nezranitelným, vstoupí do něho síly rodné země Rudohoří – titánský kovář kuje nový meč pro obranu vlasti Severní průsmyky- ze severu nejčastěji vniká nepřítel do země. Proto tu bohatýr s novou zbrojí v čele druhů odráží vetřelce Jizera – česká krajina pod Troskami s vodními žínkami. Lákají hrdinu k hrám. Ten se nedá svést, vlast ho ještě potřebuje. Trutnov – opět propuká boj tentokrát s lítou saní zosobňující vnitřního nepřítele: nesvornost, vnitřní rozbroje Krkonoše – hrdina byl raněn, dobrá víla mu ošetřuje rány horskými bylinami, zvláště diviznou Dvůr Králové – pod lípou zpívá bohatýr hrdinskou píseň o vlasti, muži si uvědomí svou povinnost k vlasti Chrudimsko – bohatýr se setkává s bohem stád Velesem, vypráví mu o svém poslání a dostává od něho na cestu nejlepšího oře Táborsko – bohatýr přijíždí k sedlákům, předkům příštích husitů a předává jim své poslání bránit vlast.

Naučná stezka věnovaná pobytu M. Alše na Suchdole

Alšova vyhlídka na Tiché údolí

Základní devítiletá škola M.Alše (nová a stará budova)

Alšův pomník v Suchdole v blízkosti základní školy

Alšův pomník v Suchdole na Suchdolském náměstí

Literatura: V. Laštovka: Kapitoly z minulosti Suchdola a Sedlce, Scriptorium 1999 N. Blažíčková-Horová, České malířství 19. století, Národní galerie v Praze, 1998 http://miroticko.webnode.cz/mikolas-ales http://jewishmuseum.cz