Kateřina Hendrychová, 9.A

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZLATO.
Advertisements

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Měď, stříbro, zlato.
Sulfidy I. Autor: Mgr. Marian Solčanský
Drahokamy Označení pro vzácně se vyskytující nerosty
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Chemické prvky - nekovy
PŘÍRODOPIS - 9. ročník PRVKY.
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Minerály Prvky nekovové Uhlík C – dvě podoby.
PRVKY.
Úvod do systému minerálů, prvky
Systematická mineralogie Sulfidy
SULFIDY Ec.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
nejdůležitější minerály
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vy_32_INOVACE_ZB04_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Mineralogický systém Prvky
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil. 1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Třídění podle chemického složení
CZ.1.07/1.1.10/
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
Stříbro.
Př_128_Mineralogie_Prvky Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Systematická mineralogie Prvky 2
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Zlato, Stříbro Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: roč. Stručná anotace: Seznámení se základními.
Škola:. Základní škola Kladruby
Zlato a stříbro.
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Uhlík, síra, fosfor.
Prvky nekovové Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , říjen.
zpracoval: Michal Kuča
Třídění nerostů - prvky kovové
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Prvky vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Mineralogie.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KOVY STŘÍBRO, ZLATO, HOŘČÍK, RTUŤ. STŘÍBRO latinský název Argentum značka Ag vlastnosti: stříbrolesklý, na vzduchu se pokrývá vrstvičkou sulfidu stříbrného.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 - PŘ – RUDY 2- DRAHÉ KOVY Autor: Denisa Štelzigová.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
ZLATO Přírodní zlato je jen málokdy ryzí, většinou obsahuje příměs Ag (1 – 15 %) a jiných prvků. Odrůdy zlata s 20 – 50 % stříbra jsou označovány.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_P9-001 MINERALOGIE 1 - PRVKY Název školy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
RUDY A DRAHÉ KOVY Filip Svoboda.
Třídění podle chemického složení
MINERÁLY SULFIDY.
Mineralogický systém Oxidy (kysličníky)
Transkript prezentace:

Kateřina Hendrychová, 9.A stříbro měď síra grafit (tuha) diamant zlato PRVKY Kateřina Hendrychová, 9.A

OBECNĚ Podle chemického složení z devíti tříd prvky řadíme do třídy I. PRVKY (ELEMENTY) V přírodě existuje přes 20 nerostů tvořených samostatnými prvky a některé minerály se v přírodě jako prvky vyskytují. V přírodě nacházíme prvky: kovové (kovy): zlato (Au), stříbro (Ag), měď (Cu) nekovové (nekovy): síra (S) nebo dvě formy uhlíku (C) – grafit a diamant. Nacházejí široké uplatnění v řadě oborů. Zlato a stříbro jsou používány jako drahé kovy v klenotnictví nebo zdravotnictví. Měď, diamanty a grafit především v technických oborech. Ryzí kovy jsou v přírodě nápadné barvou, vysokou hustotou, mají kovový lesk a jsou ohebné a kujné. Často jsou dobrými vodiči elektrického proudu.

ZLATO Zlaté cihly zlato Složení: zlato, Au Barva: kovově žlutá, často světlejší odstíny Vlastnosti: snadno tvarovatelné, měkké, kujné, vynikající tepelná a elektrická vodivost Získání a Výskyt: V přírodě se ryzí zlato často vyskytuje v křemenných žilách, odkud se při zvětrávání uvolňuje. Vodní toky je přenášejí a ukládají do svých náplavů v podobě valounů, drobných zrnek nebo šupinek (tzv. zlatinky) Ty lze získávat rýžováním. Velkou část z našich zlatonosných toků (např. Otavy) vyrýžovali už Keltové. Dodnes lze zlato rýžovat na některých říčkách, ale je to pouze atraktivní zábava. Největší ložiska: USA Jihoafrická republika 40%svět.produkt. Austrálie U nás: Jílové u Prahy, Kašperské Hory, Zlaté Hory v Jes.; zahraničí ještě: Kanada, Rusko (Sibiř), Rumunsko Také se získává chemicky z nezvětralých hornin, ale používají se přitom látky, které mohou při úniku z úpravny kontaminovat životní prostředí. Využití: bankovnictví (př. zlaté cihly), šperkařství, zubní lékařství, výroba elektrotechnických součástek (př. Čipy) Ryzí zlato má 24 karátů Zlaté cihly zlato

STŘÍBRO Složení: stříbro, Ag Barva: oproti zlatu není na vzduchu tak stálé a mění svou barvu z kovově bílé na tmavě šedou až černou Vlastnosti: vynikající tepelná a elektrická vodivost, vynikající odrazivost světla, měkké, snadno tvarovatelné, kujné(z 1 kg stříbra je možné vykovat až 2 km dlouhý drátek), Vznik: krystalizací z horkých roztoků Výskyt Kutná Hora, Jihlava, Jáchymov, Příbram; Norsko, Kanada Využití: elektrotechnika (CD, DVD, el. spoje), černobílá fotografie, šperkařství, mincovnictví, výroba zrcadel, zubařství (plomby), textilní průmysl (antibakteriální ponožky) stříbro Stříbrný prstýnek Stříbrné cihly a mince

MĚĎ Měděné drátky měď Složení: měď, Cu Barva: kovově červená, někdy nahnědlá Vlastnosti: kujná, vynikající tepelná a elektrická vodivost, snadno se opracovává Vznik: výlevné horniny s velmi nízkým obsahem křemíku (Podkrkonoší); cementační zóna žilných ložisek (Borovec, Horní Slavkov) Výskyt: v ČR jen mineralogické výskyty; Maďarsko, Velká Británie, USA V přírodě ryzí nebo ve sloučeninách Čistá většinou vytváří kusové agretáty, jen vzácně krystalizuje. Sehrála významnou roli v historii metalurgie, ale taky v dějinách lidstva (doba měděná) Využití: vodiče, elektrotechnika, slitiny Poznámka: zvětrává na malachit a azurit Měděné drátky měď

SÍRA síra Složení: síra, S Barva: žlutá Vlastnosti: měkká, silný lesk na krystalových plochách, charakteristický zápach, Vznik: srážením ze sirných par v blízkosti sopek, činností bakterií Výskyt: Polsko (Tarnobrzeg), Itálie (Sicílie), USA Využití: chemický průmysl (výroba H2SO4, barev, pesticidů apod.), pyrotechnika, textilní prům. (bělení), potravinářství (desinfekce) Poznámka: při spalování se oxiduje na štiplavý SO2 (oxid siřičitý) Jako chemický prvek vytváří síra v přírodě sloučeniny – nejčastěji sulfidy a sírany síra

GRAFIT Tuha v tužce grafit Neboli TUHA Složení: uhlík, C Barva: tmavě šedá až černá Vlastnosti: jediný nekovový vodič elektřiny, křehký, žáruvzdorný, nerozpustný, měkký Vznik: přeměnou usazených hornin ze zbytků organických látek Výskyt: v přeměněných horninách: Český Krumlov, Netolice, Jeseníky (Branná) Využití: výroba tužek, žáruvzdorné materiály, elektronika, jaderný průmysl Poznámka: zanechává stopu na papíru Tuha v tužce grafit

Vybroušený diamant=briliant Surový diamant Vybroušený diamant=briliant Diamantový důl DIAMANT Složení: uhlík, C Barva: bezbarvý, žlutá, hnědá, zelená, modrá, černá Vlastnosti: nejtvrdší přírodní látka, jasný s třpytivými plochami Vznik: v kimberlitu (hlubinná vyvřelina s nízkým obsahem křemíku) v hloubce 100-150km pod zemským povrchem za vysoké teploty a tlaku Výskyt: Jihoafrická republika, Rusko, Brazílie Využití: technické využití převládá nad klenotnictvím, šperkařství , brusný materiál Poznámka: V ČR se našly pouze dva diamanty v oblasti Třebenic v Českém středohoří. Široká škála barev a tvarů Nejcennější jsou ty bezbarvé

ZÁPIS DĚLENÍ: kovové (kovy): zlato (Au), stříbro (Ag), měď (Cu) nekovové (nekovy): síra (S) nebo dvě formy uhlíku (C) – grafit a diamant. CHARAKTERISTIKA: -široké uplatnění v řadě oborů. -Zlato a stříbro jsou používány jako drahé kovy v klenotnictví, bankovnictví nebo zdravotnictví. -Měď, diamanty a grafit především v technických oborech. -Ryzí kovy jsou v přírodě nápadné barvou, vysokou hustotou, mají kovový lesk a jsou ohebné a kujné. Často jsou dobrými vodiči elektrického proudu.

ZDROJE obrázky Http://www.Zlatnictvinoemi.Cz/ckfinder/userfiles/images/silverusgov.Jpg Http://www.Kvarkadabra.Net/images/articles/zakaj-je-zlato-zlate- barve_3_original.Jpg Https://web.Natur.Cuni.Cz/ugmnz/mineral/mineral/fotv/med_1.Jpg Http://upload.Wikimedia.Org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/graphiteusgov.Jpg/248 px-graphiteusgov.Jpg Http://leccos.Com/pics/pic/diamant_v_kimberlitu.Jpg Http://www.Nerosty.Cz/large/00093.Jpg http://globe-views.com/dcim/dreams/gold/gold-02.jpg http://phandroid.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2014/04/SilverBars- SilverCoins-Background.jpg http://www.krystalove-sperky.cz/Images/Uvodni/rhodium.aspx http://www.nerosty.cz/stribro--imiter-maroko-bigimg-03575.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/44/Sulfur- sample.jpg/255px-Sulfur-sample.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/44/Penciltip.JPG/220px- Penciltip.JPG http://media.novinky.cz/088/140888-top_foto1-sf5t2.jpg?1275478202 http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/original/Mar2012/962431.jpg?d41d Text Učebnice přírodopisu pro základní školy a víceletá gymnázia – 9.Ročník, nakladatelství Fraus 2007 Http://www.Altman.Cz/co-je-diamant-14.Htm Http://web.Natur.Cuni.Cz/ugmnz/mineral/system.Html#prvky Http://www.Skola.Mezimesti.Cz/302-prirodopis-9- rocnik/files/10%20p%c5%99ehled%20miner%c3%a1l%c5%af%20prvky.Pdf

Děkuji za pozornost 