Konvergenční zprávy, Pakt stability a růstu Hospodářská a měnová unie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Reforma Paktu o stabilitě a růstu a dohled nad makroekonomickými nerovnováhami v EU: hlavní otázky pro ČR Jakub Mazur Vedoucí oddělení 532 Hospodářská.
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
Reforma rozpočtového dohledu EU: Hlavní prvky rámce účinného od prosince 2011 Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně právní a záležitosti EU.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 7. dubna 2014 Rozpočtová odpovědnost a rozpočtová kázeň.
PETR MACH Budoucí vývoj evropské měny Může měnová unie fungovat bez fiskálních pravidel?
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Konvergenční kritéria
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
EVSE 2013 Šárka Horáková. Historie jednotné měny Kolaps Bretton-Woodského systému (1971),nadále však potřeba fixace směnných kursů Evropský měnový systém.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
Struktura a principy Evropského práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Správa hospodářských záležitostí v EU a dlouhodobá vize „skutečné hospodářské a měnové unie“ Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně právní.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
Mezivládní konference 1990/91 - Maastrichtská smlouva
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
EVROPSKÁ UNIE.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Evropská občanská iniciativa
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
Michaela Nečasová Dějiny Evropské unie –
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Rozpočtová odpovědnost a rozpočtová kázeň 25. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Rozšiřování eurozóny Evropská měnová integrace. Vstup zemí SVE do EU - historické milníky n 12/ asociační dohody (evropské) s Pol, Maď, ČSFR (prozatímní.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Záchrana Eura a Budoucnost EU Ingolf Pernice Leona Adamčíková.
Fiskální pravidla v EU – Pakt stability a růstu – Stabilizační/konvergenční programy BIVŠ.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Žaloby k Soudnímu dvoru EU
Žaloby k Soudnímu dvoru EU
Rozpočtová kázeň a rozpočtová odpovědnost
Sociální zabezpečení v EU
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Rozpočtová kázeň a rozpočtová odpovědnost
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

Konvergenční zprávy, Pakt stability a růstu Hospodářská a měnová unie

Pakt stability a růstu Madrid - zasedání ER v prosinci 1995 Madrid - zasedání ER v prosinci 1995 “Rozpočtová disciplína má klíčový význam jak pro úspěch hospodářské a měnové unie tak pro přijetí společné měny veřejností. Je proto nezbytné zajistit, aby po zahájení třetí fáze byly veřejné finance udržovány ve zdravém stavu v souladu s ustanoveními Smlouvy“ “Rozpočtová disciplína má klíčový význam jak pro úspěch hospodářské a měnové unie tak pro přijetí společné měny veřejností. Je proto nezbytné zajistit, aby po zahájení třetí fáze byly veřejné finance udržovány ve zdravém stavu v souladu s ustanoveními Smlouvy“

Pakt stability a růstu Evropská rada v Dublinu - prosinec 1996 Evropská rada v Dublinu - prosinec 1996 „zdůrazňuje potřebu zajistit stálou rozpočtovou disciplínu v 3. fázi HMU a vítá shodu v otázce Paktu stability a růstu.” Evropská rada zde požádala Radu EU (ECOFIN) a Komisi, aby připravila návrh rozhodnutí o Paktu stability a růstu - přijetí v červnu 1997 „zdůrazňuje potřebu zajistit stálou rozpočtovou disciplínu v 3. fázi HMU a vítá shodu v otázce Paktu stability a růstu.” Evropská rada zde požádala Radu EU (ECOFIN) a Komisi, aby připravila návrh rozhodnutí o Paktu stability a růstu - přijetí v červnu 1997

Právní kořeny Paktu Usnesení amsterodamského summitu v červnu 1997 Usnesení amsterodamského summitu v červnu 1997 nařízení Rady 1466/97 a 1467/97 - novelizace nařízení Rady 1055/05 a 1056/05 nařízení Rady 1466/97 a 1467/97 - novelizace nařízení Rady 1055/05 a 1056/05 Nařízení doplňují a specifikují ustanovení čl. 99 a 104 SES Nařízení doplňují a specifikují ustanovení čl. 99 a 104 SES Cíl Paktu: zajistit prevenci a “odstrašení” před nadměrnými rozpočtovými deficity Cíl Paktu: zajistit prevenci a “odstrašení” před nadměrnými rozpočtovými deficity

Nařízení Rady 1466/97 - preventivní pilíř Paktu Nařízení Rady 1466/97o posilování dohledu nad stavy rozpočtů a o dohledu nad hospodářskými politika a jejich koordinaci - rozvádí článek 99 SES. Nařízení Rady 1466/97o posilování dohledu nad stavy rozpočtů a o dohledu nad hospodářskými politika a jejich koordinaci - rozvádí článek 99 SES. Členské státy eurozóny předkládají Radě Stabilizační programy k mnohostrannému dohledu Členské státy eurozóny předkládají Radě Stabilizační programy k mnohostrannému dohledu Nečlenské státy eurozóny - Konvergenční programy Nečlenské státy eurozóny - Konvergenční programy Stabilizační a Konvergenční programy obsahují: ývoj rozpočtu, hospodářský výhled (růst HDP, zaměstnanost, inflace, popis přijímaných či navrhovaných rozpočtových opatření..), Stabilizační a Konvergenční programy obsahují: ývoj rozpočtu, hospodářský výhled (růst HDP, zaměstnanost, inflace, popis přijímaných či navrhovaných rozpočtových opatření..),

Nařízení Rady 1466/97 Komise zhodnotí program a dá doporučení a Rada na jeho základě schválí stanovisko - může vyzvat členský stát, aby svůj program upravil Komise zhodnotí program a dá doporučení a Rada na jeho základě schválí stanovisko - může vyzvat členský stát, aby svůj program upravil Pokud Rada zjistí, že členský stát se odchyluje ve vývoji od svého střednědobého rozpočtového cíle, může vydat včasné varování - pokud Rada následně zjistí, že nebyla přijata opatření - může své stanovisko zveřejnit… Pokud Rada zjistí, že členský stát se odchyluje ve vývoji od svého střednědobého rozpočtového cíle, může vydat včasné varování - pokud Rada následně zjistí, že nebyla přijata opatření - může své stanovisko zveřejnit… Novela nařízení v r při střednědobých výhledech mají být vyčísleny náklady na realizaci strukturálních reforem (penzijní reforma). Novela nařízení v r při střednědobých výhledech mají být vyčísleny náklady na realizaci strukturálních reforem (penzijní reforma). Státy by měly usilovat o meziroční snižování schodku o 0,5 % HDP - Rada zohlední hospodářskou situaci státu - flexibilnější přístup. Státy by měly usilovat o meziroční snižování schodku o 0,5 % HDP - Rada zohlední hospodářskou situaci státu - flexibilnější přístup.

Nařízení Rady 1467/97 - sankční pilíř Paktu Nařízení Rady 1467/97 o urychlení a vyjasnění řízení při nadměrném schodku - specifikuje článek 104 SES Nařízení Rady 1467/97 o urychlení a vyjasnění řízení při nadměrném schodku - specifikuje článek 104 SES Rada na základě doporučení Komise rozhodne o existenci nadměrného schodku - 104/6 SES - Rada dá členskému státu doporučení - do 6 měsíců má přijmout opatření k nápravě 104/7 SES - pokud členský stát nic neudělá - doporučení se může zveřejnit - následně může Rada (1 měsíc poté přijmout rozhodnutí - závazné) - pokud stát nepřijme opatření - do 2 měsíců možno přijmout rozhodnutí o uvalení sankcí 104/11 SES Rada na základě doporučení Komise rozhodne o existenci nadměrného schodku - 104/6 SES - Rada dá členskému státu doporučení - do 6 měsíců má přijmout opatření k nápravě 104/7 SES - pokud členský stát nic neudělá - doporučení se může zveřejnit - následně může Rada (1 měsíc poté přijmout rozhodnutí - závazné) - pokud stát nepřijme opatření - do 2 měsíců možno přijmout rozhodnutí o uvalení sankcí 104/11 SES

Překročení referenční hodnoty Referenční hodnota 3% HDP - překročení se nepovažuje za poručení - pokud je výjimečné - členský stát nemůže ovlivnit - neočekávaná událost (např. potopa) Referenční hodnota 3% HDP - překročení se nepovažuje za poručení - pokud je výjimečné - členský stát nemůže ovlivnit - neočekávaná událost (např. potopa) Překročení je výjimečné, pokud dojde k poklesu reálného HDP nejméně o 2%, pokud dojde k poklesu nižšímu než 2 % - přihlédne se k dalším okolnostem. Překročení je výjimečné, pokud dojde k poklesu reálného HDP nejméně o 2%, pokud dojde k poklesu nižšímu než 2 % - přihlédne se k dalším okolnostem. Překročení je dočasné Překročení je dočasné

Nařízení Rady 1467/97 Sankce: rozhoduje Rada ECOFIN Sankce: rozhoduje Rada ECOFIN čl. 11 nařízení Rady 1467/97 : složení neúročeného vkladu, dokud nebude podle názoru Rady nadměrný schodek upraven čl. 11 nařízení Rady 1467/97 : složení neúročeného vkladu, dokud nebude podle názoru Rady nadměrný schodek upraven - výše prvního vkladu - 0,2% HDP a proměnná složka - 0,1% rozdílu mezi schodkem v % HDP a referenční hodnotou - max. 0,5 % HDP - výše prvního vkladu - 0,2% HDP a proměnná složka - 0,1% rozdílu mezi schodkem v % HDP a referenční hodnotou - max. 0,5 % HDP Pokud do dvou let od rozhodnutí členský stát nic neudělal - Rada rozhodne o změně vkladu na pokutu Pokud do dvou let od rozhodnutí členský stát nic neudělal - Rada rozhodne o změně vkladu na pokutu Rada zruší veškeré sankce - pokud se zruší rozhodnutí o existenci nadměrného schodku Rada zruší veškeré sankce - pokud se zruší rozhodnutí o existenci nadměrného schodku Novela nařízení - umožňuje odečítat od schodku - náklady na penzijní reformu - v průběhu pěti let. Novela nařízení - umožňuje odečítat od schodku - náklady na penzijní reformu - v průběhu pěti let.

Případ Německa deficit nad referenční hodnotou (3.8%) - 11/2002 EK doporučení o nadměrném schodku deficit nad referenční hodnotou (3.8%) - 11/2002 EK doporučení o nadměrném schodku Rada -1/ 2003 doporučení o existenci nadměrného schodku - do května 2003 měla spolková vláda přijmout dostatečná opatření - částečně – EK navrhla Radě, aby vláda předložila přesný harmonogram snižování + ještě rok na nápravu stavu - Rada však nerespektovala návrh Komise – 11/2003 dala Něm (i Fr) 2 roky na nápravu stavu. Rada -1/ 2003 doporučení o existenci nadměrného schodku - do května 2003 měla spolková vláda přijmout dostatečná opatření - částečně – EK navrhla Radě, aby vláda předložila přesný harmonogram snižování + ještě rok na nápravu stavu - Rada však nerespektovala návrh Komise – 11/2003 dala Něm (i Fr) 2 roky na nápravu stavu. Komise zažalovala Radu u ESD - žaloba na neplatnost rozhodnutí Rady z listopadu nerespektovalo doporučení Komise - ESD zrušil platnost rozhodnutí (FR i Něm získaly čas…) Komise zažalovala Radu u ESD - žaloba na neplatnost rozhodnutí Rady z listopadu nerespektovalo doporučení Komise - ESD zrušil platnost rozhodnutí (FR i Něm získaly čas…)

Současný stav Procedura o nadměrném schodku: 2004 zahájena s ČR, SR, POL, MAĎ, v r Itálie, Portugalsko Procedura o nadměrném schodku: 2004 zahájena s ČR, SR, POL, MAĎ, v r Itálie, Portugalsko DO roku 2007 měla být ukončena s Itálií, Polskem a Slovenskem DO roku 2007 měla být ukončena s Itálií, Polskem a Slovenskem Do roku ČR, Portugalsko Do roku ČR, Portugalsko Do roku Maďarsko Do roku Maďarsko

Závěr Pakt stability a růstu – rozhoduje Rada ECOFIN – politické rozhodnutí Pakt stability a růstu – rozhoduje Rada ECOFIN – politické rozhodnutí Přispěl ke stabilizaci veřejných financí Přispěl ke stabilizaci veřejných financí V roce 2005 – se jeho výklad zpružnil – větší důraz na podporu hospodářského růstu – v období hospodářského boomu by členské státy měly rychleji snižovat schodek V roce 2005 – se jeho výklad zpružnil – větší důraz na podporu hospodářského růstu – v období hospodářského boomu by členské státy měly rychleji snižovat schodek Větší důraz na preventivní složku (podpořit státy) – sankční složka Paktu ustoupila do pozadí Větší důraz na preventivní složku (podpořit státy) – sankční složka Paktu ustoupila do pozadí