Analiza hasła w terminologické bázi Metodologia badań leksykograficznych Mgr. Marie Grigová SPKS FFUP Olomouc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program pro rychlé hlášení poruch strojů a zařízení
Advertisements

Start Postup transformace dat SEKM do formátu pro klasifikaci priorit programuPriority KM.
Formátování diplomové práce
F ORMULÁŘE V A CCESSU. K ČEMU JSOU FORMULÁŘE UŽITEČNÉ Formuláře slouží především k jednoduchému způsobu zobrazení a úpravě dat. Je možne zobrazovat hodnoty.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Microsoft Office Access
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Databázové systémy 1 Cvičení č. 3 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Databáze Sestavy.
Technologie pro CI. Od technologií pro CI vyžadujeme především funkce vyhledávání v rozsáhlých databázích na základě libovolných dotazů, propojování a.
Oddělení metodiky OP Rybářství (SZIF) ŘO OP Rybářství (MZe)
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - sestava Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Databáze velké množství dat - pevně daná struktura data spolu souvisí
Tabulkový procesor.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo - název šablony klíčové aktivityIII/2.
MS ACCESS parametrický dotaz
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
MS ACCESS - FORMULÁŘE Databázové systémy.
MS ACCESS.
Bc. Martin Dostal. Co to je sémantické vyhledávání? Vyhledávání s využitím "umělé inteligence" Vyhledávání v množině dat na stejné téma katastrofy sport.
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Využití subpohledů. Obsah n 1) Co je to pohled? n 2) Co je to subpohled? n 3) Jak vytvořit subpohled? n 4) Příklad.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Excel– Zásady Ing. Bohumil Bareš.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor-hromadná korespondence Typ: DUM.
EXCEL 2010 Popis prostředí – 1. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Microsoft Office Access obecný přehled Jiří Kubík.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla.
PRÁCE S DOTAZY Eva Karmazínová, 4. Y. Postup při vytváření dotazů: 1) Vytvoříte vlastní aplikaci 2) Vytvoříte tabulku v aplikaci 3) Vytvoříte strukturu.
MS Word Hromadná korespondence v MS Word 2007.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
Excel úpravy grafu, karta Rozložení
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
Výpočty tiskových sestav Průvodce problematikou tiskových sestav.
Databázové systémy SQL Výběr dat.
Formátování buněk v aplikaci M$-Excel
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010.
Výuka databází v tabulkovém procesoru Martin Kubát.
I NOVACE VÝUKY INFORMATICKÝCH PŘEDMĚTŮ VE STUDIJNÍCH PROGRAMECH O STRAVSKÉ UNIVERZITY Z DOKONALOVÁNÍ GRAMOTNOSTI AKADEMICKÝCH A OSTATNÍCH PRACOVNÍKŮ OU.
Postup při podávání přihlášky do výběrového řízení o dotace z rozpočtu SMO na rok 2011.
Formuláře 2012 O. Kánský. Strojopisný formulář Elektronické formuláře pro respondenta pochopitelné přehledné, estetické pro zpracovatele pohodlné – výběr.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Závěrečné práce 2005 / 2006 Postup při zadávání témat ZP na OU.
Databáze MS ACCESS 2010.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Rozdíl mezi databází a tabulkou Rozdíl mezi Accessem a Excelem
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Podpora stipendií ve studijní administrativě Tomáš Majer
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Zadávání a kontrola přihlášek Tomáš Klein
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Vytvoření sestavy Access (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Význam relací Typy relací Vytvoření relace Nastavení relace Podtypy relace Referenční integrita.
Vytvoření rozevíratelného pole Access (13). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Postup pro podání žádosti o poskytnutí peněžních prostředků z rozpočtu SMO na rok 2017.
Postup při uveřejňování smluv prostřednictvím formuláře
Databáze MS ACCESS 2010.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Ukládání dat biodiverzity a jejich vizualizace
Informatika – Práce s listy
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Postup při podání žádosti o poskytnutí peněžních prostředků z rozpočtu SMO na rok 2017 a 1. pol. roku 2018.
Vytvoření formuláře Access (11).
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Praktický modul - zadání
Transkript prezentace:

Analiza hasła w terminologické bázi Metodologia badań leksykograficznych Mgr. Marie Grigová SPKS FFUP Olomouc

Lista słowników JCZ Kraus, Jiří (vedoucí red.), Nový akademický slovník cizích slov, vyd. Academia, Praha Filipec, Josef, Daneš, Jiří, Machač, Jaroslav, Mejstřík, Vladimír (hlavní red.), Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost, vyd. Academia, Praha Nová slova v češtině, Slovník neologizmů / red. O.Martincová, Academia, Praha Nová slova v češtině, Slovník neologizmů 2 / red. O.Martincová, Academia, Praha 2004.

Projekt bazy danych MS Access Jednotlivá hesla můžete zpracovávat v : MS excelu – dle přiloženého vzoru – je to však zdlouhavé a nepřehledné. MS Acces – v databázovém programu, dle přiloženého vzoru – příklady a náhledy tohoto programu najdete na konci prezentace Následuje seznam hodnot, které by jste měli pro každý z cca 200 výrazů zpracovat

Projekt bazy danych MS Access struktura I Typ poleUwagi Nrnum Automatické pořadí záznamů Ok?ANO/NE Je Váš záznam k danému heslu kompletní? HasłoText heslo v polštině HESLOText Ekvivalent hasła v češtině / případně heslo v češtině bez polského ekvivalentu Zdroj ekvivalenceText Zkratka slovníku v němž byl nalezen ekvivalent, případně jiné info o zdroji - např. vlastní (uvést své příjmení do závorky)

struktura II Kwalifikator stylist a6.1 Neutralne NEUTRÁLNÍ Dial. (dialektalny)nářeční Iron.ironický Pot. hovorový Rzad.sporadický Spec. SPECIALISTICKÝ Środ. typický pro nějaké prostředí Zdr. zdrobnělina Zgr.augmentativum Żart. žertovný Młodzmládežnický Kwalifikator stylist b)text 50nie / ev. dopełnić kolejne wg punktu 6stylist a) Kvalifikátor Stylist a)vyber stylistické zabarvení Kvalifikátor Stylist b)ne / ev. doplnit další styl. kvalifikátor dle stylist a)

struktura III Kwalifikatory chronologiczne Wybierz kwalifikatory chronologiczne hasła neutralne neologizm okazjonalizm przestarzałe dawniejsze Chronologické kvalifikátory Vyber chronologický kvalifikátor hesla

struktura IV Definicja hasłamemoOpisać znaczenia hasła. jeśli słowo ma więcej znaczeń – znaczenia kolejno numerowane. Udávat zdroj v závorce (např. zkratka slovníku nebo vlastní příjmení) Definice heslamemoviz výše ale v češtině polskie połaczeniatextnajbardziej typowe i charakterystyczne połączenia česká spojenítextnejčastější slovní spojení v češtině

struktura V Specjalizacja a) Neutr Hum(anist) Psych Agr. (otechnika) Inform Rek. (lama) Archit Jęz.(ykoznawstwo) Rel. (religioznawstwo) Biol Kosmet Socjol Chem Lit. (eratura.) Sport Ekon Log Spoż Elektron.(ika) Lotn. (ictwo) Szt.(uka) Farm. (acja) Mat Techn Film i teatr Med.(ycyna) Wojsk.(owość) Filoz Media alt med Fiz Moda ekol Geogr Muz hobby Górn. (ictwo) Polit nark(otyki) Hist Praw turyst 74Spec.b) i c)text 50nie / ev. dopełnić kolejne wg 74 Spec.a)

struktura VI Przykłady użyciamemoPrzykłady użycia ze źródeł (w nawiasie info o źródle) Příklady užitímemoPříklady použití ze zdrojových materiálů (v závorce info o zdroji) Frazeologizmytextewentualnie związki frazeologiczne w JP jeśli istnieją Frazeologismytextfrazeologická spojení v čj- pokud existují

struktura VII NotatkitextProstor pro poznámky Autormemopříjmení autora hesla OvěřenoAno/NeOvěřeno vedoucím práce? – vyplňuje vedoucí! VedoucítextPříjmení vedoucího práce – vyplňuje vedoucí!

Práce s databází MS Access – tabulkové zobrazení Jednotlivá hesla můžete zpracovávat buď v prostředí tabulek, kde zvolíte tabulku s názvem haslo

Práce s databází MS Access – tabulkové zobrazení Jednotlivé položky k danému heslu pak vyplňujete v dosti nepřehledné tabulce – vhodné zejména pro kopírování hodnot – např. „specializace“ nebo „Autor“

Práce s databází MS Access – zobrazení - formulář Lepší volba pro zpracování hesla je v prostředí formulářů, kde zvolíte formulář s názvem haslo. Takto pak vypadá formulář pro jedno heslo, do nějž zadáváte jednotlivé parametry.

Práce s databází MS Access –volba z lišty ve zobrazení „formulář” V prostředí formulářů lze velmi pohodlně vybrat kvalifikátor pomocí výběru z rozbalené lišty – stejně to funguje i v prostředí tabulky.

Práce s databází MS Access – propojení tabulky a formuláře” Obě formy zobrazení – formulář i tabulka – jsou vzájemně provázány, takže cokoliv vyplníte v jednom z těchto prostředí – zobrazí se automaticky v tom druhém – jen nesmíte zapomenout vždy svou práci uložit. POZOR – nelze mít otevřenou zároveň tabulku i formulář – lze buď jedno nebo druhé!!!!!!!!!!!

Práce s databází MS Access – pro kontrolu a tisk” Dále můžete využívat ještě prostředí dotaz – kde je nadefinován stručný slovníček – slouží jen pro Vaši kontrolu – nelze zde vyplňovat!!!!

Práce s databází MS Access – pro kontrolu a tisk” Další prostředí „sestavy“– slouží v případě potřeby k tisku jednotlivých hesel a je velmi přehledné – nelze zde vyplňovat!!!!

Konzultace související s MS Acces Doporučuji, abyste se s touto aplikací seznámili co nejdříve prakticky a připravili si případné dotazy. Budu dostupná zřejmě jen do začátku prosince 2010 !!!!!!!!! Mgr. Marie Grigová