Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tagy neboli příkazy Olga Kasafírková Základy HTML.
Advertisements

Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Cvičení 3 Nadpisy a základní formátovací elementy.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
Serialization (převod) Úvod 1 SGML W3C HTML 1.x. HTML4.0 xHTML 1.0. xHTML 2.x HTML 5 (xHTML 5) HTML 4.0 xml (xHTML 1.0) xHTML je dobřé zformovaný (well-formed)
David Pejčoch XML (Extensible Markup Language) Semistrukturovaná data Obecný značkovací jazyk Vyvinut a standardizován konzorciem W3C Zjednodušená.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
MS WORD pro pokročilé Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU Martin Komenda.
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 4 XML, XHTM. Extensible Markup Language Extenible Markup Language (rozšiřitelný značkovací jazyk) je značkovací jazyk, který.
1 5. přednáška XML Slajdy převzaty z Mlýnková, Nečaský : Technologie XML (DBI026, MFF UK) Úvod do databázových systémů B RNDr. Jan Lánský, Ph.D.
1 PRG036 – Technologie XML Přednáší: Irena Mlýnková Martin Nečaský
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
XML na papír Dušan Fencl
RDF a RQL Roman Krejčík. RDF a RQL RDF – Resource Description Framework –Jazyk pro ukládání informací v XML –RDF Schema RQL – RDF Query Language –Dotazování.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
XML a metainformační systémy (pro geoinformace) Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Ústav informatiky PEF MZLU v Brně
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Vít Profant Obhajoba bakalářské práce
HTML a spol.. Nejpoužívanější formát dat textových dokumentů poskytovaných v rámci služby WWW. HTML (Hyper Text Markup Language) je jazyk pro popis struktury.
XML eXtensible Markup Language Adolf Knoll Národní knihovna ČR
Jazyk XML v geoinformatice
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Mgr. Ludmila Urbášková CDV UP Olomouc Jak dostaneme MM ke studentům? Standardy HTTP, HTML (XHTML), CSS WYSIWYG editor nebo jiný editor (X)HTML Grafický.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Úvod do XML 2. část Zdeněk Žabokrtský (s využitím materiálů z
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Perzistence XML dat Kamil Toman
HyperText Markup Language (zkratka HTML) je v informatice název značkovacího jazyka používaného pro tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými.
Standardy pro anotaci jazykových dat Daniel Zeman Počítačové zpracování přirozeného jazyka.
Základy XML – struktura dokumentu (včetně testových otázek) Otakar Čerba Oddělení geomatiky Katedra matematiky Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Textový Editor.
Zpracování textů efektivně
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
XML Validace.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyky Začínáme.
Databázové systémy a SQL
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
HTML Vojtěch novotný 9.a.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský

eXtensible Markup Language Botička a Verpánek, s.r.o. Přípotoční 17 Praha / Oprava obuvi, koženého zboží, výměna zipů v kabelkách a taškách, výroba zdravotnické a ortopedické obuvi na zakázku. </firma>

Vývoj 1960s – koncepce značkování, tj. vkládání značek do dokumentu –např. formátovacích (např. TeX) 1969 – GML – Generalized Markup Language –Goldfarb, Mosher a Lorie, zpracování právních textů pro IBM 1986 – SGML – Standard Generalized Markup Language, ISO 8879 –Příliš komplexní 1992 – HTML (Hypertext Markup Language) –Základy syntaxe převzaté z SGML, velice jednoduchý 1996 – W3C vytyčilo deset cílů pro nový jazyk 1998 – XML 1.0

Databáze vs. XML Výhody XML –Otevřený formát (specifikace zdarma na w3c) –Snadná srozumitelnost –Textově orientovaný formát – lze zpracovávat bez specializovaných nástrojů (v podstatě v libovolném textovém editoru) –Vysoký informační obsah (např. oproti prezentačnímu značkování) –Snadná konverze do jiných formátů –Snadná automatická kontrola správnosti struktury –Snadné odkazování

Základy syntaxe XML Termíny: XML dokument – textový soubor ve formátu XML Dokument se skládá z deklarace a elementů Hranice elementu jsou určeny počátečním a koncovým tagem S elementem mohou být asociované další vlastnosti – atributy elementu

Základy syntaxe XML (2) Tagy –počáteční tag –koncový tag –tag pro prázdný element Elementy mohou být vnořené jeden do druhého, hranice elementů se nesmí křížit -> dokument~strom elementů K zápisu vyhrazených znaků v obsahu elementu je třeba použít entity < a >, pro zápis znaku & slouží entita & Hodnoty atributy musí být uzavřené v uvozovkách nebo apostrofech; (pro zapsání apostrofu nebo uvozovky do hodnoty atributu slouží entity " a &apos;

Základy syntaxe XML (3) Dokument může (měl by) obsahovat instrukce pro xml procesor –Deklarace XML: –Deklarace typu dokumentu: Dokument může obsahovat komentáře (nesmí být uvnitř tagů, nesmí obsahovat --) Jestliže dokument splňuje požadavky na syntaxi XML (tj. všechny tagy a atributy mají správnou syntax, dokument má jediný kořenový element, všechny neprázdné elementy mají oba tagy, žádné elementy se nekříží atd.), je správně strukturovaný – well formed.

Čas na první pokus

Document Type Definition (DTD) DTD –Koncepce přejatá ze SGML –Formální sada pravidel pro popis struktury dokumentu –Deklaruje jména elementů, omezení na vzájemné zanoření elementů, jména atributů a jejich hodnoty… –Příklad struktury dokumentu: dokument se skládá z posloupnosti kapitol, každá kapitola obsahuje nadpis a posloupnost oddílů, oddíly obsahují text. Umístění DTD –Externí DTD - samostatný soubor –Interní DTD - uvnitř XML dokumentu Validace –proces ověření, zda dokument odpovídá specifikaci v DTD –Jestliže odpovídá, je dokument (vzhledem k danému DTD) validní (srovnej s well-formedness)

Struktura DTD Deklarace čtyř typů –Deklarace elementů –Deklarace atributů –Deklarace entit –Deklarace notací

Deklarace elementů Název musí začínat písmenem, dále může obsahovat číslice a některé speciální znaky.-_: Prázdný element: – Element bez omezení na obsah: –

Deklarace elementů (2) Element obsahující text –Rezervované jméno PCDATA (Parseable Character DATA) –Příklad: Popis obsahu elementu – jako v RE –Kontrola pořadí: sekvenční konektor, a konektor volby | –Kontrola kvantity: ? + * –Příklad elementu se smíšeným obsahem: –

Deklarace atributů Deklarace atributu –Jméno atributu –Typ atributu –Standardní hodnota (nepovinné) Příklad

Deklarace atributů (2) Typy hodnot atributů –CDATA – jednoduchý řetězec –NMTOKEN – řetězec s omezeními jako na jméno atributu –NMTOKENS – posloupnost tokenů oddělených mezerou –ID - identifikátor –IDREF – odkaz na identifikátor –IDREFS – posloupnost odkazů oddělených mezerou –… Povinný atribut –#REQUIRED uvedeno na konci deklarace atributu Implicitní atribut (není-li vyplněn, aplikace očekává standardní nastavení, např. 0) –#IMPLIED uvedeno na konci deklarace atributu

Ukázka DTD <!ATTLIST ingredient name CDATA #REQUIRED amount CDATA #IMPLIED unit CDATA #IMPLIED> <!ATTLIST nutrition protein CDATA #REQUIRED carbohydrates CDATA #REQUIRED fat CDATA #REQUIRED calories CDATA #REQUIRED alcohol CDATA #IMPLIED>