Úvod do XML 2. část Zdeněk Žabokrtský (s využitím materiálů z www.kosek.cz)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Advertisements

Tvorba WWW stránek ÚVOD
KEG Marek RŮŽIČKA EuroMISE – Kardio, VŠE Praha Projekt Stepper – Aplikace pro podporu víceúrovňové formalizace textových dokumentů.
Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
Serialization (převod) Úvod 1 SGML W3C HTML 1.x. HTML4.0 xHTML 1.0. xHTML 2.x HTML 5 (xHTML 5) HTML 4.0 xml (xHTML 1.0) xHTML je dobřé zformovaný (well-formed)
David Pejčoch XML (Extensible Markup Language) Semistrukturovaná data Obecný značkovací jazyk Vyvinut a standardizován konzorciem W3C Zjednodušená.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
T OOL FOR C OLLABORATIVE XML S CHEMA I NTEGRATION Jiří Meluzín.
Práce s Xml ● Základní moduly pro práci s XML: – Xml.dom – Document Object Model API – Xml.dom.minidom ● Základní objekt je Dokument – stromová struktura.
PROGRAMOVACÍ JAZYKY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
XML, RDF a Dublin Core Petr Žabička
Decision Trees & Genetic Programming 1 Klasické DT V některých případech nepraktické.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 4 XML, XHTM. Extensible Markup Language Extenible Markup Language (rozšiřitelný značkovací jazyk) je značkovací jazyk, který.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Návrh a tvorba WWW Přednáška 8
XML na papír Dušan Fencl
Využití XML v DB aplikacích Michal Kopecký Výběr ze slajdů k 7. přednášce předmětu Databázové Aplikace (DBI026) na MFF UK.
RDF a RQL Roman Krejčík. RDF a RQL RDF – Resource Description Framework –Jazyk pro ukládání informací v XML –RDF Schema RQL – RDF Query Language –Dotazování.
Modely uživatelských preferencí. Obsah Jak se vyjadřují preference Modely preferencí a jejich učení Model založený na atributech Kolaborativní filtrování.
Úvod do PHP IZI 228.
Import záznamů diplomových prací nové řešení Antonín Vaishar, SUAleph, 26. –
Automatizovaná podpora výběru nástroje pro dobývání znalostí Jakub Štochl.
XML a metainformační systémy (pro geoinformace) Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
XQuery Dotazovací jazyk XML Daniel Privalenkov. O čem bude prezentace Nutnost dotazovacího jazyku v XML Rychlý přehled XQuery Několik příkladů.
Ústav informatiky PEF MZLU v Brně
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Vít Profant Obhajoba bakalářské práce
XML data na disku jako databáze Kamil Toman
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
XML eXtensible Markup Language Adolf Knoll Národní knihovna ČR
WSDL Jan Růžička Institute of geoinformatics VSB-TU Ostrava 17.listopadu 15, Ostrava-Poruba,
Aplikace XML pro Internet
Vícerozměrný přístup pro indexování XML dat
Jazyk XML v geoinformatice
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Web services. Co jsou webservices Součinná spolupráce počítačů v síti Technologie pro vzdálené volání procedur (RPC) Nezávislá na platformě Data v XML.
Balíky Hlavní balík - main - zatím jsme s jiným nepracovali Rozdělují tzv. namespaces = množiny jmen pro proměnné $lemma = "cukr"; znamená $main::lemma.
Podprogramy (subroutines) Pojmenované kousky programu, které –tvoří logicky ucelené části –se v programu opakují Jsou zapsány na jednom místě a v případě.
Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský.
XSLT překladač Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
Lukáš Patka PFE. Microsoft Security Risk Assessment Identifikovat bezpečnostní rizika napříč IT infrastrukturou, aplikacemi, provozními procesy Zaměřen.
Computer visualization of relational database in www environment Radek Horáček Supervisor: ing. J. Blažej,Phd. Bachelor Thesis, Department of Physical.
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
1 PRG036 – Technologie XML Přednáší: Irena Mlýnková Martin Nečaský
Perzistence XML dat Kamil Toman
Internet publishing HTML documents writing basics Petr Zámostný room: A-72a phone.: 4222
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
XML Validace.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyky Začínáme.
Databázové systémy a SQL
Značkovací jazyky XSL (eXtensible Stylesheet Language)
Internetové publikování Dynamické HTML
Interoperabilita ISO 19115, ISO Jan Růžička,
TNPW1 JavaScript Ing. Jiří Štěpánek.
Databázové systémy a SQL
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Úvod do XML 2. část Zdeněk Žabokrtský (s využitím materiálů z

Jmenné prostory v jednom dokumentu se mohou mísit tagy popsané např. v různých DTD, –fragmenty textu formátovaného v HTML vložené do jiného XML –tagy pro transformační instrukce smíšené s tagy transformovaného dokumentu atd. význam tagů nesmí být nejednoznačný, je třeba vyřešit duplikaci jmen elementů a atribututů z různých schémat Namespaces in XML – doporučení W3C, 1999 –poskytuje mechanismus pro identifikaci jmenných prostorů použitých v dokumentu –umožní identifikovat, ke kterému jmennému prostoru daný element nebo atribut patří

Jmenné prostrory, pokrač. jako identifikátor jmenného prostoru se používá URL –jednoznačnost –očekávaná informativní hodnota (na URL naleznu o daném jmenném prostoru více informace) Pozor: formálně jde stále pouze o identifikátor! aplikace nebudou vyžadovat přístup k internetu a dané URL ve skutečnosti nemusí ani existovat! plně kvalifikované jméno (atributu/elementu) –prefix:jmeno –zavedení prefixů – atribut xmlns:prefix –pokud jeden namespace dominuje, lze použít prázdný prefix:

Navigace a odkazování v XML adresování dokumentů –URL (Universal Resource Locator) –tj. obvyklé protokol://počítač:port/cesta/zdroj navigace uvnitř dokumentu –vztah mezi dvěma elementy s atributy ID a IDREF –XPath Standardy Xlink, XPointer

XPath výsledkem výrazu v jazyku XPath aplikovaném na konkrétní dokument – množina uzlů dokumentu (dokument chápán jako stromová struktura s uzly tří typů – elementy, atributy, text) syntaxe XPath podobná adresování v souborovém systému příklady: –/kniha – kořenový element s názvem para –/kniha/kapitola – všechny elementy kapitola z kořenového elementu kniha –/kniha/* - všechny elementy v elementu kniha

XPath pokrač. příklady: –/*/*/*/para – elementy para ve čtvrtém patře –//kapitola – všechny elementy kapitola (kdekoli v dokumentu) –//bold | //italic – všechny elementy bold a italic kdekoli –/kniha/kapitola[2] – druhý element kapitola –/kniha/kapitola[last] – atribut lang rodiče aktuálního uzlu –//*[count(para)=3] – elementy obsahující tři elementy para

Transformace dokumentů motivace –např. prezentace XML dokumentů (uživatelé dokumentu nechtějí číst tagy, chtějí mít text formátovaný atd.) styl (style sheet) –vztah mezi logickou strukturou a prezentační formou: XSL – eXtensible Stylesheet Language –popis transformace XSLT – XSL Transformation –vlastní proces transformace XSLT procesorem –xsltproc test.xsl test.xml > test.html

XSL Deklarace stylu – XML dokument, využívající jmenný prostor xsl: deklarace šablon tělo stylu – alespoň jedno transformační pravidlo – šablona (element template) –výraz – najde uzly, na které bude šablona aplikována –výstup - čím bude nalezený uzel nahran výstup

XSL - příklad <xsl:stylesheet version="1.0" xmlns:xsl=" (id = ) Uvod bla bla Zaver bla bla

Aplikační rozhraní pro XML (API – application interface) SAX – Simple API for XML –a document is read serially and its contents are reported as “callbacks” –fast and efficient to implement, but user applications have to keep tract of what part of the document is being processed DOM – Document Object Model –allows for navigation of the entire document represented as a tree of objects –language-neutral interface to an in-memory representation of an XML document

SAX Event Handlers in Perl každému typu událostí odpovídá procedura daného jména:

DOM The DOM presents an XML document as a tree-structure (a node tree), with the elements, attributes, and text defined as nodes. –The entire document is a document node –Every XML tag is an element node –The texts contained in the XML elements are text nodes –Every XML attribute is an attribute node –Comments are comment nodes Example:

DOM in Perl XML::DOM nebo XML::LibXML Ukázka: #!/usr/bin/perl use XML::DOM; my $parser = XML::DOM::Parser->new(); my $doc = $parser->parsefile('test.xml'); foreach my $kap ($doc->getElementsByTagName('kapitola')) { print "Attribute id contains: ".$kap- >getAttribute("id")."\n"; foreach $child ($kap->getChildNodes) { my $type = $child->getNodeType(); if ($type == ELEMENT_NODE) { print "Element ".$child->getTagName." contains: ". $child->getFirstChild->getNodeValue."\n"; } elsif ($type == TEXT_NODE) { print "Text: ".$child->getNodeValue."\n"; } Uvod bla bla Zaver bla bla