Hizballáh Klvač Radim.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Izraelsko-palestinský konflikt
Advertisements

Válka v Perském zálivu.
Galilea. Galeilea, hebrejsky Ha – galil je severním regionem starodávné Palestiny, se nachází v dnešním severním Izraeli. Její biblické hranice jsou nejasné.
IZRAEL A PALESTINA Kamila Janáková
Válka ve Vietnamu.
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Izrael židovsko – arabský konflikt
TERORISMUS.
Geopolitická ohniska soudobého světa
Vznik státu Izrael.
Vývoj politické mapy světa
Arabsko – izraelský konflikt 1. část
Arabsko – izraelský konflikt 2. část
Zeměpis pro 7. ročník Blízký východ Učebnice fraus
Arabsko-izraelský konflikt
IZRAEL Prezentace do předmětu: Mezinárodní vztahy Autor: Bc
Klíčovým faktorem je vyvolávání strachu a paniky a upoutání pozornosti za pomoci násilí.
UČO: Bc. Miroslav Panský občanská výchova + geografie
Globalizace Konflikty 20. století
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Letadla 2. světové války Druhá světová válka začala v září roku 1939 německým vpádem do Polska a skončila v srpnu roku 1945 americkým atomovým bombardováním.
ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hlavní město: Minsk Státní zřízení: republika Rozloha (km 2 ): Počet obyvatel:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
HAMÁS Radikální islámské fundamentalistické hnutí v Palestině
Válka v Perském zálivu
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
 U Středozemní ho moře  Jihozápad – Egypt  Jih, východ a sever – Izrael  Rozloha 362 km 2.
Mezinárodní vztahy Bc. Lukáš Vacík
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Turecko Eliška Novotná.
Mezinárodní vztahy Fotbalová válka Lukáš Buřt. Fotbalová válka „100 hodinová“ Válčící strany: Honduras x Salvador Období bojů: 14. – 18. července (příměří.
Doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.
Oficiální název: Al-Džumhúríja al-Lubnáníja (= Libanonská republika)
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
Kolébka civilizací a náboženství
Konflikt mezi Hutuy a Tutsii
Bc. Weberová Kristýna, PALESTINSKÁ SAMOSPRÁVASTÁT IZRAEL  Hlavní město: vedení Palestinské samosprávy sídlí v Ramalláhu (arab. Rám Alláh),
Irácko-íránská válka ( )
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Ohniska napětí po 2. světové válce. 1) Válka ve Vietnamu 2) Oblast Perského zálivu 3) Konflikt v bývalé Jugoslávii.
UKRAJINA Vypracovala: Monika Hrnčířová UČO:
Kočí Kristýna UČO: Oficiální název: Španělské království Hlavní město: Madrid Rozloha: km² Počet obyvatel: 46 milionů.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Střední východ Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Politický extremismus a terorismus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu.
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Terorismus. Co je to terorismus? Útočný čin nebo jeho hrozba k dosažení politických cílů Hlavní rysy terorismu: Strach Panika Upoutání pozornosti.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb,
Libanon
Antisemitismus po 2.světové válce
První arabsko-izraelská válka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Digitální učební materiál
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Antisemitismus po 2.světové válce
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
Izrael Izra – el = bůh Izra – kmen
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Digitální učební materiál:
Oblast Aleppa: Strategický cíl opozice i režimu
Oblasti Asie II - základní údaje -3 studenti - sekundy
Antisemitismus po 2.světové válce
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
Severoatlantická aliance
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

Hizballáh Klvač Radim

Libanon Hlavní město: Bejrút Počet obyvatel: 4 425 000

Historie v Libanonu 1970 – postupný příchod palestinských uprchlíků do Libanonu (Organizace pro osvobození Palestiny) 1976 - na žádost libanonské vlády příchází do země syrské jednotky. 1978 – březen, izraelská vojska překročila v rámci operace Litani hranice Libanonu a obsadila jih Libanonu

První libanonská válka - červen - září 1982 - Izraelem též nazývaná Operace Mír pro Galileu - Izrael dosáhl svého cíle, vytlačil z Libanonu Organizaci pro osvobození Palestiny a po jejím skončení dále okupoval jih Libanonu, aby tím zabránil teroristickým útokům na severu Izraele – tato okupace byla poté v roce 1985 nahrazena takzvaným bezpečnostním pásmem na jihu Libanonu

Jásir Arafat (vůdce OOP) Ariel Šaron (ministr obrany) Zdroj: http://img.ct24.cz/cache/616x411/article/38/3739/373826.jpg?1341398749 Ariel Šaron (ministr obrany) Zdroj: http://img.reflex.cz/static/old_reflex/tistenyrx/2009/08/6-2.jpg

Vznik Hizballáhu - založen v roce 1982 jako šíitské hnutí odporu - vznikl v důsledku přímé podpory islamistického Íránu - základna Hizballáhu se nacházela v provincii Baalbek v severní části údolí Biqáa - vůdce Hasan Nasralláh - „Hizballáh nikdy nepřijme existenci Izraele.“

Hasan Nasralláh Zdroj: http://www.demainonline.com/wp-content/uploads/Hassan-Nasrallah.jpg

Zdroj: http://talking12.files.wordpress.com/2012/11/flickr-2262559383-original4.jpg

Teroristické aktivity duben 1983 - exploze bomby v nákladním automobilu před americkou ambasádou v Bejrútu, zahynuli 3 zaměstnanci včetně ředitele CIA pro Blízký východ říjen 1983 - bombový útok, který byl spáchán prostřednictvím nákladního automobilu, které vrazilo do velitelského stanoviště US v Bejrútu duben 1984 - bombový útok na restauraci blízko americké letecké základny Torrejon ve Španělsku, zahynulo 18 osob

Druhá libanonská válka - 12. července 2006 dochází k útokům Hizballáhu na několik míst v severním Izraeli - nasazeno až 30 000 izraelských vojáků - na straně Hizballáhu se mluví o 1000 aktivních střelců a 7000 – 10000 rezervistů - válka byla ukončena 14. srpna 2006 na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1701, která mimo ukončení bojů vyzvala ke stažení Izraele z libanonského území a odzbrojení všech libanonských aktérů kromě oficiálních vládních jednotek a jednotek UNIFIL.

Současnost Hizballáh je v současné době prakticky státem ve státě a vůdce hnutí Hasan Nasralláh a stále se objevují úvahy o tom, že usiluje o ustavení Šíitské Islámské republiky v Libanonu. V současnosti je arzenál Hizballáhu odhadován na více jak 40 000 střel, přičemž jejich dostřel se stále zvětšuje. M-600 syrského původu na tuhá paliva s dostřelem 250 kilometrů s půltunovou hlavicí . Balistické střely Scud ze Sýrie, dosah až 700 km (schopny zasáhnout celé území Izraele).

Zdroj: http://3.bp.blogspot.com/-bGBFnbf0qBI/ULpBQBkq0YI/AAAAAAAACsQ/yjH8vQ7ERsw/s1600/Craraptu.JPG

Zdroj: http://thegreenlineblog.files.wordpress.com/2007/09/scud3a.jpg

Postoj EU 22. července 2013 rozhodla Evropské unie na zasedání v Bruselu o zařazení ozbrojeného křídla libanonského Hizballáhu na seznam teroristických organizací. Bude velice těžké rozlišit militantní křídlo Hizballáhu od křídla politického. Takže krok unie je jenom symbolickým gestem. 

Použitá literatura a zdroje ČEJKA, Marek. Izrael a Palestina: minulost, současnost a směřování blízkovýchodního konfliktu. 2., aktualiz. vyd. Brno: Společnost pro odbornou literaturu - Barrister & Principal, 2007, 321 s. ISBN 978-80-87029-16-9. Český rozhlas [online]. [cit. 2013-09-05]. Dostupné z: http://www.rozhlas.cz/plus/svet/_zprava/pozvedani-americke-stredni-tridy-analyza-hizballahu-a-pronasledovani-krestanu-v-iranu--1239427 DOŠKO, Pavel. Hnutí Hizballáh a „předčasný peacekeeping“ v Letní válce v Libanonu [online]. [cit. 2013-09-05]. Dostupné z: http://www.valka.cz/clanek_14648.html E-polis [online]. [cit. 2013-09-05]. Dostupné z: http://www.e-polis.cz/mezinarodni-vztahy/563-libanon-historie-a-koreny-nestability.html