Využití počítačů Na počítače narazíme všude:doma,v práci,v nemocnici,u příbuzných,..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP workshop Olomouc, 29. května 2006.
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Základní struktura, metainformace
Základy HTML.
Základy IT Tomáš Sládek
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Základy html pro úplné začátečníky.
Základy počítačů a kancelářský software
Software Dělení programů.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základní počítačové díly
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.13/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Jazyk HTML.
Historie Počítacích strojů
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Skladba HTML dokumentu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty.
Poznámkový blok a WWW Mgr. Lenka Švancarová. Poznámkový blok a WWW Spustíme si Poznámkový blok.  Soubor-Uložit jako Uložit jako typ – Všechny soubory.
T1: Základy práce s počítačem
Opakování hardware a software.
Vzdělávací technologie 2 Tvorba jednoduchých webových stránek Martin Böhm (L06514)
Práce s operačním systémem
INFORMATIKA 7 Záhlaví stránky III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Maturitní téma č.5 Historie výpočetní techniky a druhy počítačů
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
INFORMATIKA 9 Defragmentace disku III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Veškerá data v počítači jsou uložena jako soubory.
Výroky "Nemyslím si, že by na světovém trhu byla poptávka po více než pěti počítačích." (Thomas J. Watson, IBM, 1943) „Pro pokrytí celosvětových potřeb.
Referát č.8 Daniela Venusová.
Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy Navigace.
Klikací mapy v GIMPu Tvorba tzv. klikacích (obrázkových) map s pomocí grafického editoru GIMP Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_19.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Základní pojmy ve výpočetní technice
Historie počítačů Lenka Kohnová 1.ročník sovc
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
INFORMATIKA Historie pc.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro multimédia Číslo DUM: III/2/VT/2/2/33 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Informatika Soubory a složky
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_05_HISTORIE_VYPOCETNI_TECHNIKY.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Historie výpočetní techniky od počítadla po počátek 20. století.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_01.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Tvorba WEBOVÝCH stránek – kostra dokumentu Šablona 32 VY_32_INOVACE_12_10_Tvorba webových stránek-kostra dokumentu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
PC základní jednotka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Petr Fodor.
Tvorba webových stránek - tabulka
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro multimédia
INFORMATIKA – složky a soubory
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Využití počítačů Na počítače narazíme všude:doma,v práci,v nemocnici,u příbuzných,..

Druhy programů 7ZIP v komprimace a dekomprimace7ZIP v Blender 2.46 pro Windows - 3D obrázky (přednastavená čeština), nemusí se instalovat, samorozbalovací (exe) soubor RAR; uložte si na disk a spusťte (jen zadejte cestu); POZOR: soubor má téměř 20 MB! Raději si stáhněte instalaci přímo ze stránek výrobce: zabere jen 9 MB (klasická instalace) nebo 12 MB (zip soubor - po rozbalení se tento Blender neinstaluje - jen ho uložíte. V obou případech si musíte ale češtinu a rozvržení oken udělat sami - není to žádný velký problém.Blender 2.46 pro Windowshttp:// Doktor´s Editor - HTML editor (česky) 996 kB, zip; Pomocník Jordinky pro html editorDoktor´s EditorPomocník Jordinky pro html editor Easy Editor - WYSIWYG HTML editor (česky) kBEasy Editor FastStone Image Viewer prohlížeč obrázků (anglicky), přenositelná verze (např. jde spustit přímo z CD, flash disku apod.), necelé 3 MB, zip; další užitečné grafické programy si stáhněte přímo ze stránek výrobceFastStone Image Viewer 3.0ze stránek výrobce GTK+ (zip kB) - budete potřebovat mj. pro běh programu GIMP a InkscapeGTK+ Inkscape - pěkný vektorový grafický editor (česky), asi 21 MB (stahujete klepnutím na "download slunecnice.cz")Inkscape NVU - WYSIWYG HTML editor (česky)NVU pbAlbum (asi 3MB) - generátor HTML alb z obrázků jpg, česky, samorozbalovací exe souborpbAlbum Link na vybrané, prověřené a kvalitní programy Link na přenositelné (např. na USB klíčence) programy

ASCI tabulka,kódové stránky Slouží počítači pro převod písmen, číslic a dalších potřebných znaků do osmimístných dvojkových čísel a zpět (používá příslušnou kódovou tabulku).

von Neumanovo schéma John von Neumann navrhl krátce po druhé světové válce schéma počítače, které je s malými úpravami platné dodnes.

BIOS,inicializace počítače(bootovaní)

Registry

Cache

Video paměť

CMOS

Periférie

Historie počítačů Prvním známým nástrojem k počítání je starověká počítací tabulka abakus. Roku 1614 objevil John Napier novou matematickou metodu, umožňující realizovat násobení a dělení pomocí sčítání a odčítání, popřípadě pomocí logaritmů. První mechanický kalkulátor sestavil roku 1623 Wilhelm Schickard. Byl sestaven z ozubených koleček z hodinových strojků a uměl sčítat a odčítat šesticiferná čísla. První elektronkový počítač ENIAC bylo rozměrné zařízení instalované ve speciální místnosti s obrovskou spotřebou elektrické energie a velmi malým výpočetním výkonem, tedy s velmi nízkou účinností respektive efektivitou.abakus1614John Napiernásobenídělenísčítání odčítánílogaritmů1623Wilhelm Schickard ENIAC elektrické energie

Praktické úkoly Důležité dovednosti a programy, 3D grafika, tvorba internetových stránek, projekty, úpravy zvuku - nauč se pracovat s programem Audacityprogramy 3D grafikatvorba internetových stránekprojekty

Zjišťování konfigurace počítače

Formátování Smazání všech souborů na disketě A 3,5 palce

Komprimace, dekomprimace 7Zip

Blender

Web Doktor´s Editor Macromedia Dreamweaver 8 !doctype Uvádí specifikaci DTD, typ dokumentu. Chcete-li mí stránku platnou podle standardů, použijte ji. Jinak není povinná. html Uvozuje a zakončuje celou stránku. head Vymezuje hlavičku dokumentu, která obsahuje informace o stránce. Může obsahovat další značky title, link, meta, style, script a některé další. title Nesmírně důležitá značka, titulek stránky, její název. Zobrazuje se úplně nahoře v horním pruhu prohlížeče, rovněž se zobrazuje ve výsledcích vyhledávání (např. Seznam.cz, Google.com). meta Informace o dokumentu, metadata - viz výše. body Označuje tělo stránky, do něj se zapisuje veškerý obsah HTML stránky.

Powerpoint