Deficit sacharázy-isomaltázy Celiakie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Celiakie Zuzana Chaloupková.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Celiakální sprue z pohledu praktického lékaře
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
Celiakie Hejmalová Michaela.
Potraviny rostlinného původu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Choroby střev.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Příprava stravy v rodině
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Celiakie a bezlepková dieta
Potraviny pro zvláštní výživu
Celiakie a bezlepková dieta
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Potravinové alergie a intolerance
CELIAKIE Celoživotní chronické onemocnění způsobené nesnášenlivosti lepku neboli glutenu. Nejedná se o alergii ale o intoleranci. Celiakie je autoimunitní.
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Luštěniny Ing. Alena Říhová
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Malabsorpční syndromy
Přírodní látky 1. Sacharidy.
TUKY (LIPIDY).
Veronika Březková.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Škrob a výrobky ze škrobu
CELIAKIE bezlepková strava
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Název projektu: Moderní škola
PESTROST STRAVY.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Mlýnské obilné výrobky
SACHARIDY Zuzana Gáliková.
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

Deficit sacharázy-isomaltázy Celiakie Malabsorpční syndrom Deficit laktázy Deficit sacharázy-isomaltázy Celiakie Crohnova nemoc Ulcerózní kolitida

Malabsorpční syndrom zahrnuje soubor příznaků doprovázející onemocnění, u kterých dochází k poruše trávení, vstřebávání, sekrece nebo motility tenkého střeva Malabsorpce, maldigesce, porucha sekrece a motility se vyskytuje izolovaně nebo dochází k jejich prolínání a kombinaci

Deficit laktázy deficit enzymu kartáčového lemu (ß-galaktosidáza – laktáza) =>laktózová intolerance Klinické projevy: nadýmání, flatulence, bolesti břicha, následně průjmy Patofyziologie: chybění hydrolýzy laktózy na glukózu a galaktózu => nemožnost resorpce disacharidu v tenkém střevě => osmoticky aktivní + voda => v tlustém střevě hydrolýza bakteriálními disacharidázami na monosacharidy => štěpí se bakteriálními enzymy na organické kyseliny => indukce sekrece vody do lumen střeva Nejběžnější malabsorpce Kongenitální deficit laktázy – vzácný – objeví se hned po podání mat. a krav. mléka

Deficit laktázy deficit laktázy – u dětí vzniká po GIT infekcích, průjmech, parenterální výživě, u Crohnovy choroby, po radiační enteritidě s věkem ubývá laktázy (již po 2. roce života) novorozenec (mat. mléko 7g laktózy/100ml, kravské 4-5g/100ml)- dostatek laktázy Evropané a seveřané – 75 – 85% původní aktivity laktázy Některé populace – jen 10% aktivity (afroameričané, asiaté, židi, mexičani, původní obyvatelé Ameriky, mediteriánská oblast) Diagnostika příznaky ustupující po eliminaci laktózový toleranční test – 50g laktózy (děti 2g/kg) dechový test - po podání laktózy – vydechuje H2 histologické vyšetření

Deficit laktázy Léčba eliminace živočišného mléka ze stravy stupeň eliminace je dán mírou tolerance většina dospělích 6-12 g laktózy denně snese bez klin. projevů intolerance (1 šálek mléka denně, nejlépe se stravou) pečivo, cukrovinky, jogurty se živ. bakteriemi – je tolerováno sýry – bez problémů – tráveny pomaleji mléko => klin. příznaky mléko postupně po malých množstvích – tolerováno (hlavně děti !!) kojenci – mléko se sníženým obsahem laktózy, bezlaktózové sójové mléko, dietetika s maltodextriny někteří dospělí – velmi citlivý – restrikce všech výrobků s laktózou existují laktázové tablety, mléko obsahující laktázu, mléko zbavené mléčného cukru v ČR – vyhláška č. 54/2004– potraviny se sníženým množstvím laktózy označeny – „nízký obsah laktózy“ + množství 1g/100ml či g, obal – „určeno pro zvláštní výživu“ „bez laktózy“ max. 10 mg/100 g či ml beta-galaktosidázová aktivita živých jogurtů zlepšuje trávení laktózy ve střevě a) potravinami s nízkým obsahem laktózy potraviny obsahující nejvýše 1 g laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě, b) potravinami bezlaktózovými potraviny obsahující nejvýše 10 mg laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě a ve kterých je přítomnost volné galaktózy vyloučena. (2) Potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové jsou určeny pro osoby s poruchami přeměny látkové, potravinovými alergiemi nebo intolerancemi a narušenými funkcemi orgánů.

Deficit sacharázy-isomaltázy vrozený deficit - chybí či je velmi snížen enzym sacharáza hydroláza štěpící řepný či třtinový cukr na glu a fru současně deficit isomaltázy – enzym štěpící isomaltózu – sacharid ze dvou molekul glu spojených 1,6 α-vazbou (v glykogenu a amylopektinu) výskyt – ojedinělý kojenci dříve – kojenecká mléka obsahovala sacharózu (Sunar) dnes – žádné počáteční mléko neobsahuje sacharózu po podání pokračovacího mléka - příznaky kl. příznaky – flatulence, nadýmání, kolikovité bolesti břicha, vodnaté stolice, neprospívání

Deficit sacharázy-isomaltázy Dg.: anamnéza – výživa sacharózový toleranční test dechový test na sacharózu histologické vyšetření Sekundární deficit laktázy – po neléčené celiakii, těžké gastroenteritidy, parenterální výživa Léčba: eliminace třtinového a řepného cukru z výživy ke slazení hroznový cukr – glukopur u deficitu isomaltázy – vyřadit škroby a jídla z nich kojenci – počáteční mléka s laktózou starší děti a dospělí – vyloučit sacharózu ze stravy – kostkový, krystalový a močkový cukr, cukrářské výrobky, sladké pečivo, slazené mléčné výrobky včetně zmrzliny, ovocné kompoty, sladké nápoje snáší malé množství sacahrózy – sušenky, oplatky (ne moc sladké)

Celiakie celikální sprue (CS), gluten sensitivní enteropatie, Herterova choroba geneticky podmíněné onemocnění, autosomálně recesivní nebo multifaktoriální Hlavní příčina a spouštěcí mechanismu CS - reakce na bílkovinu obilovin - prolaminy Bílkovina - odolná štěpení HCl i enzymy slinivky břišní Spustí se zánětlivá reakce (gliadin + T-lymfocyty - HLA-DQ2 a 8), do několika hodin po kontaktu s lepkem => zánět a ničení střevních buněk => malabsorpce.

Celiakie Dg.: Prevalence Průkaz protilátek proti lidské transglutaminase (tTG) IgA Průkaz HLA DQ2,8 v rodině pacienta. biopsie tenkého střeva – atrofie střevní sliznice, vymizelé klky, deficit laktázy, sacharázy Prevalence vysoká, 1:100 – 300 nejvíce postiženi – obyvatelé J a S Ameriky, Indové a Araby malý výskytt – afričtí černoši, Číňani, Japonci

Celiakie Formy CS Poměr symptomatických a asymptomatických 1:7 klasická (předškolního věku) –5% pacientů, průjmy (objemné, páchnoucí, kašovité stolice), zvracení, meteorismus, bolesti břicha, nadýmání, nechutenství a následné neprospívání, atypická (mimostřevní) – asi polovina pacientů s celiakií - stagnace růstu, opoždění sexuální maturace, prim. či sekundární amenorea, anémie, osteoporóza, patolog. fraktury, neplodnost, spontánní potraty tichá (silentní) - s protilátkami, pozitivní biopsie, ale bez příznaků potenciální - bez příznaků, s protilátkami, z rodin pacienta s CS latentní - bez příznaků, normální sliznice při biopsii, v minulosti dg celiakie, po dietě vymizela Poměr symptomatických a asymptomatických 1:7

Léčba celiakie - bezlepková dieta celoživotní léčba lepek– ve vodě nerozpustné bílkoviny, povrchové části zrn pšenice – gluten (gliadin (prolin a glutamin) a glutenin) žito – sekalin ječmen – hordein oves – avenin vyloučení všech výrobků z pšenice, žita, ječmene, (ovsa) denně zkonzumujeme 7 – 20 g lepku max. množství u bezlepk. stravy– 10 mg/100g sušiny vyhláška č. 23/2000 – druhy a označení potravin pro bezlek. dietu „bez lepku“ „bezlepkové“ neobsahuje více než 10 mg gliadinu či 0,05 g dusíku/100g sušiny, pocházející z obilovin (pšenice, žito, ječmen, triticale, oves) jsou vyrobené ze škrobu, pocházejícího z obilovin obsahujících lepek, pokud škrob neobsahoval více než 0,3 g bílkovin/100g sušiny

Vyloučené potraviny Výrobky, ve kterých je mouka základem a hlavní součástí pečivo, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky, kaše Výrobky a jídla, ve kterých je mouka použita jako přídavek polévky, omáčky, strouhankové obaly, výrobky z brambor, uzeniny, cukrovinky, nápoje Výrobky problematické, sporné z pšeničného škrobu z modifikovaného škrobu z přidatných látek – E z problematických potravin – pudingy, krémy i jogurty, zmrzliny, müsli, kečupy, majonézy, hořčice, bujony, dresingy, inst. polévky, bonbony, marmelády…….

Povolené potraviny BRAMBORY RÝŽE KUKUŘICE Vařené, pečené, bramborová kaše, bramborový škrob Solamyl, bramborová mouka, bramborová vláknina RÝŽE Loupaná i natural, rýžové burizony, rýžová kaše instantní, rýžová mouka, rýžové vločky, rýžové těstoviny, rýžový papír KUKUŘICE kukuřičná mouka, kukuřičná krupice, kukuřičný škrob Maizena, kukuřičná instantní kaše, kukuřičné těstoviny, kukuřičné lupínky, kukuřičná strouhanka, křehký kukuřičný chléb, kukuřičné perličky, kukuřice mražená, kukuřice sterilovaná, popcorn

Povolené potraviny SÓJA POHANKA PROSO AMARANT Sójové boby, Mungo (zelená sója), sójová mouka - hrubá, hladná, tučná a odtučněná, sójové vločky, sójová krupice, sójové mléko, sójový jogurt, sójová majonéza, sójové maso - kostky, plátky, drť, pražené sójové boby, sójový sýr Tofu, sójové klíčky čerstvé, sójové klíčky sterilované POHANKA Pohanka hnědá, pohanka zelená, pohanková drť, pohanková mouka, pohanková krupice, pohankové krupky, pohankové vločky, pohankové těstoviny, pohankový křehký chléb, pohankové křupky PROSO Jáhly, prosná mouka, prosná krupice, prosné vločky, prosná instantní kaše. AMARANT Amarantová mouka, amarantové křupky, amarantové sušenky, amarantové těstoviny.

Povolené potraviny LUŠTĚNINY Ořechy a semena Maso, šunka Vejce Fazole suché, fazole zelené, fazole sterilované, čočka hnědá, čočka červená, čočka sterilovaná, hrách suchý, hrášek zelený čerstvý, hrášek zmrazený, hrášek sterilovaný, cizrna, luštěninové mouky. Ořechy a semena Maso, šunka Vejce Mléko a mléčné výrobky Ovoce a zelenina

Zánětlivá střevní onemocnění Crohnova choroba Ulcerózní kolitida Crohnova choroba – postihuje sliznici, podslizniční vrstvu, pojivovou a svalovou vrstvu Může se šířit od ústního otvoru k řitnímu včetně přilehlých mízních uzlin Zanícená místa se hojí jizvami, které zužují trávicí trubici Ulcerózní kolitida - postihuje převážně tlusté střevo a rectum, zánětem postižena submukóza a mukóza

Zánětlivá střevní onemocnění Onemocnění vede k malabsorpci => Příznaky: bolest břicha nejčastěji v pravém podbřišku průjmovité stolice,bez příměsi krve (Crohn) průjmy s hlenem a krví (colitis) teplota do 38 °C úbytek tělesné hmotnosti píštěle, abscesy (Crohn) otoky střevní neprůchodnost malnutrice anémie bolesti kloubů sepse 

Zánětlivá střevní onemocnění Léčba Symptomatická léčba, např. léky proti průjmům V těžších případech kortikosteroidy Vitamíny na anémii Chirurgická léčba různého rozsahu Dietní léčba

Zánětlivá střevní onemocnění všeobecné zásady : jíst v klidu, u stolu (lepší trávení) dobře žvýkat (lepší přijatelnost živin) menší porce nejíst příliš studené nebo horké potraviny ↑ energii, ↑ bílkoviny, ↓ tuky

Cronova nemoc Klidová fáze Akutní fáze dieta s nízkým obsahem cukru nejednoznačná, nemocní jedí často hodně cukru, souvislost s onemocněním není prokázána strava bohatá na balastní látky přínosná: postupně zvyšovat podíl potravin s vysokým obsahem balastních látek, potíže mohou nastat při konzumaci: pšenice, mléka, droždí, kukuřice, banánů, rajčat, vína a vajec důležité vyčlenit potraviny individuálně nemocným špatně snášených Akutní fáze při těžkém průběhu nemoci je v 70% případů přínosné dodržování základní diety bohatá na bílkoviny, především takové, obsahujících vápník (ztráta imunobílkovin při průjmech, zánětech, horečce, používání kortisonu) – strava bohatá na tekutiny, vápník, jemnou, měkkou zeleninu,zředěné ovocné šťávy, dostatek energie, chudá na vlákninu

Ulcerózní kolitida Klidová fáze: Akutní fáze: Neexistuje jednoznačné dietní doporučení k pozitivnímu ovlivnění průběhu nemoci Všeobecně doporučovaná je lehká plnohodnotná strava Akutní fáze: Tekutiny: doplnění tekutin ztracených při průjmech Dostatečný přísun energie:           zvýšená potřeba energie při zánětlivých procesech           při průjmech odchází tuk a krev           při zvýšené teplotě narůstá spotřeba energie Nízký obsah balastních látek Pozor na mléko, kysané mléčné produkty lépe snášeny (pozor na nedostatek bílkovin a vápníku) Snížení zánětlivého procesu: více ryb, jsou bohaté na protizánětlivě působící omega-3-mastné kyseliny