Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

Webové stránky pro knihovníky Podívejte se a vyzkoušejte.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Eva Filípková Co to vlastně JIB je portál umožňující vyhledávání v různých portál umožňující vyhledávání v různých českých i zahraničních.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
Internet a elektronické zdroje
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Informační zdroje GEOLOGIE.
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Informační blok k předmětu Jazykový projev (2012/13)
WWW – hypertextový informační systém
 Informační portál zaměřený na oblast výtvarného a užitého umění a architektury  Společný projekt 9 knihoven z celé ČR.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Vyhodnocení ankety „Kde a jak hledáte odborné informace?“
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Jednotná informační brána (JIB) Umožňuje souběžné vyhledání v několika českých i zahraničních informačních zdrojích. Vyhledávací nástroje:
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Ústřední knihovna FSS MU Zprávám z médií a tisku na stopě!
Základy práce s informačními zdroji pro mgr. studenty ENS Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 18. března 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Gale Virtual Reference Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Dana Sigmundová Jak najít a získat dokumenty (nejen) v knihovnách MU ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Miroslava Tomanová Číslo VY_32_INOVACE_3466 NázevInternet - úvodní pojmy Téma hodinyInternet – úvodní.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Knihovny, katalogy, nástroje na správu zdrojů a citací. Přednáška k úvodu do metodiky studia naVOŠ Jabok, 24. Září 2010.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 19. října 2015.
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Národní knihovna v Praze
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Pohled uživatele Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Jednotná informační brána (JIB)
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy (knihy, CD, video, …) z více než knihoven z celého světa.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Národní knihovna v Praze
Národní knihovna v Praze
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Národní knihovna v Praze
Transkript prezentace:

Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace

Studijní zdroje Z čeho studovat Knihy Časopisy Filmy Zvukové dokumenty Internet Odborné databáze E-knihy... Kde studijní materiály získat Škola Nákup Internetové rozhrané Knihovny

Nákup knih se slevou Neoluxor Portál Academia aj. Internetová knihkupectví e-knihy

Internetové rozhraní Hloubkový versus povrchový web

Jak fungují webové vyhledávače

Stránky nezobrazené ve vyhledávačích Neindexovaný obsah webu. Dynamicky se generující stránky Stránky, které jsou součástí nějaké databáze. Stránky, na které nevede žádný odkaz. Stránky, které obsahují hlavně soubory typu flash, komprimované soubory apod. Stránky, které správce zakázal indexovat Stránky, na něž je přístup chráněn heslem aj.

Gale Virtual reference library Knihovna elektronických knih Plné texty Placený zdroj Encyklopedie a přehledy Lze najít v katalogu knihovny Přístup pouze z Jaboku (nebo vstupní stránka knihovny)

Google books Vyhledávání knih a časopisů Prohledávání plných textů Stahovaní e-knih Vytvátření vlastních "polic" s knihami Různé druhy obsahu: Plné texty celých knih Vybrané části Výstřižky (Informace o knihách)

Katalog knihovny Jabok Vyhledávání dokumentů Správa čtenářského konta Možnost vytváření a sdílení seznamů Propojení na Google books Odkaz do souborného katalogu

RSS / ATOM (krátká odbočka) RSS umožňuje přijímat zprávy od zpravodajských serverů a dalších informačních zdrojů na internetu bez nutnosti navštívit zpravodajský server nebo blog Nemusíte chodit za zprávami - zprávy přijdou samy. Přijímání RSS/ATOM kanálů:  Webový prohlížeč  Webová stránka nebo služba  Poštovní klient  Speciální program

Souborný katalog ČR Vyhledávání v knihovnách, které se souborným katalogem spolupracují Hledání knih, časopisů a jiných dokumentů Zobrazení knihoven, které mají exemplář k dispozici Katalogy a databáze Národní knihovny: Pokud něco nenajdeme v souborném katalogu, neznamená to, že to neexistuje!

Jednotná informační brána Prohledávání více katalogů, souborných katalogů a dalších zdrojů z jednoho místa. Možnost tvorby vlastních zdrojů Vytváření upozornění na vyhledávání Prohledává i část hloubkového webu

Další odkazy, knihovny a katalogy Odkazy na stránkách Knihovny Jabok Informační výchova 2010/11 Kontakt: Eva Cerniňáková,