3. ISOENZYMY (isozymy) – způsob regulace v různých tkáních a za různých vývojových stádií. Isozymy nebo isoenzymy jsou enzymy lišící se sekvencí a složením.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Otázky z fyziologie – přednášky
Fyziologie pro trenéry
Metabolismus sacharidů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biochemické kardiomarkery
Svalstvo.
Oběhová soustava Adam Klimeš.
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
ENZYMY – enzymová katalýza PaedDr. Vladimír Šmahaj
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Regulace hlavních metabolických drah
Regulace metabolismu glukózy
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Biochemie svalové a nervové tkáně
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
Cyklus trikarboxylových kyselin, citrátový cyklus, Krebsův cyklus.
Metabolismus sacharidů
Biomechanika kosterního svalu
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Glykolýza Glukoneogeneze
Metabolismus sacharidů II.
Metabolismus sacharidů I.
Kyslík v organizmu Oxygenace / transport kyslíku
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Buňka - test Milada Roštejnská Helena Klímová Obr. 1. Různé typy buněk
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SVALY Obecná charakteristika.
TEST Pohybová soustava Septima A. 8. listopadu 2006.
Fyziologie a fyziologie zátěže Fakulta tělesné kultury UP
Stavba a funkční třídění svalové a nervové tkáně
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Základy biochemie KBC/BCH
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Přehled metabolických drah a jejich lokalizace v savčích orgánech
Energetický metabolismus
Citrátový cyklus Krebsův cyklus, cyklus kyseliny citrónové, cyklus trikarboxylových kyselin.
JEDEN HORMON JEDNA CÍLOVÁ TKÁŇ JEDEN EFEKT (ÚČINEK) Toto je ideální situace, která ve skutečnosti existuje jenom zřídka (hypofyzární tropní hormony).
Svaly - praktika Svaly Svalová tkáň je typická tím, že je složena z buněk, které jsou nadány schopností kontrakce – pohybu. Sval hladký Sval příčně.
Propojení metabolických drah
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_04.
CYKLUS KYSELINY CITRONOVÉ KREBSŮV CYKLUS
Sacharidy ve výživě člověka
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
Milan Chovanec Ústav fyziologie 2.LF UK
MITOCHONDRIÁLNÍ TRANSPORTNÍ SYSTÉMY
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
Kontrakce srdečního svalu
Glykolýza Glukoneogeneze Regulace
Fyziologie srdce.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Fotosyntéza.
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Biochemie myokardu Jana Novotná.
Fyziologie srdce I. (excitace, vedení, kontrakce…)
Hormonální regulace bezobratlých
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Anaerobní práh.
Molekulární fyziologie
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
20_Glykolýza a následný metabolizmus
Kinetika enzymových reakcí
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
09-Citrátový cyklus FRVŠ 1647/2012
Kinetika enzymových reakcí
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

3. ISOENZYMY (isozymy) – způsob regulace v různých tkáních a za různých vývojových stádií. Isozymy nebo isoenzymy jsou enzymy lišící se sekvencí a složením aminokyselin katalyzující stejnou reakci. Obvykle mají různé kinetické parametry, jako Km, nebo různé aktivátory a inhibitory. Isoenzymy od sebe obvykle odlišíme dle jejich různé elektroforetické pohyblivosti. Jako typický příklad lze uvést isoenzymy laktátdehydrogenasy (LDH). LDH se uplatňuje při anaerobní metabolismu glukosy a syntéze glukosy (glukoneogeneze). U člověka rozeznáváme dva isoenzymové polypeptidové řetězce: H isoenzym – vysoký obsah v srdečním svalu a M isoenzym – skeletální svaly. Řetězce jsou ze 75 % shodné. Funkční enzym je tetramer.

Lokalizace isoenzymů LDH LDH-1 (H4) - srdce  LDH-2 (H3M1) – retikuloendothel, krevní sérum. (Retikuloendotel, roztroušené buňky v různých oblastech těla, které jsou schopné zneškodnit choroboplodné látky. LDH-3 (H2M2) - plíce LDH-4 (H1M3) – ledviny, placenta a pankreas LDH-5 (M4) – svaly, játra 

LDH a poškození srdečního svalu LDH-2 je převažující forma v krevním séru. Pokud dojde ke stavu, kdy je v séru koncentrace LDH-1 vyšší než LDH-2 je to znakem infarktu myokardu (poškozením srdečního svalu se do oběhu uvolňuje LDH-1, bohatě zastoupená v srdečním svalu). Využívalo se k diagnóze infarktu myokardu. Dnes se diagnostikuje pomocí stanovení troponinu I nebo T.

Lidská LDH M4 (EC 1.1.1.27)

H4 isozym je hojný v srdečním svalu a má větší afinitu k substrátům než M4 isoenzym. Vysoká hladina pyruvátu allostericky inhibuje H4 a ne M4. Proč ?? Další kombinace, jako je H3M, mají vlastnosti mezi H4 a M4. M4 isozym je optimální za anaerobních podmínek, H4, za aerobních. Přítomnost různých kombinací isoenzymů se mění s vývojem, např. srdce. Přítomnost různých isozymů v krvi je indikátorem poškození tkáně a tento fakt se využívá k diagnostickým účelům. Např. zvyšující se hladina H3M v krevním séru je indikací infarktu myokardu.

Isozymy LDH – krysí srdeční sval. Krysí srdeční LDH isoenzym. Profil se mění s vývojem. H isoenzymy jsou červené čtverce, M jsou modré kroužky.

Troponin = komplex tří regulačních proteinů Troponin = komplex tří regulačních proteinů. Spojení se svalovou funkcí skeletu a srdce. Není přítomen v hladkém svalstvu.

Troponin

Funkce troponinu ve svalu. Troponin je navázán na tropomyosin a je situován ve žlábku nezi vlákny aktinu ve svalové tkáni. V relaxovaném stavu, tropomyosin blokuje místo tvorby myosinového můstku a tím zabraňuje kontrakci. Za stavu, kdy je sval stimulován ke kontrakci akčním potenciálem, vápníkové kanálky jsou otevřeny – membrána myoplasmy vpouští vápenaté ionty do myoplasmy, se vápenaté ionty váží na troponin, který tak mění svůj tvar umožňující tvorbu vazebných míst pro myosin (aktivní místa) na aktinových vláknech. Myosin navázaný na aktin tvoří můstky a dochází ke kontrakci.

Stanovení AST – EC 2.6.1.1. (aspartátaminotransferasay) v krevním séru 2-oxoglutarát + L-Asp = oxaloacetát + L-Glu Oxaloactát v silně kyselém prostředí dekarboxyluje na pyruvát. Pyruvát + 2,4-dinitrofenylhydrazin = 2,4-dinitrofenylhydrazon pyruvátu Hydrazon v alkalickém prostředí l max = 510 nm.

Vysoká hladina pyruvátu allostericky inhibuje H4 a ne M4. Srdeční sval je aerobní, to znamená, že veškerý pyruvát je pyruvátdehydrogenasovým komplexem převáděn na acetyl-CoA. Bylo by nelogické převádět pyruvát na L-laktát !!! Sval pracuje převážně anaerobně a pyruvát vzniklý glykolýzou je za této situace převáděn na L-laktát, který je transportován Coriho cyklem do jater !! Pokud by nadbytek pyruvátu blokoval LDH, nedostávalo by se energie pro svalovou práci !!