Portál veřejné správy Prezentační část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad vlády České republiky Modernizace elektronických knihoven Informačního systému ODok Úřadu vlády Úřad vlády České republiky.
Advertisements

Informační systém krizového řízení kraje
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Technologie portálu Pavel Krayzel CELN o.s.
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Portál veřejné správy Mapové služby Konference ISSS 2007, Hradec Králové Ministerstvo informatiky.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Popis systému DBMAN. Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním záměrem.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Portál veřejné správy Tisková konference 28. března 2006.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele Projekt „Malá integrace“
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu, Projekt Matra – Solón Solón Matra.
ISSS 2003 BusinessInfo.cz Portál státní správy pro malé a střední podnikatele Miloslav Marčan, Ministerstvo průmyslu a obchodu Michal Sontodinomo, CzechTrade.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Realizační tým ICZ duben 2005
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky e-Learning na Portálu veřejné správy Renata Brožková, Jiří Průša Ministerstvo informatiky.
Integrace BusinessInfo.cz s Portálem veřejné správy ISSS 2007, Hradec Králové Ing. Jan Pokorný, Ministerstvo informatiky Ing. Miloslav Marčan, Ministerstvo.
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Portál veřejné správy Stav projektu, služby zajišťované Českým Telecomem Pavel Paták.
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Seminární práce z předmětu SIPOL
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
KI ISVS Klíčové projekty a koncepce rozvoje Hradec Králové, Petr Moldan.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
SOLÓN elektronická publikace pro pracovníky veřejné správy a návštěvníky knihoven Vydavatel: Triada, spol. s r. o. Ing. Barbora.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
MIDAS v kontextu veřejné správy a návaznost na standardy ISVS v oblasti metadat Bronislava Horáková vedoucí projektu MIDAS ISSS 2003 Sdružené pracoviště.
Jednotlivé projekty MSp
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Popis systému DBMAN (KEVIS). Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
informační portál MPSV Ing. Petr Hortlík , IT expert
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu Solón Deník veřejné správy.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Portál veřejné správy CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Vladimír Hořejší Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Sdružení E-TENDERS el. tržiště veřejné správy.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
as4u advanced system for you
Elektronická fakturace - technické aspekty
Michal Kubáň Martin Nečaský Tomáš Pecha 31. března 2017
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informační zdroje české veřejné správy
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa snazší přístup k právu a k informacím o jeho změnách pro podnikatele JUDr. Vít Šťastný a Mgr. Aleš Gola Ministerstvo.
Transkript prezentace:

Portál veřejné správy Prezentační část Konference ISSS 2007, Hradec Králové Ministerstvo informatiky ČR

Obsah prezentace Úvod – o Portálu veřejné správy obecně Aktuální stav informační části PVS Od části „Informační“ k „Prezentační“ - důvody prováděných změn O co usilujeme? Jak toho chceme dosáhnout? Klíčové přínosy – Vyhledávání, Životní situace Nový vzhled Závěr www.portal.gov.cz

O Portálu veřejné správy Úvod O Portálu veřejné správy www.portal.gov.cz Je legislativně zakotven v zákoně č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy Je jedním z nástrojů e-governmentu Zpřístupňuje informační zdroje veřejné správy elektronickou cestou Umožňuje elektronické transakce Je budován v souladu s postupy ostatních zemí EU www.portal.gov.cz

PVS jako informační zdroj Adresář úřadů ČR Úřady veřejné správy Podle regionů Podle druhu Možnost zobrazení na mapě či ortofotomapě Činnosti úřadů Katalog informačních zdrojů veřejné správy Zákony Konsolidovaná znění účinných zákonů Životní situace Postupy pro řešení různých životních situací v celé oblasti veřejné správy Další funkcionality Povinně zveřejňované informace Obchodní věstník Mapové služby – tematické mapové úlohy Nestátní neziskové organizace Evidence elektronických podatelen Elektronické vzdělávací kurzy pro veřejnost (se zaměřením na práci s počítačem a internetem) Vzory všech aktuálních daňových tiskopisů www.portal.gov.cz

Informační část Prezentační část www.portal.gov.cz

Důvody přechodu na nové řešení Stávající podoba portálu je odrazem doby vzniku (2002-2003) Informační obsah portálu je nepřehledný Ovládání je složité, navigace roztříštěná Pohled na životní situace je „úřednicko-agendový“ K dispozici jsou pouze základní vyhledávací funkce Řada funkcionalit není komplexních Není možno rychle a efektivně integrovat datové zdroje Systém je uzavřený, je technologicky vázán na jednoho dodavatele funkcionality V současné době je systém málo stabilní Příliš složitý systém pro začátečníka, málo hodnoty pro pokročilého uživatele je spíše informačním webem než portálem informačního obsah je nepřehledný k dispozici jsou pouze základní vyhledávací funkce složitost v ovládání vzhledem k roztříštěnosti a inkonzistenci v navigaci špatná orientace v odkazech neumožňuje rychlou a efektivní integraci datových zdrojů uzavřenost systému je technologicky vázán na jednoho dodavatele funkcionality řada funkcionalit není komplexních „Úřednicko-agendový“ pohled na životní situace příliš složitý systém pro začátečníka, málo hodnoty pro pokročilého uživatele www.portal.gov.cz

O co usilujeme? Zvýšení návštěvnosti portálu Pozitivní hodnocení nové verze portálu laickou i odbornou veřejností v ČR i ve světě Maximální přiblížení portálu potřebám občana Otevřenost systému, možnost jednoduše ho rozšiřovat Větší spolehlivost provozu, maximální dostupnost portálu Kvalitativní posun v oblasti bezpečnosti portálu Zjednodušení a možnost distribuce redakčních prací www.portal.gov.cz

Jak toho chceme dosáhnout? Použití plně otevřené architektury pro integraci systémů, služeb a obsahu třetích stran Rozšíření stávajícího obsahu portálu, zvýšení počtu jeho funkcionalit Zpřístupnění většího počtu externích informačních zdrojů Pokročilé vyhledávání informací a jejich propojení do vzájemného kontextu (znalostní přístup k datům) Nový pohled na životní situace Přehledné a konzistentní ovládání s důrazem na uživatelské role jednodušší ovládání pro „začátečníky“ velký rozsah nových funkcí pro „pokročilé uživatele“ (parametrické sestavy, vybrané exporty) Individuální monitoring a rešeršní služby nad hlavními informačními zdroji VS pro registrované uživatele Použití špičkového redakčního systému Použití plně otevřené architektury pro integraci systémů, služeb a obsahu třetích stran Rozšíření stávajícího obsahu portálu, zvýšení počtu jeho funkcionalit Zpřístupnění většího počtu externích informačních zdrojů Pokročilé vyhledávání informací a jejich propojení do vzájemného kontextu (znalostní přístup k datům) Nový pohled na životní situace Přehledné a konzistentní ovládání s důrazem na uživatelské role jednodušší ovládání pro „začátečníky“ velký rozsah nových funkcí pro „pokročilé uživatele“ (parametrické sestavy, vybrané exporty, hledání dle souboru parametrů, …) Zejména úředníkům a expertům bude k dispozici rešeršní služba monitorující klíčové zdroje veřejné správy (parlament, vláda, ministerstva, vybrané úřady, kraje..), která na definovaná klíčová slova budou zasílat automaticky upozornění na relevantní aktuality a novinky individuálně dle potřeb uživatele. Individuální monitoring a rešeršní služby nad hlavními informačními zdroji veřejné správy pro registrované uživatele Použití špičkové CMS platformy a robustního redakčního systému www.portal.gov.cz

Klíčové přínosy nového řešení Pokročilé vyhledávání Nový pohled na životní situace www.portal.gov.cz

Vyhledávání Dnes Vyhledávání v obsahu PVS podle klíčových slov dle sekcí (modulů) Vyhledávání v převzatém obsahu pomocí vyhledávacího formuláře (neziskové organizace, obchodní věstník, centrální adresa…) www.portal.gov.cz

Nová technologie vyhledávání GovSearch.cz Pokročilá znalostní technologie vyhledávání ve všech URL adresách veřejné správy (včetně stránek jednotlivých poslanců) na dotaz složený z klíčových slov bude použita v nové verzi Portálu veřejné správy. www.portal.gov.cz

Nově - Pokročilé vyhledávání Jednoduché vyhledávání obsahu ze všech internetových stránek VS pomocí klíčových slov (určením požadovaných zdrojů z Adresáře VS) Jednotné vyhledávání z jednoho místa ve většině veřejně dostupných registrů Inteligentně nastavitelný vyhledávač s detailními specifikacemi pro každý evidovaný zdroj zvlášť – vyhledávání v integrovaných zdrojích dat Fulltextové vyhledávání na stránkách vybraných úřadů – služba „site search“ Uživatel si vyhledá pomocí klíčových slov informaci na kterémkoli webu veřejné správy (funkce ala „Google“ nad cca. 6000 adresami URL všech úřadů v ČR, popř. EU). Uživatel si vyhledá jakékoli informace z veřejných databází, rejstříků a veřejných registrů jednotným způsobem z jednoho místa (v první etapě 12 databází – obchodní a živnostenský rejstřík, ochranné známky, vynálezy, obchodní věstník, veřejné soutěže atd..) www.portal.gov.cz

Životní situace Dnes Postupy pro řešení různých životních situací v celé oblasti veřejné správy Jsou garantovány a aktualizovány subjekty veřejné správy Jsou propojeny s databází Zákony, s Adresářem úřadů, s Agendami úřadů a službou Elektronická podání Jsou přístupné dálkově prostřednictvím internetu na jednom místě Cizinec, Občan, Podnikatel Stávající pohled na životní situace je považován za příliš „úřednický“ Životní situace Postupy pro řešení různých životních situací v celé oblasti veřejné správy Jsou garantovány a aktualizovány subjekty veřejné správy Jsou propojeny s databází Zákony, s Adresářem, s Agendami úřadů a službou Elektronická podání Jsou přístupné dálkově prostřednictvím Internetu na jednom místě www.portal.gov.cz

Životní situace při narození dítěte Rodičovský příspěvek Životní situace dnes Postupy pro řešení různých životních situací v celé oblasti veřejné správy Jsou garantovány a aktualizovány subjekty veřejné správy Jsou propojeny s databází Zákony, s Adresářem, s Agendami úřadů a službou Elektronická podání Jsou přístupné dálkově prostřednictvím Internetu na jednom místě www.portal.gov.cz

Životní situace Nově Reálné „životní situace“ Odpověď na otázku „Co mám dělat, když … „ Srozumitelný (jednoduchý) popis řešení potřeb a událostí v životě občana Výčet práv a povinností ze zákona Přívětivý obsah definovaný experty Stávající popisy postupů v ŽS – základ jednotného popisu postupů a činností úřadů (agend), zachová se jejich „úřadem garantovaný obsah“ ve strukturované osnově (předmět ocenění EU) www.portal.gov.cz

Co mám dělat, když … Úřad 1 Potřeba, UDÁLOST -X- Postup/Agenda X1 … Popisuje expert Postup/Agenda X1 … …30. PVS - Události a potřeby Potřeba, událost Popis „X“: Jednoduchý text Práva ze zákona Povinnosti ze zákona Popisuje úřad Postup/Agenda X2 … …30. Úřad 2 Nový koncept Životní situace Reálné „životních situace“ – srozumitelný (jednoduchý) popis řešení potřeb a událostí v životě občana, včetně práv a povinností ze zákona. Tj. Co dělat když.. Přívětivý obsah definovaný experty (viz. např. http://direct.gov.uk ). Stávající popisy postupů v ŽS se stanou základem jednotného popisu postupů a činností úřadů (agend), zachová se jejich„úřadem garantovaný obsah“ ve strukturované osnově (předmět ocenění EU). www.portal.gov.cz

Nový vzhled www.portal.gov.cz

Harmonogram Leden 2007 Zahájení projektu - Start fáze Detailní specifikace a plánování Únor 2007 Odsouhlasení detailního návrhu řešení hlavní funkcionality Květen 2007 Připravenost systému k zahájení pilotního provozu s nutnou funkcionalitou Červen 2007 Převedení do provozu a paralelní provoz s Informační částí PVS Pilotní provoz (ostrý zkušební provoz) s nutnou funkcionalitou Uvádění do provozu - rozšířená funkcionalita Pilotní provoz (ostrý zkušební provoz) s rozšířenou funkcionalitou Produkční provoz Prezentační části www.portal.gov.cz

RNDr. Eva Kubátová eva.kubatova@micr.cz, tel. 221 008 217 Děkuji za pozornost RNDr. Eva Kubátová eva.kubatova@micr.cz, tel. 221 008 217