Lékařské aplikace mikrovlnné techniky Hypertermie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rakovina a rakovinotvorné látky
Advertisements

Heterogenita nádorové buněčné populace v diagnostice a léčení
České vysoké učení technické v Praze
Planární spirálový aplikátor pro lokální mikrovlnnou termoterapii Ondřej Rychlík Katedra elektromagnetického pole, FEL ČVUT.
Měření dielektrických parametrů ztrátových materiálů
NEINVAZIVNÍ, BEZBOLESTNÝ, EFFEKTIVNÍ REDUKCE LOKÁLNÍHO TUKU A OBVODU BODY CONTOURING BEZ CHIRURGIE BEZ DOBY NA ZOTAVENÍ.
Lékařské zobrazovací metody
Elektrotechnika Automatizační technika
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Využití elektromagnetického záření v praxi
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vypařování , var LC.
Nádory v oblasti dutiny ústní
Nemocní s metastazujícím onemocněním citliví k léčbě cytostatiky vyléčitelní lokálními metodami (chirurgie, radioterapie) nevyléčitelní lokálními metodami.
Rentgen Ota Švimberský.
Jan Lomitzki Lékařské monitory Jan Lomitzki
Radioterapie, hormonální terapie nebo operace u karcinomu prostaty?
Měření teploty.
GAMA NŮŽ Andrlíková Šárka, 3.G.
VY_32_INOVACE_TMM24160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Alexandr MEGELA Václav LOUDA
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Biologická léčba Olga Bürgerová. Biologická léčba nazývaná někdy také cílená léčba, využívá obranyschopnosti organismu k boji proti rakovině či některým.
Ladislav Chytka, Pavel Linhart
Kolorektální karcinom
Bezkontaktní elektroterapie
Laboratoře TZB Cvičení – Měření kvality vnitřního prostředí
Termometrie pro termoterapii Kozmík Martin.
Akupunktura a akupresura
NÁDORY MOZKU OLGA BÜRGEROVÁ.
Neexistuje zlatý standard, pouze konvergence fyziologických metod
Působení elektromagnetického záření na biologickou tkáň
Nehtové špony - Rovnátka na zarostlé nehty.
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Přednášky z lékařské přístrojové techniky Masarykova univerzita v Brně
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Cíl přednášky Obsah přednášky
Využití radiotechnologie v onkologii
Hypertermie Pavel Lstiburek.
Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Měření teploty.
Co vše popisuje HL7 V3? -Všechno. -datový model (RIM - třídy, pravidla odvození) -vocabulary (seznam přípustných hodnot) -pravidla.
Radiologické zobrazovací metody
Patologie propojující lékařské obory Jaroslava Dušková
Metody vytváření biomechanického modelů
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Fyzikální týden 2005, FJFI při ČVUT v Praze Měření rychlosti světla Blechta, V. – gymn. Jeseník Burian, I. – gymn. Vídeňská 47, Brno Labounek, R. – gymn.
Epidemiologie, dědičné riziko, možnosti genetického testování a prevence MUDr. Marie Navrátilová, PhD. Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů, Masarykův.
Kvalita v radiační onkologii David Feltl. Co chceme a co nechceme? Chceme správnou léčbu správnému pacientovi Nechceme stavět způsoby onkologické léčby.
Biologická léčba doc. MUDr. Martin Vališ, PhD.
1.  Karcinom prsu patří ve vyspělých zemích k nejčastějším onkologickým onemocněním žen.  Zavedením mamografického screeningu a zlepšením diagnostiky.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
Prof. MUDr. Jozef Rosina, PhD.
Měření teploty.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
PÁR SLOV O SENEGALU A MÍSTNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČI
TECHNICKÁ DIAGNOSTIKA
Onkologie Jitka Pokorná.
Ondřej Niedoba, Danuta Endrychová
Základní pojmy v automatizační technice
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Medical applications of EM fields
Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím.
Fototerapie Vratislav Fabián.
Prof. MUDr. Mojmír Petraň
Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Měření teploty.
Transkript prezentace:

Lékařské aplikace mikrovlnné techniky Hypertermie

Historie mikrovlnné techniky v lékařství rozvoj v 70.letech 20.století díky objevům v oblasti techniky a elektrotechniky dynamický rozvoj v 90. letech 20.století, kdy se výrazně prohloubily znalosti o mechanismech biologického účinku EM energie

Lékařské aplikace mikrovlnné techniky mikrovlnná hypertermie – onkologie, mikrovlnná diatermie – rehabilitace, fyzikální léčba, mikrovlnná termokoagulace – urologie, mikrovlnný skalpel – chirurgie, rostoucí implanty – dětská chirurgie.

Princip hypertermie ohřev nádorové tkáně na teplotu vyšší než 42˚C a nižší než 45˚C založeno na smrtelných účincích tepla nádorové buňky jsou termosenzitivnější než buňky zdravé tkáně považována za standardní součást terapie, často kombinována s radioterapií a chemoterapií aplikována 1 x týdně

Termoterapeutická souprava

Klasifikace termoterapie podle rozsahu ohřevu a s tím související teplotou v prohřívaném obsahu biologické tkáně dělíme termoterapii: lokální - intrakavitární: 42˚C - 45˚C (tělní dutiny), regionální: 42˚C - 43˚C (oblast hrudníku a pánve), celotělová: 40˚C - 42˚C (i hlava).

Typy aplikátorů koaxiální intrakavitární aplikátory, lokální aplikátory, regionální aplikátory.

Termometrie pro termoterapii čidla pro měření teploty jsou velmi důležitou součástí hypertermické soupravy termometrie: - invazivní - neinvazivní Invazivní termometrie při klinických aplikacích je nutné alespoň jednu ze sond umístit pod povrch kůže; tato sonda má podobu injekční jehly, do které je umístěno několik čidel, která měří teplotu ve svém nejbližším okolí (3-7) typy čidel pro měř. teploty: termočlánky, termistory, optické senzory

Termometrie pro termoterapii Neinvazivní termometrie pro diagnostiku i léčebné metody by bylo výhodné mít možnost měřit teplotu pod povrchem biologické tkáně neinvazivním způsobem … hlavním důvodem je, že oblast nádorové tkáně není dobré narušovat invazivními zákroky cílem je měřit teplotu ve více bodech a získat tak informaci o 3D rozložení teploty v libovolném bodu celé sledované oblasti technické řešení: - mikrovlnná radiometrie - nukleární magnetická rezonance

Klinické výsledky Diagnóza Počet pacientů RT RT + HT 101 51% 73% 143 karcinom čípku 101 51% 73% nádor pánve 143 15% 21% melanom (kůže) 70 30% 62% nádor prsu 306 41% 59%

Literatura Vrba, J. (2003): Lékařské aplikace mikrovlnné techniky. Vydavatelství ČVUT, Praha. Novotný, Z. (1984): Koaxiální aplikátory pro mikrovlnnou hypertermii. Diplomová práce. Praha. Dřížďal, T. (2005): Vlnovodný aplikátor pro mikrovlnnou termoterapii. Diplomová práce. Praha. Internetové odkazy: http://www.peritonectomy.com/content/defs/hyperthermia.html http://www.hyperthermie.at/en/hyploc.htm http://www.bsdmc.com/bsd2000-3d.html