Bílkoviny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

Aminokyseliny.
Dusíkaté látky a metoda jejich stanovení
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
aminokyseliny a proteiny
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Proteiny.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
valin izoleucin leucin methionin
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Proteiny.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY Proteiny.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Metabolismus proteinů
BÍLKOVINY (AMINOKYSELINY)
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
KLÍŠE lázn ě 9:30 Na rycht ě 9:45 Mírové nám ě stí 11:00.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Anémie Hejmalová Michaela.
Aminokyseliny celkem známo cca 300 biogenních AMK
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
METABOLISMUS AMINOKYSELIN
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
B ÍLKOVINY V LIDSKÉM TĚLE. OBECNĚ Nemůžeme v organismu nahradit jinými látkami ROSTLINY – jsou schopny vytvářet bílkoviny z anorganickým látek ( dusičnanů.
A MINOKYSELINY, PEPTIDY, BÍLKOVINY – ZÁSTUPCI Mgr. Jaroslav Najbert.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Bílkoviny Patrícia Martina Brázdová
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Katabolismus bílkovin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
1 PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Bílkoviny - aminokyseliny. Složení bílkovin -aminokyseliny – stavební kameny bílkovin Známo asi 300 druhů Proteinogenních 20, jsou řady L–α –AK Pozn.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Metabolismus bílkovin a aminokyselin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
Bílkoviny (proteiny).
= přeměna látek a energií
Lékařská chemie Aminokyseliny.
Maso a masné výrobky Dodatky.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Bílkoviny

Osnova Úvod Funkce Fyziologické aspekty Dělení Fyziologická potřeba Zdroje bílkovin Nedostatek a nadměrný přísun bílkovin ve stravě Trávení bílkovin Vstřebávání bílkovin

Úvod Hlavní makronutrient Součást všech buněk Obsahují N, H, O, C, některé i S, P, kovy Jediný zdroj N a S, které nejsou v jiných živinách Tvorba B závislá pouze na exogenním přívodu 12 – 15 % E

Úvod Za fyziologických podmínek – degradace B - 0,6 – 0,8 g/kg/den Dnes – věnuje se velká pozornost B Rozvojové země – nedostatek - kvantitativní i kvalitativní => podvýživa Rozvinuté země – nadbytek => ↑ příjem tuku, nádorová onemocnění, poškození ledvin, jater, dna

Význam B Syntéza bílkovin tkání a krve – růst, sport, tvorba mléka, těhotenství, dospělí (neustálá obnova) Syntéza bílkovinných enzymů Syntéza hormonů (inulin, adrenalin, thyroxin …) Přestavba na sacharidy a tuky (Zdroj energie)

Fyziologické aspekty Základní stavební kámen B – L-aminokyselina H     │ R-C- COOH obecný vzorec │     NH2   H O              H  O           |  ||               |   || peptidová vazba NH2-C-C-OH-HNH-C-C- OH         |                  |       R1               R2

Fyziologické aspekty Spojení AMK => peptidy Dipeptidy - 2 AMK Tripeptidy - 3 AMK Oligopeptidy - 5 – 10 AMK Polypeptidy - 11 – 100 AMK Proteiny - nad 100 AMK Trávením se rozkládají B na AMK a pak se „de novo“ skládají bílkoviny tělu vlastní

Dělení AMK Esenciální Semiesenciální Neesenciální Valin, leucin, izoleucin, methionin, fenylalanin, lysin, threonin, tryptofan Semiesenciální Histidin, arginin (období růstu) Tyrosin (selhání ledvin) Neesenciální Glycin, kys. glutamová, glutamin, serin, taurin, alanin, ornitin, tyrosin, cystein, prolin, hydroxyprolin, kys. asparagová, asparagin

Dělení B Jednoduché Složené Albuminy - např. laktalbumin v mléce, inzulin Globuliny – myozin, aktin, tropomyozin, fibrinogen Gluteliny – glutenin (pšenice), s prolaminy tvoří B lepku v obilovinách Prolaminy – gliadin (pšenice), hordein (ječmen), zein (kukuřice) Histony – v chromozomech Protaminy – vaječné buňky ryb Skleroproteiny – podpůrná hmota buňky – kolagen, elastin, keratin Složené Glykoproteiny – ovalbumin, ovoglobulin, muciny Lipoproteiny - v krev. plasmě Fosfoproteiny - kasein Nukleoproteiny - v buň. jádrech Chromoproteiny – Hb, myoglobi, cytochromy, chlorofyl Metaloproteiny – ceruloplasmin, feritin

Zdroje B Živočišné B Rostlinné B Poměr 1:1 maso, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce, Rostlinné B Luštěniny, obiloviny, ořechy, semena, zelenina Poměr 1:1

Fyziologická potřeba B Potřebu B ovlivňuje řada faktorů Věk, stravitelnost potravy, podíl S a T ve výživě, horečka, stres, léky … Minimální nutný přívod 0,5 g/kg/den Funkční minimum u kvalitního proteinu 0,75 g/kg/den Optimálně 0,8 g/kg/den (12 – 15 % E)

Nedostatek či nadbytek B Nedostatek => proteino-kalorická malnutrice (kwashiorkor, marasmus) Sekundární nedostatek - důsledek patologických procesů ( malabsorpční syndrom, nefrotický syndrom, nedostatek sacharidů, narušená fu jater) Nadbytek (nad 2 g/kg/den) => poškození ledvin a jater, vzestup TK (sůl), nádorová onemocnění, kardiovaskulární choroby, osteoporóza, dna

Gastrointestinální soustava (GIT)

Trávení bílkovin Začátek – žaludek Pepsiny štěpení peptidových vazeb Secernace v podobě neaktivních pepsinogenů Aktivace HCl v žaludku Hydrolýza vazeb mezi aromatickými AMK (fenylalanin, tyrosin) => polypeptidy (různá velikost) Gelatináza (želatináza) Zkapalnění želatiny Chymosin (renin) – sráží mléko – (jen u zvířat) Optimální pH pro činnost pepsinů 1,6 – 3,2 Konec jeho aktivity – alkalické prostředí tenk. střeva

Trávení bílkovin Tenké střevo – proteolytické enzymy Endopetidázy Pankreas – endo a exopeptidázy Střevní sliznice Endopetidázy štěpí vnitřní peptidové vazby Uvolněny v neaktivních prekurzorů Trypsin (trypsinogen) – za zbytky basických AMK Chymotrypsin (chymotrypsinogen) – za zbytky aromatických AMK Elastáza (proelastáza) – za zbytky v elastinu Enteropeptidáza (enterokináza) Trypsinogen → trypsin

Trávení bílkovin Exopeptidázy Dipeptidázy, a peptidázy (enterokináza) Štěpí terminální peptidové vazby Karboxypeptidázy A a B (prokarboxypeptidáza) – konec s karboxylovou skupinou Pro bazické AMK Aminopeptidázy (střevní enzym)– konec s aminoskupinou¨ Dipeptidázy, a peptidázy (enterokináza) Peptidy => AMK

Transport a vstřebávání Di- a tripeptidy – aktivní transport do střevních buněk → intracelulární peptidázy → AMK → vstup do KO Vstřebávání Resorpce aktivní, pomocí řady přenašečů Různé přenašeče pro různé skupiny AMK (bazické, neutrální, Phe a Met) AMK vzniklé hydrolýzou ve střevních buňkách – pasivní resorpce Peptidy – do krve pouze malé ze želatiny (obsahují prolin, hydroxyprolin)

Vstřebávání Duodenum, jejunum – nejrychlejší absorpce Ileum – nejpomalejší Podíl vstřebaných bílkovin (AMK) 50 % z potravy 25 % trávicí šťávy 25 % odloupané slizniční buňky 2 – 5 % B není stráveno a vstřebáno Část B → tlusté střevo → rozložení bakteriemi Kojenci – vstřebávání malého množství nerozložených B (bílkovinné protilátky z MM)

Vstřebávání Vstřebávání se snižuje s věkem Cizí proteiny v KO => tvorba protilátek další vstup B => reakce antigen-protilátka => projevy alergie V krvi koluje stálé množství AMK = 0,05 g/l dusíku Hladina AMK se nemění ani po požití jídla s B (pouze přechodně v portální krvi)

Trávení a vstřebávání bílkovin - shrnutí proteiny mají dlouhé řetězce AMK spojené peptidovými vazbami. Trávení začíná v žaludku – denetaurace bílkovin za přítomnosti HCl (pH 2 – 5) a enzymu pepsinu (vzniká v žaludku jako neaktivní pepsinogen a je aktivován nízkým pH žaludeční šťávy (HCl) a také již aktivovaným pepsinem. V žaludku se štěpí 10 – 20% proteinů (štěpí peptidové vazby sousedící s tyrozinem nebo fenylalaninem). neštěpené proteiny procházejí do duodena v podobě peptonů a polypetidů (a zde je pepsin inaktivován neutrálním prostředím pH okolo 6,5 – vlivem HCO3- z pankreatu). Trypsin, chymotrypsin a karboxypeptidázy z pankreatikcé šťávy je dále štěpí na dipeptidy a tripeptidy, které v tenkém střevě rozštěpí peptidázy střevní šťávy na částice, které se vstřebávají do krve. Resorpce AMK pomocí několika specifických Na+ kotransportních systémů sekundárním aktivním transportem do enterocytů a odtud pasivně do krevního oběhu. 4 sekundárně aktivní transportní systémy závislé na kotransportu Na+ pro AMK: neutrální iminokyseliny fenylalanin, methionin kyselé, dikarboxylové – kys. glutamová a asparágová Další dva systémy nejsou závislé na na Na+: bazické AMK – arginin, lysin, ornitin většina neutrálních AMK ß-AMK a γ-AMK, prolin mají pravděpodobně svoje vlastní resorpční mechanismy