RAKOUSKO Martin VRZALA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Advertisements

RAKOUSKO.
Téma hodiny: Bulharsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Téma hodiny: Peru – základní údaje, přírodní a socioekonomické poměry
Rakouská republika- alpská země Vlastivěda – 5. ročník
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
RAKOUSKÁ SPOLKOVÁ REPUBLIKA
Rakousko – sousední stát
Téma hodiny: Chorvatsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
SLOVENSKO Martin VRZALA.
RAKOUSKO Patrik Bis 2010 Počet obyvatel osm milionů Patrik Bis 2010.
Großglockner (3798 m) pohled z jihu Rakousko
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Maďarsko AnotacePrezentace, kter á se zabýv á charakteristikou Maďarska AutorMgr. Kamila Bočková JazykČe š tina Oček.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Téma hodiny: Střední Evropa
Veronika Šturcová Druhá
EVROPA Martin VRZALA.
Téma hodiny: Rusko - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
RAKOUSKO II. Martin VRZALA.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
SLOVINSKO.
Téma hodiny: Slovinsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Téma hodiny: Albánie Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Rostlinstvo a živočišstvo
ŠVÝCARSKO LICHTENŠTEJNSKO
Téma hodiny: Brazílie – základní údaje, přírodní poměry
Téma hodiny: Kanada - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
Téma hodiny: Rakousko Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
Přírodní podmínky Evropy
ŘECKO Martin VRZALA.
Evropa – Střední Evropa
Černá Hora Téma hodiny: Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Německo.
Téma hodiny: Argentina – základní údaje, přírodní poměry
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
Rakousko, Švýcarsko (Střední Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , prosinec.
VY_32_INOVACE_ZCR_696 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Evropa Téma:Slovensko Jméno autora:Mgr. Lucie Salačová Vytvořeno.
STŘEDNÍ EVROPA.
POLSKO I. Martin VRZALA.
Ročníková práce Dostálová Kateřina 3.a.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_JIHOZÁPADNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
RAKOUSKO CHARAKTERISTIKA Hlavní město: Vídeň Hlavní město: Vídeň Rozloha: km ² Rozloha: km ² Počet obyvatel: Počet obyvatel:
Rakouská republika Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS18 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_JIHOVÝCHODNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Rakousko I. základní data Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12,
AutorJitka Jerhotová ŠkolaZŠ a MŠ Stožec, okres Prachatice TémaSousední státy ČR Název materiáluVY_52_INOVACE_05_RAKOUSKO Sada 2 PředmětVlastivěda Ročník5.
VY_52_INOVACE_03/2/36_ZEMĚPIS Střední Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: III/2 – Inovace.
Alpská země – náš soused Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_38.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_JIŽNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Evropa - Přírodní oblasti
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Téma hodiny: Bolívie – základní údaje, přírodní a socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Seznámení se s jihoamerickým.
Téma hodiny: Nový Zéland
Spolková republika Německo
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Transkript prezentace:

RAKOUSKO Martin VRZALA

Obsah 1. Poloha 2. Povrch 3. Podnebí 4. Vodstvo 5. Rostlinstvo a živočišstvo

1. RAKOUSKO Republika Rakousko Rozloha: 84 000 km2 Obyvatelstvo: 8 mil. Státní zřízení: federativní republika Úřední jazyk: němčina Členství: OSN, OECD, EU Hlavní město: Vídeň Zdroj: Martin Vrzala, 2013

1. Poloha Podle atlasu charakterizuj polohu Rakouska. výhodná poloha v centru Evropy páteř země tvoří Alpy a dopravní osu Dunaj náleží jak mezi alpské, tak dunajské země sousedí s osmi státy S kolika státy Rakousko sousedí ?

Podle atlasu vyjmenuj významné geomorfologické celky. 2. Povrch Podle atlasu vyjmenuj významné geomorfologické celky. 60 % plochy zaujímají Alpy centrální horské pásmo Taury (Grossglockner 3797 m n. m. – je nejyvyšší horou země) po obou stranách se táhnou rozeklaná vápencová pohoří na S je nejvyšší Dachstein (2996 m n. m.) na J Karnské Alpy a Karavanky důležité průsmyky: Brennerský na Z a Semmering na V na S podél hranice s ČR vysočiny (Böhmenwald = Šumava, Freiwald = Novohradské hory) a na V podél hranice s Maďarskem nížiny (Vídeňská pánev) Zdroj: Martin Vrzala, 2006

Zopakuj si, jakým způsobem vznikly Alpy. 2. Povrch Zdroj: Martin Vrzala, 2006 Zopakuj si, jakým způsobem vznikly Alpy.

Vyskytují se v oblasti Alp ledovce ? Jakým způsobem ledovce vznikají ? 3. Podnebí mírné kontinentální v horské oblasti alpské (sněžná čára ve výšce 2500 m n. m.) Vyskytují se v oblasti Alp ledovce ? Jakým způsobem ledovce vznikají ? Co je to kryosféra ?

O jakou řeku na obrázku se jedná ? 4. Vodstvo O jakou řeku na obrázku se jedná ? Zdroj: Martin Vrzala, 2006

Vyjmenuj přítoky Dunaje ? 4. Vodstvo hlavní tepna: Dunaj s přítoky Inn, Mura, Dráva největší jezera: Neziderské na V a Bodamské na Z ledovcová jezera: Alpy, Solná komora Vyjmenuj přítoky Dunaje ? Zdroj: Martin Vrzala, 2006

5. Rostlinstvo z velké části lesní porosty (40 % plochy) a louky (25 %) původní lesy v nižších polohách prakticky vymizely výšková stupňovitost (smrk – kleč – horské louky) Zdroj: Martin Vrzala, 2006

5. Živočišstvo v lesní oblasti: jelen, srnec, divoké prase v Alpách: kamzík, svišť a místy i medvěd Neziderské jezero: vzácné ptactvo významná ochrana přírody (chráněno 20 % plochy) Zdroj: Martin Vrzala, 2006

Seznam použitých zdrojů Školní atlas světa. 3. vyd. Redaktor Jan Ptáček. Praha: Kartografie Praha, 2011, 1 atlas (176 s.). ISBN 978-807-3930- 745. ANDĚL, Jiří a Roman MAREŠ. "Starý svět" Evropa: encyklopedický přehled zemí. 2. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2001, 292 s., [3] s. obr. příl. Země světa do kapsy, 1. ISBN 80-718-2115-2.