ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
POHYBOVÝ SYSTÉM – LEBKA I.
ACCESS IMPORT TABULKY Z EXCELU- 04 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
MS OFFICE - WORD ŠABLONY Ing. Petr Hanáček
PRVNÍ POMOC postup u akutní příhody 07
Pohybový systém – kostra hrudníku
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- architektura 19.století PhDr. Pavlína Mikulcová.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 02
Excel úpravy grafu, karta Návrh
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 08
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ POJMY 01
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 06 Mgr. Pavlína Juráková ZDRAVOVĚDA
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základy zdravého životního.
Procentový počet Prezentace_12
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 01
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 04 Mgr. Pavlína Juráková ZDRAVOVĚDA
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 10. Dynamika harmonického pohybu – příklady
Ing. Hana Kročová EKONOMIKA Anotace Materiál seznamuje se základními pojmy nabídka, faktory ovlivňující nabídku, cena. Musí být doplněn.
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 1 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Kalkulace zboží Prezentace_16 Mgr. Silva Vaňková OPČ_Kalkulace zboží
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 10
PRVNÍ POMOC POLOHOVÁNÍ ZRANĚNÝCH 11
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ – ÚPRAVA ČERVENÝCH OČÍ ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Programovatelné automaty AD převodníky 12
ACCESS ÚVOD DO PROGRAMU - 02 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
EKONOMIKA OBĚŽNÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
MS OFFICE - WORD VYTVOŘENÍ TABULKY Ing. Petr Hanáček
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY VÝCHOVA ke ZDRAVÍ 14
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
PÉČE O NEMOCNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ V INTERNÍCH OBORECH 04
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Rozdělovací počet Prezentace_14
ÚPRAVA TABULKY VE WORDU
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY pLánovÁnÍ rodičovství 17
Aritmetický průměr Prezentace_18
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Hydromechanika Měření přetlaku a podtlaku 13
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- románské sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ – ÚPRAVA KŘIVĚ NAFOCENÝCH FOTOGRAFIÍ ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
IKT MS Office Access Formuláře Ing. Jana Horáková
IKT MS Office Access Sestavy Ing. Jana Horáková
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- renesanční architektura PhDr. Pavlína Mikulcová.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Odkrývačka Pavel Šupka
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20. století – Okrývačka Pavel Šupka
Smyslová ústrojí člověka
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DÍTĚ 19
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DOSPĚLÝ 17
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- gotické sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
Poměr, přímá a nepřímá úměrnost Prezentace_11
Jednotky základní Prezentace_19
Směšovací počet Prezentace_15
Kalkulace jídla Prezentace_17
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Číslo v digitálním archivu školy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_17
Transkript prezentace:

ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09 ZDRAVOVĚDA ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09 Mgr. Pavlína Juráková www.zlinskedumy.cz

Anotace Prezentace definuje základní pojmy používané v předmětu základy zdravotní výchovy. Musí být doplněny výkladem. Autor Mgr. Pavlína Juráková (autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Hmotnost, výživa, hubnutí Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 15 - 19 let Vazby na ostatní materiály je součástí studijních materiálů pro výuku předmětu ZDR

Přiměřená hmotnost – zdravé hubnutí Vstupní informace o své optimální hmotnosti BMI Kilogramy Obvod pasu Zdravotní stav Vrstva podkožního tuku (kalipometr 10 – 20%)

Dosažení optimální hmotnosti Reálné kroky - maximálně 2kg / týden Kontrola hmotnosti, obvodu max. 1x za týden Nehladovět! jíst min 5x denně asi co 3 hodiny Sacharidy dopoledne Bílkoviny (zakysané) odpoledne 4 – 5 dávek zeleniny a ovoce (asi 0,5kg) Snídat – „nastartovat“ organismus

preference nízkoenergetických potravin vyloučit volný cukr ze sladkostí, rychlá občerstvení, omezit tuky - max. 30% denní dávky omezit minimálně na polovinu přílohy a bílé mouky a celé porce - servírování si na menší talíř omezit sůl a slané produkty čas na jídlo (minimálně 20 min na hlavní jídlo), věnovat se pouze jídlu, řádně žvýkat pitný režim (zvýšit minimálně na 3 – 4 litry vody, minerálky, čaje, citrónová voda) pít i během jídla a mezi jídly

podpůrné doplňky stravy – vláknina, chrom plánované porušení výše uvedených opatření – povolení si maximálně 1x týdně zhřešit vhodná a pravidelná pohybová aktivita psychická pohoda relaxace, čas sám na sebe, podporující okolí, dělejte si drobné radosti, překvapujte se, cvičte v kolektivu

Zdravě vyvážená strava

Příklady množství jídla o 100 kaloriích

Komplexní prvky životního stylu výživa pohybová aktivita kouření konzumace alkoholu stres a psychosociální faktory sexuální chování konzumace drog hygienické návyky práce a pracovní podmínky relaxace a odpočinek

Cvičení Jaké jsou charakteristické rysy výživy, která je dávána do vztahu k civilizačním chorobám? Co jsou to poruchy výživy a jak jsou charakterizovány? Jaké psychogenně podmíněné poruchy výživy znáte a čím jsou charakteristické? Která onemocnění lze výživou ovlivnit? Jaká jsou doporučení správné výživy?

ZDROJE: WASSERBAUER, Stanislav. Výchova ke zdraví: pro vyšší zdravotnické školy a střední školy. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999. ISBN 80-7071-145-0. LORENZANA. Rueda de los alimentos [online]. 2007 [cit. 2012-08-27]. Creative Commons. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ARueda_de_los_alimentos.jpg U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE. A chart displaying 100-calorie portions of some familiar foods [online]. 1924 [cit. 2012-08-28]. Creative Commons. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3A20111110-OC-AMW-0003_-_Flickr_-_USDAgov.jpg Byly použity kliparty MS Office v rámci smlouvy Campus 3