ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09 ZDRAVOVĚDA ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09 Mgr. Pavlína Juráková www.zlinskedumy.cz
Anotace Prezentace definuje základní pojmy používané v předmětu základy zdravotní výchovy. Musí být doplněny výkladem. Autor Mgr. Pavlína Juráková (autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Hmotnost, výživa, hubnutí Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 15 - 19 let Vazby na ostatní materiály je součástí studijních materiálů pro výuku předmětu ZDR
Přiměřená hmotnost – zdravé hubnutí Vstupní informace o své optimální hmotnosti BMI Kilogramy Obvod pasu Zdravotní stav Vrstva podkožního tuku (kalipometr 10 – 20%)
Dosažení optimální hmotnosti Reálné kroky - maximálně 2kg / týden Kontrola hmotnosti, obvodu max. 1x za týden Nehladovět! jíst min 5x denně asi co 3 hodiny Sacharidy dopoledne Bílkoviny (zakysané) odpoledne 4 – 5 dávek zeleniny a ovoce (asi 0,5kg) Snídat – „nastartovat“ organismus
preference nízkoenergetických potravin vyloučit volný cukr ze sladkostí, rychlá občerstvení, omezit tuky - max. 30% denní dávky omezit minimálně na polovinu přílohy a bílé mouky a celé porce - servírování si na menší talíř omezit sůl a slané produkty čas na jídlo (minimálně 20 min na hlavní jídlo), věnovat se pouze jídlu, řádně žvýkat pitný režim (zvýšit minimálně na 3 – 4 litry vody, minerálky, čaje, citrónová voda) pít i během jídla a mezi jídly
podpůrné doplňky stravy – vláknina, chrom plánované porušení výše uvedených opatření – povolení si maximálně 1x týdně zhřešit vhodná a pravidelná pohybová aktivita psychická pohoda relaxace, čas sám na sebe, podporující okolí, dělejte si drobné radosti, překvapujte se, cvičte v kolektivu
Zdravě vyvážená strava
Příklady množství jídla o 100 kaloriích
Komplexní prvky životního stylu výživa pohybová aktivita kouření konzumace alkoholu stres a psychosociální faktory sexuální chování konzumace drog hygienické návyky práce a pracovní podmínky relaxace a odpočinek
Cvičení Jaké jsou charakteristické rysy výživy, která je dávána do vztahu k civilizačním chorobám? Co jsou to poruchy výživy a jak jsou charakterizovány? Jaké psychogenně podmíněné poruchy výživy znáte a čím jsou charakteristické? Která onemocnění lze výživou ovlivnit? Jaká jsou doporučení správné výživy?
ZDROJE: WASSERBAUER, Stanislav. Výchova ke zdraví: pro vyšší zdravotnické školy a střední školy. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999. ISBN 80-7071-145-0. LORENZANA. Rueda de los alimentos [online]. 2007 [cit. 2012-08-27]. Creative Commons. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ARueda_de_los_alimentos.jpg U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE. A chart displaying 100-calorie portions of some familiar foods [online]. 1924 [cit. 2012-08-28]. Creative Commons. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3A20111110-OC-AMW-0003_-_Flickr_-_USDAgov.jpg Byly použity kliparty MS Office v rámci smlouvy Campus 3